Kan iPad ersÀtta en professionell ritplatta?

Kan iPad ersÀtta en professionell ritplatta?

Teckningstabletter som de som gjorts av Wacom gör det möjligt för konstnÀrer att skapa underbar digital konst med hjÀlp av de fÀrdigheter som de har finslipat i fysiska medier i flera Är. Nu vill Apple med sin Apple Pencil och senaste generationens iPads tillhandahÄlla samma funktioner i en universell surfplatta för alla. Men Àr det upp till uppgiften?

För denna jÀmförelse ska vi titta pÄ tvÄ breda kategorier av enheter: iPads och dedikerade ritplattor. Varje kategori erbjuder mycket nyans. Apple har iPad Pro, som börjar pÄ $ 800, hela vÀgen ner till iPad mini till halva priset, men med fÀrre funktioner.

Under tiden gör företag som Wacom mindre ritplattor som du ansluter till en extern dator, upp till fullfjÀdrade Windows 10-datorer inuti en pekskÀrmsplatta som kostar över tvÄ grand.

Vi kommer inte att dyka in i detaljerna för varje modell. Snarare tar vi en bred titt pÄ de funktioner en professionell letar efter pÄ en ritplatta och jÀmför dem med Apples iPad-linje. LÄt oss dyka in.

Annons

TryckkÀnslighet

Med en penna eller en pensel i verkligheten, ju hÄrdare du trycker pÄ, desto starkare blir ett mÀrke. Pennan du anvÀnder med din ritplatta mÄste kunna göra detsamma. För att simulera detta stöder styli kÀnslighetsnivÄer, vilket Àr hur mÄnga trycknivÄer de kan skilja. Ju mer kÀnslighetsnivÄer Àr, desto finare har du kontrollen över trycket pÄ dina pennstreck.

Det finns inga faststÀllda regler för hur mÄnga kÀnslighetsnivÄer du behöver för att fÄ jobbet gjort. Vissa sÀger att de Àr bra med en penna som har 2 048 nivÄer, medan andra svÀr vid Wacoms senaste med hela 8 192 nivÄer. Microsofts senaste Surface Pen delar upp skillnaden med 4096 kÀnslighetsnivÄer.

Frustrerande avslöjar Apple inte officiella kÀnslighetsnivÄer för nÄgon generation Apple Pencil, men anekdotiskt sÀger artister att det Àr ungefÀr lika kÀnsligt som konkurrerande stylus. Det Àr inte heller stor skillnad mellan första och andra generationens Apple Pencil nÀr det gÀller kÀnslighet (den senare fungerar bara pÄ iPad Pro-sortimentet). Om du vill se hur det kÀnns för dig Àr det sÀkraste alternativet att prova det i din lokala Apple Store innan du begÄr.

Lutnings- och rotationsstöd

Ett annat viktigt element för att fÄ en penna att kÀnna sig naturlig Àr hur den hanterar lutning och rotation. Med en fysisk borste kan du luta den för att ge bredare eller smalare drag, och du kan rotera den för att skapa en stroke frÄn olika vinklar utan att röra pÄ duken. BÄda Àr otroligt anvÀndbara tekniker nÀr man ritar.

TyvÀrr stöder iPad bara en av dem. BÄda Apple Pencils stöder lutningskÀnslighet, sÄ till exempel, nÀr du anvÀnder pennaverktyget i en ritapp, kan du rita med din penna rakt upp för en fin, skarp linje eller komma Ät den frÄn en vinkel för ett bredare, mjukare drag.

Men till skillnad frÄn styli frÄn Wacom och andra företag stöder ingen Apple Pencil rotation. Det betyder att vinklade borstar bara kommer att kunna flyta i en enda riktning om du inte roterar sjÀlva surfplattan. Det hÀr Àr lÀttare att göra med en iPad Àn en ritplatta ansluten till en extern dator, men det Àr fortfarande en irriterande begrÀnsning.

Tips och raderare

Spetsen pĂ„ din penna kan ha en betydande inverkan pĂ„ hur det kĂ€nns nĂ€r du ritar. De utbytbara spetsarna – eller nibben, som de kallas – pĂ„ vissa professionella styli kan komma i olika texturer som simulerar kĂ€nslan av markörer, pennor eller till och med mejslar. För avancerade artister kan dessa vara mycket vĂ€rdefulla.

TyvÀrr stöder inte Apple Pencil dem. Du kan köpa ersÀttningstips, för de kommer att slitna sÄ smÄningom, men det finns inte alternativa stilar. Detta har lett till nÄgra kreativa lösningar frÄn de som vill att deras penna ska kÀnnas mer naturlig.

IPad har ocksÄ en blank yta som, nÀr den Àr ihop med en hÄrd spets pÄ pennan, kan göra att ritningen kÀnns onaturlig jÀmfört med penna pÄ papper. Naturligtvis kommer detta ner till personliga preferenser. Om detta inte stör dig kommer Apple Pencil att fungera bra.

En annan frÄga som migrerar frÄn den analoga vÀrlden Àr radergummit. MÄnga professionella styli har en sekundÀr beröringskÀnslig spets i motsatt Ànde sÄ att du kan vÀnda pÄ den och anvÀnda den som radergummi. Om du lÀrde dig att rita med traditionella pennor flyter det smidigt med ditt muskelminne.

Apple Pencil saknar den fysiska funktionen, men du kan dubbelklicka pÄ den för att vÀxla till radergummit. Det Àr lika bekvÀmt, men det kan vara lite mindre visceralt tillfredsstÀllande.

Programmerbara knappar

Professionella ritplattor i nÀstan alla storlekar och prispunkter kommer vanligtvis med en uppsÀttning knappar lÀngs sidan som du kan anpassa med olika funktioner. Du kan mappa en knapp för att Ängra, skapa genvÀgar till nÄgra av dina favoritborstar eller göra grundlÀggande uppgifter enklare med surfplattans inbyggda verktyg.

TyvÀrr saknar iPad den hÀr funktionen. Du kan dubbelklicka pÄ din penna för att byta verktyg (som standard vÀxlar det till din radergummi, men du kan anpassa den), men du har inga andra genvÀgar utöver vad som finns tillgÀngligt pÄ skÀrmen. Det hÀr Àr bara en dÄlig sak om du inte kan göra utan anpassningsbara knappar.

programvara

Den största – och utan tvekan viktigaste – skillnaden mellan en iPad och en professionell ritplatta Ă€r dess programvara. IPad har ett antal kraftfulla ritappar inklusive Adobe Photoshop Sketch, Procreate, Autodesk Sketchbook och till och med den kommande Adobe Fresco. Om du vill rita, mĂ„la eller designa finns det en mĂ€ngd programvara tillgĂ€nglig.

De flesta av dessa appar Àr dock inte riktade till yrkesverksamma som arbetar i en produktionsmiljö. En typisk ritplatta kan kopplas ihop med Mac-datorer eller Windows-datorer som kör avancerad programvara som anvÀnds i allt frÄn animationsstudior till arkitektföretag till modedesignstudior. Du kanske kan anvÀnda en iPad i vissa faser av professionellt arbete, men det Àr mer troligt att du förflyttas till avslappnad skiss.

Domen

Som med de flesta gadgetköp beror det pÄ dina behov och personliga preferenser vad som fungerar för dig. Om du föredrar ett fysiskt suddgummi eller anpassningsbara snabbtangenter kan en Wacom vara mer din hastighet. Om du mÄr bra med en tillrÀckligt kÀnslig penna och inte bryr dig mycket om rotation, kommer en iPad att fungera bra för dig.

Vidare lÀsning

Tablettrecensioner

Tablettens bÀsta val