Kinas Coronavirus-app vet om du riskerar infektion

Med över 1 000 dödsfall är människor förståeligtvis mycket bekymrade över spridningen av koronavirus. I Kina används starka åtgärder för att stoppa spridningen, men nu finns det också en app som gör det möjligt för människor där att kontrollera hur sannolikt de är att smittas.

Som BBC rapporterar kallas appen “nära kontaktdetektor” och den förlitar sig på den höga övervakningsnivå som den kinesiska regeringen utför på sina medborgare. När appen har laddats ner och installerats anger en person sitt namn och ID-nummer. Appen kontrollerar sedan individens senaste rörelser mot bekräftade och misstänkta fall av koronavirusinfektion.

Om en person har kommit i nära eller direkt kontakt med en smittad person kommer appen att känna till och ge dem råd att både stanna hemma och kontakta lokala hälsovårdsmyndigheter. Jag skulle också bli mycket förvånad om appen inte också informerade myndigheterna om personen skulle besluta att inte göra det.

Vilka klasser som nära kontakt inkluderar människor som arbetar tillsammans, passagerare och besättning som reser tillsammans på någon form av kollektivtrafik och all medicinsk personal inklusive deras familjemedlemmar som löper störst risk att vara i samma rum som någon med koronavirus.

Enligt Carolyn Bigg, en teknikadvokat vid Hong Kong-baserade advokatbyrå DLA Piper, “Från ett kinesiskt perspektiv är detta en riktigt användbar tjänst för människor … Det är ett riktigt kraftfullt verktyg som verkligen visar kraften i data som används för gott . “

När det gäller hur appen kom till utvecklades den av China Electronics Technology Group Corporation i samarbete med myndigheter och hälso- och transportmyndigheter. Utan att ha full tillgång till all information från så många olika avdelningar skulle appen helt enkelt inte kunna fungera korrekt och vara till någon reell användning.

Relaterade Artiklar

Back to top button