James Cameron presenterar konstiga Mercedes Avatar-konceptbil

James Cameron presenterar konstiga Mercedes Avatar-konceptbil

LAS VEGAS — NĂ€r Mercedes-Benz deltog första gĂ„ngen i CES för ett decennium sedan kĂ€ndes företaget som om det var en bedragare i ett tekniskt fantasiland, sa Daimler AG: s ordförande Ola Kallenius under en huvudtala hĂ€r pĂ„ CES.

CES 2020 Bug Art

Men nu, med ett halvt dussin bilföretag och hundratals leverantörer nÀrvarande, kunde CES passera som vÀrldens mest intressanta bilutstÀllning, och konceptbilen som Mercedes introducerade denna vecka passar rÀtt in.

Kallas Vision Avtr (Avtr uttalas fonetiskt), den Àr inspirerad av 2009: s blockbusterfilm och Àr avsedd att visa upp hÄllbarhetsarbetet hos Mercedes och dess Daimler-moderbolag. Och i den lÄnga traditionen med kÀndis-CES-framtrÀdanden introducerade ingen annan Àn regissören James Cameron bilen under en huvudtala.

Mercedes Vision Avtr

“NĂ€r vi blir mer urbana har vi den hĂ€r typen av naturunderskottssjukdom”, sa Cameron medan han stod framför konceptbilen, som ser vagt reptilisk ut tack vare 33 mekaniska skalor som liknar en av Navi-karaktĂ€rerna frĂ„n Camerons film. Mercedes hĂ€nvisar till dessa skalor som “bioniska klaffar.”

“Den distinkta designstrukturen inifrĂ„n och ut kombinerar inifrĂ„n och ut i en kĂ€nslomĂ€ssig helhet”, som Mercedes uttrycker det. “Med sitt utstrĂ€ckta” One Bow “-design och organiska designsprĂ„k erbjuder Vision Avtr en visionĂ€r syn pĂ„ framtidens design.”

Direktör James Cameron och Daimler AGs ordförande Ola Kallenius, CES 2020

Bilen kan se organisk ut, men frÄn de lÀskiga skalorna till de gapande hjulbÄgarna Àr det inte ett sÀrskilt attraktivt koncept. Dess utseende Àr dock mycket mindre viktigt Àn mÀngden hÄllbara funktioner packade inuti, dock. IstÀllet för en förbrÀnningsmotor anvÀnder Vision Avtr ett batteri vars grafenbaserade organiska cellkemi Àr helt fri frÄn sÀllsynta jordartsmetaller. Batteriet kan till och med komposteras.

Rottinggolvet Àr av handskördat indonesiskt trÀ och sÀtena Àr gjorda av vegansk lÀder. I sittbrunnen finns ingen ratt. Det finns inte ens nÄgra knappar eller omkopplare. IstÀllet projiceras kontroller och fordonsfunktioner pÄ föraren eller passagerarens kropp eller hand.

Mercedes Vision Avtr

Du kan förstÄs inte köpa en konceptbil, men det hindrade inte James Cameron, som arbetar med en uppföljare till de tre miljarder dollar, frÄn att försöka ta hem en Vision Avtr för sig sjÀlv.

“Jag blev förkrossad nĂ€r jag fick reda pĂ„ att jag inte bara kan bestĂ€lla en”, sa han.

Mercedes Àr inte den enda biltillverkaren med en CES-konceptbil; den helt autonoma Audi AI: ME levereras med VR-glasögon och en 3D OLED-skÀrm som styrs av ögonrörelse och röst. Och Sony, som inte Àr kÀnt för att tillverka bilar, presenterade Vision-S, som mer Àr en utstÀllning för sin teknik Àn en faktisk produkt.