KartlÀggning av Microsofts molnbom i Satya Nadella-eran

KartlÀggning av Microsofts molnbom i Satya Nadella-eran

Under 2014 svÀngde Microsofts marknadsvÀrde runt 300 miljarder dollar, dess aktiekurs var platt och mobil, sökning och sociala revolutioner hade till stor del gÄtt förbi företaget. Tekniska jÀtten hade precis slösat bort 7,2 miljarder dollar pÄ Nokias telefonverksamhet, dess försÀljning av bÀrbara datorer och enheter var stillastÄende eller efterslÀpande och dess flaggskepps OS var fastnat i den röriga övergÄngen frÄn Windows 8 till 8.1.

Why Axis Bug

Fem Är senare har Microsoft vÀlvt förbi Apple, Amazon och Google och sitter för nÀrvarande som det enda företaget (för tillfÀllet) ovanför biljettpriset. Enligt molnens första etos för VD Satya Nadella har företagets aktie ökat mer Àn 300 procent, och dess kommersiella molnintÀkter (kvartalsintÀkter extrapolerade till ett Ärligt vÀrde) har ballongat frÄn enstaka siffror 2014 upp till 44 miljarder USD under Q4 2019.

Nadellas mest varaktiga arv hittills i sin tid Àr en grundlÀggande övergÄng till molnbaserade och molnbaserade tjÀnster som informerar om allt annat företaget gör. Q4-körhastigheten innehÄller inte bara Microsoft Azure utan Àven intÀkter frÄn Office 365 och Microsoft 365, dess serververksamhet, företagsdatatjÀnster, utvecklarverktyg och GitHub, och alla andra produkter och tjÀnster som Àr byggda pÄ eller anslutna till Azure.

Varför Axis Microsoft Satya Nadella Stock Performance

Varje ny tjĂ€nst eller verktyg som Microsoft erbjuder, frĂ„n AI och blockchain till det ökande antalet försĂ€ljnings- och marknadsföringsfunktioner som Ă€r inbyggda i LinkedIn, matar in i molnet och ger organisationer en mĂ€ngd data – som de sedan behöver Microsoft-verktyg för att analysera, skydda och mata tillbaka till deras affĂ€rsverksamhet.

Ur ett affÀrsperspektiv har detta gradvisa skifte rotat Microsofts intÀkter frÄn Äterkommande intÀkter frÄn kÀllor inklusive mÄnatliga SaaS-abonnemang (Software-as-a-Service) och molnförbrukningsmodeller baserat pÄ anvÀnda resurser. Varje stort teknikföretag, frÄn Apple till Google, fördubblar molntjÀnster av samma anledning; i en tid dÄ försÀljningen av fysiska apparater Àr högkvalitativ för de flesta formfaktorer, Àr företagens resultat alltmer beroende av tjÀnster.

Microsoft ligger lÄngt före större delen av paketet pÄ molninfrastruktur, men det Àr inte ledaren. Med en marknadsandel pÄ cirka 16 procent Àr det fortfarande inte hÀlften sÄ dominerande som Amazon, som för nÀrvarande rÀknar cirka 33 procent av marknaden (och en bred del av internet) som Amazon Web Services (AWS) kunder.

De tvĂ„ molnbetarna slĂ„r ut det för mycket affĂ€rer, men det största testet för Azure kommer att vara om det kan slĂ„ ut Amazon för Pentagons JEDI-kontrakt pĂ„ 10 miljarder dollar för att bygga den amerikanska regeringens “krigsmoln”. Hur som helst förstĂ€rks Microsofts och andra tekniska giganters molnkonkurrens; frĂ„n molnspel och förstĂ€rkt verklighet till AI-vapenloppet som Ă€ger rum runt om i vĂ€rlden Ă€r det primĂ€ra slagfĂ€ltet molnet.