Kina installerar spionprogram på turisttelefoner

Besökare till Xinjiang i nordvästra Kina upplever en otäck överraskning i form av en spionprogramapp som kraftigt installeras på sina telefoner.

Som vicerapporter stoppas turister vid de kinesiska gränserna i Xinjiang-regionen och beslagtas deras smartphones. Gränsvakter installerar sedan en app som heter Fengcai eller BXAQ, som fortsätter att samla all personlig information inklusive textmeddelanden, kalenderposter, telefonkontakter, samtalsloggar och en lista över installerade appar. All data skickas sedan till en fjärrserver för granskning.

Förutom att samla in personlig information har Fengcai visat sig kontrollera innehållet mot en lista över 73 000 föremål som flaggats vara misstänkta eller värda att utredas ytterligare. Några av dessa föremål är legitima, till exempel instruktioner om hur man gör vapen, men sedan innehåller listan också böcker skrivna på arabiska, ljud av Koranen som läses och dokument som rör Dalai Lama.

För närvarande tros det att Fengcai bara fungerar med Android-smartphones och läggs till en enhet genom sidladdning. Emellertid beslagtagits också iPhones och gränsvakter ansluter dem till en handhållen enhet. Det verkar troligt att vakterna har tillgång till en enhet som kan kringgå säkerhet och fånga all personlig information från en iOS-telefon, som enheten Cellebrite levererar till brottsbekämpande myndigheter.

Fengcai utvecklades av Ninjing FiberHome StarrySky Communication Development Company Ltd. och distribuerades sedan av kinesiska myndigheter. Som man förväntar sig är ingen av dem villiga att prata om användningen av spionprogram och tvingade smartphone-anfall. Så om du tänker besöka Xinjiang-regionen är det bäst att lämna din smartphone hemma eller åtminstone köra den bästa säkerhetslösningen du kan på den.

Relaterade Artiklar

Back to top button