Kina lanserar initiativ för globala datasäkerhetsfrågor

Kina Vatikanstaten, Kina Vatikanstaten relationer, Kina Vatikanstaten möte, ärkebiskop Paul Gallagher, Wang Yi, Kinas utrikesminister, Vatica City utrikesminister, Kina nyheter, Vatikanstaten nyheter, Världsnyheter, Indiska expressnyheter, senaste nyheter, senaste nyheterna

Kina har lanserat ett initiativ för att ta itu med globala datasäkerhetsfrågor, en motsträvighet mot det amerikanska programmet ”clean network” som syftar till att avskräcka andra länder från att använda kinesisk teknik.

Utrikesminister Wang Yi tillkännagav initiativet i Peking på tisdag vid ett seminarium om global digital styrning.

Han sa att ökande risker för cybersäkerhet hotar nationell säkerhet, allmänna intressen och personliga rättigheter.

Flytten kommer mitt i en försämring av relationerna mellan USA och Kina som omfattar handelsspänningar och konkurrens inom telekommunikation och artificiell intelligens, där USA anklagar kinesiska teknikföretag för att hota amerikansk nationell säkerhet.

“Bundet på ensidiga handlingar gör ett visst land grundlösa anklagelser mot andra i” rena “nätverk och använde säkerhet som förevändning för att byta ut företag i andra länder som har en konkurrensfördel, säger Wang, enligt ett transkript. av hans tal som släpptes av ministeriet.

“Sådana uppenbara mobbningar måste motsättas och avvisas.”

Wang sa att det var viktigt att utveckla internationella regler för datasäkerhet som kommer att “återspegla viljan och respektera alla länders intressen genom ett brett deltagande”.

USA: s utrikesminister Mike Pompeo presenterade förra månaden programmet “Clean Network” och sa att det syftar till att skydda medborgarnas integritet och känslig information från “elakartade aktörer, såsom det kinesiska kommunistpartiet”.

Mer än 30 länder och territorier som Australien och Storbritannien deltar i initiativet, som syftar till att utesluta kinesiska telekommunikationsföretag som Huawei och ZTE, liksom appar, leverantörer av molntjänster och kablar från havet från deras internetnät.

USA har uttryckt oro över nationella säkerhetshot från tjänster som tillhandahålls av kinesiska teknikföretag som Huawei, Bytedance och Tencent.

Washington har avskräckt några amerikanska allierade från att använda Huaweis teknik i 5G-nätverk och säger att data kan komma åt av den kinesiska regeringen. Huawei förnekar det kraftigt.

Washington har också infört sanktioner som hindrar Huawei från att skaffa marker som innehåller amerikansk teknik. Nyligen sa USA också att det kommer att förbjuda det kinesiska företaget Bytedances populära TikTok-videoapp i landet såvida det inte hittar en amerikansk köpare. Det märkte på samma sätt Tencents populära meddelandeprogram WeChat som ett nationellt säkerhetshot.

Det kinesiska initiativet motsätter sig försämrad kritisk infrastruktur och stöld av viktig information. Det motsätter sig också missbruk av teknik för att “genomföra massövervakning mot andra stater”, säger utskriften.

Företagen bör inte ”installera bakdörrar i sina produkter och tjänster” för att olagligt erhålla användardata, utan respektera suveränitet, jurisdiktion och styrning av data i andra stater, ”står det.

”Den kinesiska regeringen har agerat i strikt överensstämmelse med datasäkerhetsprinciperna. Vi har inte och kommer inte att be kinesiska företag att överföra data utomlands till regeringen i strid med andra länders lagar, ”säger Wang.

”Politisering av säkerhetsfrågor, dubbelmoral och förtal mot andra bryter mot de grundläggande normerna för internationella relationer och stör allvarligt och hämmar globalt digitalt samarbete och utveckling,” sade han.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button