Kina hotar att döda TikTok-affären på grund av ”smutsiga” Trump-taktiker

USA förbjuder tiktok, oss förbjuder tiktok wechat, kinesiska appar tiktok wechat,

För bara några dagar sedan såg TikTok-affären ut som en vinst för Kina. Nu fördömer dess statliga medier det som ”en amerikansk fälla” och ett ”smutsigt och underhänt trick”.

Det snabba skiftet i känslan visar komplikationerna med att ingå ett avtal som handlar om mycket mer än att hitta en korrekt värdering för en beroendeframkallande videoapp som har fängslat tonåringar runt om i världen. Det har också stora konsekvenser för hur världens största ekonomier hanterar säkerhetshot relaterade till ny teknik som kommer att driva tillväxt under de närmaste decennierna.

För Kina liknar de politiska insatserna de maratonhandelssamtal som slutade med en fas-en-affär i januari. Varje överenskommelse som får det att se ut som Trump-administrationen tvingade Kinas hand kan skada president Xi Jinping, som upprepade gånger har hyllat kommunistpartiets framväxt som en stormakt i motsats till förödmjukelserna som lidits under kolonialmakten för århundraden sedan.

“Peking vill i princip inte skapa ett prejudikat där USA kan tillåtas att ensidigt böja sig på detta sätt”, säger Kendra Schäfer, chef för digital forskning vid Trivium-konsultföretaget i Peking. “Att ha en viss roll att spela i beslutet balanserar saker lite.”

Under helgen enades Oracle Corp. och Walmart Inc. om att ta 20% av en ny USA-baserad enhet som heter TikTok Global som skulle stänga appens internationella verksamhet och data, som sägs vara värt upp till 60 miljarder dollar. ByteDance Ltd. verkade få ut det mesta av det de ville, inklusive att behålla de värdefulla algoritmerna för artificiell intelligens för sin korta videoapp.

Det tycktes blidka både Donald Trump, som förklarade seger och avstod ett förbud mot TikTok, liksom Kinas mest nationalistiska media. Hu Xijin, den inflytelserika chefredaktören för partidrivna Global Times, sade att affären var “fortfarande orättvist men det undviker det sämsta resultatet.”

På måndagen uppstod tecken på problem. ByteDance hävdade att det skulle förbli kontroll över TikTok Global och tycktes motsäga Trumps tidigare kommentarer om hur amerikaner skulle styra den nya enheten. Oracle utfärdade ett uttalande som stödde Trumps uppfattning, och den amerikanska presidenten varnade för att han fortfarande skulle kunna torpedera en affär om amerikanska partier inte hade majoritetsbeslut.

“De kommer inte att ha något att göra med det, och om de gör det, kommer vi bara inte att göra affären”, sade Trump med hänvisning till ByteDance, som äger TikTok. ”Det kommer att kontrolleras, helt kontrolleras av Oracle, och jag antar att de blir offentliga och de köper ut resten av det – de köper mycket, och om vi upptäcker att de inte har totalt kontroll då kommer vi inte att godkänna affären. ”

På onsdagen fördömde två av Kinas mest framstående statsstödda mediamunstycken affären.

“Det USA har gjort mot TikTok är nästan detsamma som en gangster som tvingar ett orimligt och orättvist affärsavtal till ett legitimt företag”, skrev det statliga China Daily i en onsdags yttrande. Hu från Global Times twittrade att Peking sannolikt inte skulle godkänna det nuvarande avtalet eftersom det hotade Kinas nationella säkerhet.

Sagan har utlöst “fullständig misstro” bland kinesiska ledare, säger Gao Zhikai, en före detta diplomat och översättare för sen ledare Deng Xiaoping som nu är ordförande professor vid Soochow University. “Kina vill betona att de kinesiska företagens legitima rättigheter inte kan kränkas utan konsekvenser.”

Det är okänt för de stora partierna i en mega-affär att avvika så drastiskt på sina grundläggande konturer. Trots att Trump ännu inte har gett sin slutgiltiga avskrivning och affären därför fortfarande är i flöde, kommer Peking att ingripa om det känns att ByteDance riskerar att ge upp för mycket, sade Trivium i en tisdagnot.

Hur exakt det skulle hända är oklart. Handelsdepartementet eller ministeriet för vetenskap och teknik kan komma in om de oroar sig för tekniköverföring. Flera andra kan engagera sig för antitrustfrågor. Och reservationer kring nationell säkerhet kan involvera alla organ från statsrådet eller skåpet.

“Beslutet kan vara långt borta från handelsministeriet och beslutas av toppledarskap från båda sidor”, säger Xu Ke, juristprofessor vid University of International Business and Economics. “TikTok-ärendet måste ses i sammanhanget med handelskriget, teknisk frikoppling och bredare konkurrens om teknik mellan Kina och USA”

Medan finansminister Steven Mnuchin fortfarande är övertygad om att Trump kommer att underteckna transaktionen, är USA: s nationella säkerhetsmyndigheter oroade över att data från amerikanska TikTok-användare skulle förbli hos ett kinesiskt företag, rapporterade Bloomberg. TikToks algoritm kan också potentiellt fortfarande användas för att påverka den allmänna opinionen – särskilt före valet den 3 november.

Kina gör sig redo att slå tillbaka. Handelsministeriet på lördagen sa att det kunde begränsa handel, investeringar och visum för företag på en “opålitlig enhetslista” utan att nämna någon specifikt.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button