Kan 2019 demokrati blomstra utan internetÄtkomst?

Kan 2019 demokrati blomstra utan internetÄtkomst?

Vilka Àr kÀnnetecknen för en modern, livfull demokrati? Fria och rÀttvisa val, naturligtvis, men hur Àr det med internetÄtkomst?

DÄliga skÄdespelare har lÀnge anvÀnt internet för att tysta kritiker och sprida desinformation, enligt Open Internet for Democracy Initiative, men de behöver inte forma alla onlinekonversationer, sÄ gruppen arbetar för att se till att alla har tillgÄng till en gratis och öppet internet.

NÀsta vecka Äker de till Berlin för det FN-sponsrade Internet Governance Forum (IGF). Men det hÀr Àr inte alla Äldrande byrÄkrater i hörlurar som lyssnar pÄ tolkar. Ungdomar frÄn hela vÀrlden kommer att vara dÀr för att planera framtiden för vÄr onlinevÀrld och digitala kultur, inklusive Kuda Hove, Legal and Digital Policy Lead vid Media Institute of Southern Africa-Zimbabwe (MISA).

Hove Àr en av sex kamrater i Open Internet for Democracy Leaders Program, ett Ätta mÄnaders initiativ som syftar till att hjÀlpa framtida ledare att lÀra sig att skydda internetfriheter över hela vÀrlden. Vi pratade nyligen med Hove om detta, liksom lÀget för internetÄtkomst i Zimbabwe. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

Innan vi gĂ„r in pĂ„ Open Internet for Democracy Leaders Program, lĂ„t oss prata om det största hotet mot denna frĂ„ga som hĂ€nde i ditt land, Zimbabwe, i januari 2019 – den sex dagars avstĂ€ngning av internet. Du deltog i den framgĂ„ngsrika rĂ€ttsliga utmaningen mot den. Hur var det att leva igenom det?
[KH] Det var frustrerande eftersom statskontrollerade tv- och radiomedier alla lÄtsades att det inte fanns nÄgon avstÀngning pÄ internet, medan nyheterna istÀllet tÀckte andra vardagliga saker. Det var första gÄngen i mitt liv som jag hade varit utan tillgÄng till internet under en lÀngre tid. Det var en oroande upplevelse som fick mig att kÀnna mig isolerad och ur kontakt, sÀrskilt med min nÀrmaste familj som alla finns nÄgon annanstans. Liksom de flesta zimbabware litar jag starkt pÄ WhatsApp för att hÄlla kontakten med alla andra, som mitt fönster mot vÀrlden.

Kuda Hove, juridisk och digital policyledare vid Media Institute of Southern Africa-Zimbabwe

Hade du fortfarande telefonÄtkomst?
Ja, lyckligtvis, SMS och röstsamtal gick igenom i alla nationella nÀtverk, och vi anvÀnde alla dessa medel för att hÄlla kontakten under de sex dagarna.

AnvÀnde mÀnniskor VPN för att ansluta pÄ ett annat sÀtt?
Ja, det bör dock anges att internet stĂ€ngdes helt av i ungefĂ€r tre av de sex dagarna – resten av tiden var det tillgĂ„ng till populĂ€ra snabbmeddelanden och sociala medier och webbplatser som blockerades, men detta block kunde kringgĂ„s genom anvĂ€ndning av en VPN.

BerÀtta för oss om att inleda en officiell kampanj mot det.
Domstolsutmaningen skulle inte ha varit möjlig utan stöd frÄn vÄr partner Zimbabwe Lawyers for Human Rights. En domstolsutmaning blev endast möjlig nÄgra dagar efter internetavstÀngningen nÀr regeringen skickade ut ett meddelande om att avstÀngningen var [being carried out via] lÀnken om avlyssning av kommunikation. Detta öppnade dörren för en rÀttslig utmaning baserad pÄ olaglig anvÀndning av denna lag och det var grunden för den gemensamma domstolen.

PÄ vilket sÀtt blev regeringen besegrad i denna frÄga sÄ smÄningom?
Domstolen nÄdde sitt beslut om det tekniska att internetavstÀngningen beordrades av en regerings tjÀnsteman som inte hade befogenhet att ge ett sÄdant beslut enligt lagen. Enligt vÄr Äsikt var detta en kompromiss som domstolen gjorde för att ÄterstÀlla internetanslutningen i det specifika fallet men ocksÄ lÀmna dörren öppen för presidenten att beordra en avstÀngning av internet nÄgon gÄng i framtiden.

Domstolen kommenterade inte vÄr Äsikt att lagen om avlyssning av kommunikation inte tillgodoser störningar i kommunikationen. Domstolen undvek ocksÄ att ta itu med vÄr Äsikt att avstÀngningar pÄ internet utgör ett brott mot grundlÀggande rÀttigheter. Icke desto mindre var beslutet att ÄterstÀlla internetanslutning till landet en vÀlkommen seger som validerade MISA Zimbabwes arbete i kampen för erkÀnnandet av online-rÀttigheter i Zimbabwe.

