Kina krÀver nu en ansiktsskanning för varje nytt telefonköp

Kina krÀver nu en ansiktsskanning för varje nytt telefonköp

Kina Àr vÀlkÀnt som en övervakningsstat, men regeringen fortsÀtter att öka sin förmÄga att identifiera och dÀrför spÄra individer. Det Àr dÀrför det nu Àr obligatoriskt att tillhandahÄlla en ansiktsskanning nÀr du registrerar en ny telefon eller registrerar dig för en telefontjÀnst i landet.

Som BBC rapporterar, i det som den kinesiska regeringen beskriver som ett sĂ€tt att “skydda medborgarnas legitima rĂ€ttigheter och intressen i cyberspace”, har ett nytt lager av identitetsverifiering införts för smartphones denna mĂ„nad. NĂ€r du köper en ny telefon eller registrerar dig för en telefontjĂ€nst som en mobil dataplan, mĂ„ste individer skannas i ansiktet samt uppvisa sitt nationella identitetskort. Innan nu krĂ€vdes ett nationellt ID och foton.

Genom att lÀnka en telefon, en ansiktssökning och ett nationellt ID kommer ministeriet för industri och information att ha möjlighet att lÀttare identifiera och spÄra ett ökande antal kinesiska medborgare nÀr de uppgraderar sina telefoner eller gÄr över till nya mobilavtal. PÄ plussidan bör det göra det mycket lÀttare att spÄra alla som begÄr internetbedrÀgerier, men mÄnga skulle argumentera pÄ bekostnad av integritet.

Det har ocksÄ pÄpekats att den kinesiska regeringens servrar inte Àr immuna mot dataintrÄng. Om det hÀnder nu nÀr ansiktsdata samlas in, kan hackarna sluta med en skattkista av personlig information som gör det möjligt för dem att bÄde rikta individer mer exakt för utpressning eller lÀttare stjÀla deras identitet för sina egna vinster.