Kan Smell-O-Vision spara VR?

Kan Smell-O-Vision spara VR?

Smell-O-Vision introducerades pÄ vÀrldsmÀssan 1939 i New York City. Skapad av en schweizisk uppfinnare vid namn Hans Laube, ledde den olika dofter genom ett nÀtverk av smÄ rör till enskilda platser i en biograf. Det behöver inte sÀgas att Smell-O-Vision gled i glömska.

Men nu, 80 Är senare, bedrivs en digital omstart av konceptet av flera nystartade företag som tillverkar enheter och tillÀgg till VR-headset som ger konsumenterna en doft av den virtuella vÀrlden.

Feelreal

Feelreal, Inc. gör en $ 299 7-uns mask som hakar i befintliga VR-headset – Samsung Gear VR, Oculus Rift and Go, HTC Vive eller PlayStation VR – och tĂ€cker munnen och nĂ€san. Det samlade in mer Ă€n $ 300 000 frĂ„n 700-plus-supportrar pĂ„ Kickstarter och Indiegogo och förvĂ€ntas levereras till supportrar i januari.

Feelreal ansluter via Bluetooth eller Wi-Fi och delar ut enskilda dofter, som kostar $ 5 vardera eller $ 49 för ett paket. SÄ smÄningom kommer 250 dofter att finnas tillgÀngliga, inklusive ÄskvÀder, vÄrskog, brinnande gummi och brunt bröd. Företaget, som Àr baserat i Brooklyn men har ett FoU-kontor i Kiev, Ukraina, kommer att skapa egna dofter mot en avgift.

Gary Mostovoy, grundare och VD, sa de senaste mĂ„naderna att Feelreal har arbetat med tio partners för att skapa dofter för spel som Guns’n’Stories: Bulletproof, Death Horizon, Skyrim, Arizona Sunshine, The Last Day Defense och Beat Saber. Feelreals webbplats lovar att masken ocksĂ„ kommer att anvĂ€nda beröring genom att vibrera och sprĂ€nga anvĂ€ndarens ansikte med luft eller dimma. Och Mostovoy förutspĂ„r att masken sĂ„ smĂ„ningom kommer att anvĂ€ndas med innehĂ„ll pĂ„ YouTube VR som har ett aromspĂ„r bifogat.

Förutom spel kan masken anvÀndas för meditation, och om anvÀndare laddar ner en mobilapp kan de anvÀnda masken utan ett VR-headset som en aromaterapianhet med dofter frÄn Bogdan Zubchenko, en ukrainsk parfymör.

Vaqso

Vaqso VRVaqso-enheten frÄn Japan Àr lite dyrare. Ursprungligen tillkÀnnagavs $ 999, kommer lukttillÀgget nu att kosta $ 1380, men ett slÀppdatum har inte meddelats.

Vaqso har en anslutning till den franska parfymören Francis Kurkdjian. FÄ detaljer finns tillgÀngliga om dess doftlinje, Àven om det tydligen kommer att innehÄlla en zombielukt. Vaqso-grundaren Kentaro Kawaguchi har beskrivits som en doftteknologuru; han har enligt uppgift skapat mer Àn 300 dofter. Han driver ett företag som heter ZaaZ, som tillverkar en maskin som producerar en mÀngd olika matluktar för skyltfönster.

AromaGĂ„ med i Aroma Shooter

Ett annat japanskt företag, Kyoto-baserat AromaJoin, tillverkar en enhet med tennisbollstorlek som heter Aroma Shooter, som inte Àr beroende av vÀtskebaserade dofter eller fÀster pÄ ett VR-headset. den ansluts till datorer, smartphones och IoT-enheter.

LA-baserade Positron anvĂ€nder AromaJoin med sin Voyager-stol, som beskrivs som en “full-motion-stolplattform designad för filmisk VR.” Stolen och Aroma Shooter kommer att anvĂ€ndas för visning av en kommande film i tre avsnitt, regisserad av kompositören AR Rahman. En Aroma Shooter Mini som kan bĂ€ras som ett hĂ€ngsmycke Ă€r ocksĂ„ pĂ„ gĂ„ng.

