Kina installerar spionprogram pÄ turisttelefoner

Kina installerar spionprogram pÄ turisttelefoner

Besökare till Xinjiang i nordvÀstra Kina upplever en otÀck överraskning i form av en spionprogramapp som kraftigt installeras pÄ sina telefoner.

Som vicerapporter stoppas turister vid de kinesiska grÀnserna i Xinjiang-regionen och beslagtas deras smartphones. GrÀnsvakter installerar sedan en app som heter Fengcai eller BXAQ, som fortsÀtter att samla all personlig information inklusive textmeddelanden, kalenderposter, telefonkontakter, samtalsloggar och en lista över installerade appar. All data skickas sedan till en fjÀrrserver för granskning.

Förutom att samla in personlig information har Fengcai visat sig kontrollera innehÄllet mot en lista över 73 000 föremÄl som flaggats vara misstÀnkta eller vÀrda att utredas ytterligare. NÄgra av dessa föremÄl Àr legitima, till exempel instruktioner om hur man gör vapen, men sedan innehÄller listan ocksÄ böcker skrivna pÄ arabiska, ljud av Koranen som lÀses och dokument som rör Dalai Lama.

För nÀrvarande tros det att Fengcai bara fungerar med Android-smartphones och lÀggs till en enhet genom sidladdning. Emellertid beslagtagits ocksÄ iPhones och grÀnsvakter ansluter dem till en handhÄllen enhet. Det verkar troligt att vakterna har tillgÄng till en enhet som kan kringgÄ sÀkerhet och fÄnga all personlig information frÄn en iOS-telefon, som enheten Cellebrite levererar till brottsbekÀmpande myndigheter.

Fengcai utvecklades av Ninjing FiberHome StarrySky Communication Development Company Ltd. och distribuerades sedan av kinesiska myndigheter. Som man förvÀntar sig Àr ingen av dem villiga att prata om anvÀndningen av spionprogram och tvingade smartphone-anfall. SÄ om du tÀnker besöka Xinjiang-regionen Àr det bÀst att lÀmna din smartphone hemma eller Ätminstone köra den bÀsta sÀkerhetslösningen du kan pÄ den.