Jag förbättrade mitt skrivande med grammatik, och det kan du också

Första gången jag försökte online-skrivverktyget Grammarly, erkänner jag att jag mest var intresserad av att upptäcka dess fel. Jag blev övervakad av vad appen gjorde bra, men inte förvånad (men förhoppningsvis inte för självbelåten) om var den kom kort. Det var för tre år sedan. Grammarly har vuxit och förbättrats sedan dess med nya funktioner som låter dig välja vilken typ av dokument du skriver och vilken typ av publik som ska läsa det.

Få organiserad bugkonst

Grammarly är en skrivapp som verkligen gynnar icke-modersmål, såväl som yrkesverksamma som vill nypa skrivfel, fel och dåliga ordval i knoppen. Även erfarna författare kan tycka att att skicka en kopia för en snabb snurrning genom Grammarly tvingar dem åtminstone att ompröva några ord och fraser som de kanske har förbisett.

Grammatik uppsatta mål

Vad är grammatik?

Grammatik analyserar skrivning och föreslår förbättringar. Trots sitt namn är Grammarly mycket mer än bara en grammatikchecker. Det letar efter upprepade ord, jargong, homonymer och hackade fraser, liksom ord som icke-modersmål ofta missbrukar.

För att använda Grammarly kan du installera ett tillägg för vissa appar så att det kontrollerar ditt arbete när du skriver, eller så kan du öppna Grammarly-appen och klistra in hela dokument i det efter att du har avslutat ett utkast. Jag föredrar mycket det andra alternativet, eftersom jag tycker att det är distraherande att se förslag på ändringar medan jag fortfarande räknar ut vad jag vill säga.

Ta en grammatisk provkörning

Om du installerar Grammarlys webbläsarinsticksprogram och låter det köras direkt, granskar det nästan allt du skriver online, inklusive e-post, uppdateringar av sociala medier och blogginlägg.

Eftersom den metoden inte är min kopp te hoppade jag över den den här gången och höll på att klistra in textblock och i vissa fall hela bokkapitel i online-redigeraren.

När det är som bäst identifierar Grammarly vaga ord som “bra” och föreslår att du byter dem mot mer beskrivande ord. Den hittar stavfel och erbjuder korrigeringar, som du kan acceptera med ett klick. Det understryker ord du använder med hög frekvens och rekommenderar synonymer. Även om du förkastar dess förslag tvingar Grammarly dig att pausa och ompröva dina ordval, vilket är en fördelaktig aktivitet i sig.

När det är som värst i Grammarly, föreslår det ord som ändrar betydelsen av dina meningar eller tar bort effekten av att återanvända ett ord eller en fras upprepade gånger. Min största besvikelse kom när Grammarly inte kunde förvirra det faktum att “dock” har mer än en mening, och det föreslog att jag skulle göra en förändring som skulle ha infört ett fel. Det kan också vara så noga som en åttonde klassare i en avancerad kompositionskurs om kommaanvändning. Om bara någon skulle säga till Grammarly att de flesta komma är diskretionära.

Grammatiska korrigeringar

Fick jag alltför kaxig när jag skrev? Ska jag ha accepterat fler av Grammarlys förslag? Att gissa mig själv gjorde inte något bättre.

Analys av ett proffs

Av nyfikenhet och för att ge mig själv en sanity-check kopierade jag och klistrade in en kreativ sakprosauppsats som publicerades nyligen i. Denna bit fick all slags uppmärksamhet och beröm. Jag bestämde mig för att se vad Grammarly tyckte om det.

Jag satte några mål för verket, kallade det avslappnat och för en allmän publik. Analysen av detta proffs arbete var mer av samma sak. Grammarly trodde att ordet “karaktär” kunde ändras till “stil” även om författaren hänvisade till en fiktiv person i detta fall. Appen ville att “Berätta för mig att jag ser snygg ut” skulle vara “Berätta för mig, jag ser snygg ut” och tog bort all sin kraft som ett kommando. Kan vi få några fler komma? Grammatik säker trodde det.

Kort sagt, du måste vara säker på vad du ignorerar från Grammarly. Det är bättre att fånga dumma misstag än att få något att lysa.

Teknikens språkförståelse

När jag först lärde mig Grammarly fick jag kontakt med en beräkningslingvist som arbetar där, Mariana Romanyshyn. Vi pratade vid videokonferens redan 2016 om hur svårt det är för datorer att analysera språk och vad Grammarly gör för att göra datorsystem bättre på det.

”Språket är mycket tvetydigt,” sa hon. “Det är inte alltid möjligt för en maskin att upptäcka till och med vilken ordklass ett ord är.” Hon sa Grammarly gör felaktiga förslag ibland och andra gånger saknar fel som bör flaggas på grund av begränsningar med tal-taggar. “Denna tvetydighet är en riktigt knepig uppgift för datorer att lösa.”

Jag bad henne om några exempel. “Det finns denna klassiska språkliga mening: Gubben båten. Ordet” man “är verbet.” Med andra ord betyder det, “de som är gamla är de som bemannar båten.”

“Ett automatiskt språkbehandlingssystem skulle aldrig kunna upptäcka det”, sa hon. Maskiner kommer alltid att anta att “människan” är ett substantiv i detta sammanhang. Ett annat exempel som är välkänt för lingvister är “Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo.” Det är en grammatiskt korrekt mening, och snälla pussla över den en stund innan du läser om hur du analyserar den.

När det gäller integritet, var försiktig med vad du matar in i Grammarly, eftersom företaget tänkbart kan se allt det analyserar. PCMag-granskaren Ben Moore behandlar detta ämne i detalj i sin recension av Grammarly.

Grammarly Gör (dåligt) att skriva bättre

Sedan min första upplevelse av appen har jag använt den för några skrivuppgifter när en redaktör krävde att jag skickade in en grammatikrapport bredvid min kopia. Ett annat skrivteam som jag arbetade med gav alla sina författare en rejäl knuff för att använda appen för att fånga och korrigera de typer av skrivfaux som gjorde en cranky redaktör crankier.

När jag är på deadline och bara har skrivit ett första utkast gör Grammarly det tråkiga arbetet med att hitta och fästa uppmärksamhet på fel, skrivfel och onödiga upprepningar. Det är ett praktiskt produktivitetshack. Som jag nämnde tidigare är förslagen dock bara fördelaktiga när jag med säkerhet kan kasta bort de dåliga. Grammatik är inte heller billigt till 29,95 dollar per månad, 59,95 dollar per kvartal eller 139,95 dollar per år. Men när du är på deadline med ett viktigt skriv som du vet kan vara bättre kan det vara bra pengar.

Många behöver hjälp med att skriva, ibland i gör-eller-dö-situationer. Arbetssökande som arbetar med försäkringsbrev får bara en chans att göra varje första intryck. Studenter som lämnar in uppgifter kan tycka att dålig grammatik gör skillnaden mellan att klara eller misslyckas. Och affärspersoner som sammanställer presentationer som gör eller bryter sitt kvartal kan alltid använda lite extra backup. Praktiskt taget alla har ett intresse av att skriva så tydligt och så bra de kan, och Grammarly kan hjälpa om du vet tillräckligt för att ta de bästa förslagen och kasta det värsta.

Relaterade Artiklar

Back to top button