AromaJoin Aroma Shooter och Aroma Shooter Mini

OVR-teknik

En start i Vermont förbereder en annan olfaktorisk VR-enhet som initialt inte kommer att fokusera pÄ spel eller underhÄllning.

OVR Technology startades för tvÄ Är sedan av fyra företagare som trÀffades pÄ ett Burlington, Vermont, tillverkarutrymme som heter Generator. Aaron Wisniewski arbetade dÀr med sin Àtbara doft- och doftaffÀr Alice & the Magician. I ett nÀrliggande skÄp arbetade Matt Flego och Erik Cooper med M / E Design, en industriell design- och prototypverksamhet.

Trion, tillsammans med Wisniewskis bror Sam, samarbetade senare med studenter vid Champlain College Emergent Media Center i Burlington och Champlain alum David Stiller i ett lukt VR-projekt som blev OVR Technology. Dess godisstÄngsanordning fÀsts pÄ VR-headset och sitter precis ovanför anvÀndarens nÀsa. Det batteridrivna tillÀgget, som för nÀrvarande kallas OX1 pÄ OVRs webbplats, innehÄller en skrÀddarsydd patron med nio olika dofter i smÄ cylindrar. Doftmanöverdonen i enheten Àr en av sex patenterade aspekter av tekniken.

OVR Technology-enhet

)

“Det kan avfyra en, tvĂ„, tre mikrodroppar som bara Ă€r en mikron i storlek eller mindre”, sĂ€ger Aaron Wisniewski. En mikron Ă€r en miljon meter. De smĂ„ dropparna Ă€r spridda i skurar som varar mindre Ă€n ett millisekund.

Vi fick inte fotografera OVR: s patroner eller maskinerna pÄ kontoret, ett lager i Burlingtons South End. Patronerna Àr belagda med en speciell vÀtska som företaget betraktar som en affÀrshemlighet. De nio minicylindrarna rymmer tillsammans 2 ml vattenbaserad flytande doft. (En tunn injektionsspruta rymmer en milliliter.) Betatestning indikerar att varje cylinderampull Àr bra i tvÄ veckor till en mÄnads regelbunden anvÀndning.

OVR Technology Execs

)

Wisniewski, som erkÀnner att han Àlskar designer dofter, regisserade en kollega som arbetar med doften av brinnande höstlöv den dagen vi kom förbi. Hans bror Sam, Flego och Cooper var till hands nÀr en serie besökare provade en demo av OVR-enheten dÀr handhÄllna VR-kontroller anvÀndes för att plocka upp virtuella pizzaingredienser (vitlök och basilika) och lukta dem. En tidigare demo gjord med en HTC Vive kopplad till en dator innebar en campingupplevelse dÀr anvÀndarna kunde starta eld, steka marshmallows, tÀnda ett citronellaljus, göra bacon och öppna en öl.

Flego och Cooper, som har bemÀstrat allt frÄn trÀbearbetning och metallarbete till elektronik och datorprogrammering för sin prototypverksamhet, anvÀnde ett fenomen som kallas piezoelektricitet för att styra doftdropparnas storlek och volym. Piezo electrics innebÀr att det skapas en elektrisk laddning nÀr mekanisk belastning appliceras pÄ material som keramik eller kristaller.

OVR Technology hÄller pÄ att göra 200 utvecklarpaket bestÄende av hÄrdvara och programvara. VR-innehÄllsutvecklare kan anvÀnda OVRs programvara för att integrera avfyrning av doft vid exakta tider baserat pÄ interaktioner i en VR-miljö. Detta görs med spelutvecklingsplattformarna Unity och Unreal. Ett dussin enheter testas nu och mycket av de ÄterstÄende cirka 180 kit som ska tillverkas talas för, enligt Wisniewski.

OVR Technology dofter

En av de första enheterna gick till Albert “Skip” Rizzo, en psykolog frĂ„n University of Southern California som har anvĂ€nt VR för att behandla militĂ€ra veteraner som lider av posttraumatisk stressstörning (PTSD). Rizzos prisbelönta VR-system anvĂ€nds pĂ„ VA-centra runt om i landet och driver ett program han skapade kallat Bravemind. Det anvĂ€nder exponeringsterapi, vilket innebĂ€r att patienter Ă„terbesöker traumorna som orsakade deras psykiska Ă€rrbildning.