SnÀlla sprÀng nÄgra myter om ditt land och ditt digitala liv. För dem som kanske inte vet mycket mer Àn slutet pÄ den vita minoritetens styre 1980, Robert Mugabes presidentskap och kupp 2017.
Den första myten jag vill bryta Àr att Zimbabwe Àr bakÄt nÀr det gÀller anvÀndningen av internetbaserad teknik. Den lokala telekommunikationsmyndigheten uppskattar att cirka 57 procent av Zimbabwes befolkning nu har tillgÄng till internet, och anvÀndningen av appar som Twitter, Snapchat och dejtingsappar som Tinder ökar.

SÄ pÄ ett sÀtt ett liknande anvÀndningsmönster som USA.
RÀtt. Eftersom nedgÄngen i kostnaderna för nybörjarsmartphones innebÀr att en betydande del av ungdomspopulationen i Zimbabwe har tillgÄng till internet. Den andra myten att zimbabware bryter Àr att internet alltid anvÀnds för mÀnsklig utveckling och ekonomisk verksamhet. Vissa zimbabwiska ungdomar anvÀnder internet för dess underhÄllningsvÀrde och inte nödvÀndigtvis för att de vill tjÀna pengar eller lÀra sig. Detta bevisas av en ökning av anvÀndare av streamingtjÀnster som Netflix och Showmax.

BerÀtta om Open Internet for Democracy Leaders Program och varför du ville delta.
Jag kĂ€nde att det stĂ€mde överens med mitt arbete hittills inom internetstyrning – sĂ€rskilt frĂ€mjandet av Ă„tnjutandet av grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter i onlinemiljöer. Den andra anledningen som fick mig att ansöka var att jag alltid har beundrat arbetet med de organisationer som stöder programmet, inklusive National Endowment for Democracy (NED), Center for International Media Assistance (CIMA) och Center for International Private Enterprise. Jag har arbetat med projekt tidigare finansierat av NED, och mina vĂ€rden Ă€r nĂ€ra anpassade till CIMA och det arbete det gör.

Du studerade juridik vid universitetet i Sydafrika som grundutbildare och Àr nu pÄ vÀg mot att slutföra din magisterexamen i juridik 2020. Hur kom du in i det digitala lagstiftningsomrÄdet?
Min avsikt var att gĂ„ med i en blandad advokatbyrĂ„, men under mitt sista studieĂ„r tog jag en valbar modul – “Valda principer och straffrĂ€ttsliga principer pĂ„ Internet” – som gnistade min kĂ€rlek till internetrelaterad lag. Sedan, mitt i 2014, fick jag möjlighet att delta i en sommarkurs pĂ„ Venedigs akademi för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter om “Skydd av rĂ€tten till integritet och yttrandefrihet online”, som blev grunden för min passion för politiskt arbete och Jag har inte vĂ€nt tillbaka sedan dess. Jag tror att jag kan pĂ„verka utformningen av internetpolitiken mer som en del av det civila samhĂ€llet snarare Ă€n inom en advokatbyrĂ„.

Vad Àr ditt ultimata karriÀrmÄl?
Mitt karriĂ€rmĂ„l fortsĂ€tter att förĂ€ndras nĂ€r jag lĂ€r mig mer om detta utrymme, som i sig Ă€r dynamiskt och stĂ€ndigt utvecklas. För nĂ€rvarande Ă€r det för att avmystifiera regleringen av informationsteknik, [and] arbetar för att visa statliga tjĂ€nstemĂ€n och representanter att reglering av internet faktiskt kan skada mĂ€nsklig utveckling genom att begrĂ€nsa Ă„tnjutandet av grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter i onlinemiljöer. Förutom att se till att den “vanliga mĂ€nniskan” förstĂ„r vad regleringen av teknik handlar om, och hur det pĂ„verkar kvaliteten pĂ„ deras dagliga liv.

Vilka Àr de viktigaste frÄgorna du arbetar med nu i Zimbabwe?
Vid Media Institute of Southern Africa, Zimbabwe, strÀvar vi efter en reform av medielagarna och ett meningsfullt upphÀvande av lagen om tillgÄng till information och skydd av privatlivet samt införandet av mÀnskliga rÀttighetsbaserade lagar om it-brottslighet och datorbrott.

Dataskydd och integritetslagar ligger mitt hjÀrta och jag kommer att fortsÀtta arbeta med projekt som syftar till att frÀmja Ätnjutandet av rÀtten till integritet. PÄ regional nivÄ Àr mitt fokus att hjÀlpa MISA-kapitel i Zambia, Tanzania, Malawi och eventuellt Moçambique att utveckla och genomföra robusta digitala rÀttighetskampanjer. Dessa kampanjer Àr avsedda att öka allmÀnhetens medvetenhet om existensen av online-rÀttigheter och hur utövandet av dessa rÀttigheter bidrar till den övergripande mÀnskliga utvecklingen.