Sedan 2004 har Rizzo dock anvÀnt en doftmaskin i sin VR-terapi som han beskriver som besvÀrlig och dyr. Efter att ha fÄtt reda pÄ Rizzos arbete flög Wisniewski-bröderna Flego och Cooper till Los Angeles för att demonstrera sin enhet, men det var inte utan lite drama.

Under den tvÀrkontinentala flygningen lossnade en del, vilket krÀvde ett snabbt reparationsarbete pÄ vÀg till det första mötet med Rizzo. Flego började löda pÄ ett kafé men nÀr tittarna mÀrkte att Ängorna kom frÄn hans bord kastades han ut innan han kunde slutföra reparationen. Han fortsatte jobbet i ett toalett pÄ USCs campus och avslutade precis innan sÀkerheten anlÀnde.

“Det var ganska skumt,” minns Flego innan han brister i skratt. “Det sĂ„g ut som om vi arbetade med en bomb.”

Rizzo var imponerad av OVR: s enhet och förklarade den “en anmĂ€rkningsvĂ€rd teknik” som Ă€r mindre, billigare och mer anvĂ€ndbar Ă€n det doftsystem som han anvĂ€nt. “Detta Ă€r en dröm som gĂ„r i uppfyllelse för oss att ha mĂ€nniskor med teknisk expertis för att bygga den faktiska utrustningen men hade ocksĂ„ kunskapen att skapa olika dofter”, sa Rizzo. “Jag tror [Bravemind] Ă€r en idealisk applikation för dem att verkligen sĂ€tta sitt system genom sina steg. Det Ă€r ett steg framĂ„t för oss. “

OVR kunde göra de flesta men inte alla dofter som Rizzo begÀrde. Dessa inkluderar lukten av diesel, svett, kordit, brinnande gummi, krut och en marknad i Mellanöstern. Lukten av brinnande kött och brinnande hÄr Àr fortfarande i FoU-fasen, sÀger Wisniewski.

OVRs olfaktoriska tillÀgg kommer att ingÄ i nÀsta iteration av Rizzos VR-system, som kommer att skickas till VA-centra och andra kliniska miljöer som Àr involverade i PTSD-arbete. Rizzo förvÀntar sig att det inom nÀsta Är kommer att finnas minst 100 platser runt om i USA dÀr den luktande VR-tekniken kommer att finnas tillgÀnglig.

Flego betonade att företagets marknadsföringsinsats inledningsvis kommer att fokusera pÄ ekonomin inom hÀlso- och sjukvÄrd, utbildning och utbildning. Han sa att Àven om OVR inte dyker in pÄ spelmarknaden inledningsvis vill den att spelutvecklare ska anta sin teknik.

NÄgon tid under de kommande sex till tolv mÄnaderna kommer OVR: s teknik att finnas tillgÀnglig pÄ VR World pÄ Manhattan, enligt Tommy Goodkin, innehÄllsansvarig för platsen. Goodwin har testat OVR-enheten och tycker att det kommer att bli ett roligt erbjudande för besökare pÄ 12 000 kvadratmeter anlÀggning, som fakturerar sig sjÀlv som den största Virtual Reality-destinationen i Nordamerika. VR World har 50 vikar dÀr kunder kan spela spel och kolla in ridesimulatorer. NÀr OVRs tillÀgg anlÀnder sÀger Goodkin att han mÄste förklara för kunderna att detta Àr en framvÀxande teknik och fortfarande utvecklas.

Goodkin medger att en mycket liten andel av VR-konsumenterna köper kringutrustning just nu, till stor del för att kostnaderna Ă€r höga och innehĂ„llet Ă€r begrĂ€nsat. Men han kallar luktintegration med VR “en av de sista bitarna i pusslet till full nedsĂ€nkning [since] doft Ă€r en riktigt förstklassig upplevelse och den ger oss en hel del spaciala ledtrĂ„dar och andra verktyg för att navigera vĂ€rlden. “