Jag förbÀttrade mitt skrivande med grammatik, och det kan du ocksÄ

Jag förbÀttrade mitt skrivande med grammatik, och det kan du ocksÄ

Första gÄngen jag försökte online-skrivverktyget Grammarly, erkÀnner jag att jag mest var intresserad av att upptÀcka dess fel. Jag blev övervakad av vad appen gjorde bra, men inte förvÄnad (men förhoppningsvis inte för sjÀlvbelÄten) om var den kom kort. Det var för tre Är sedan. Grammarly har vuxit och förbÀttrats sedan dess med nya funktioner som lÄter dig vÀlja vilken typ av dokument du skriver och vilken typ av publik som ska lÀsa det.

FĂ„ organiserad bugkonst

Grammarly Ă€r en skrivapp som verkligen gynnar icke-modersmĂ„l, sĂ„vĂ€l som yrkesverksamma som vill nypa skrivfel, fel och dĂ„liga ordval i knoppen. Även erfarna författare kan tycka att att skicka en kopia för en snabb snurrning genom Grammarly tvingar dem Ă„tminstone att ompröva nĂ„gra ord och fraser som de kanske har förbisett.

Grammatik uppsatta mÄl

Vad Àr grammatik?

Grammatik analyserar skrivning och föreslÄr förbÀttringar. Trots sitt namn Àr Grammarly mycket mer Àn bara en grammatikchecker. Det letar efter upprepade ord, jargong, homonymer och hackade fraser, liksom ord som icke-modersmÄl ofta missbrukar.

För att anvÀnda Grammarly kan du installera ett tillÀgg för vissa appar sÄ att det kontrollerar ditt arbete nÀr du skriver, eller sÄ kan du öppna Grammarly-appen och klistra in hela dokument i det efter att du har avslutat ett utkast. Jag föredrar mycket det andra alternativet, eftersom jag tycker att det Àr distraherande att se förslag pÄ Àndringar medan jag fortfarande rÀknar ut vad jag vill sÀga.

Ta en grammatisk provkörning

Om du installerar Grammarlys webblÀsarinsticksprogram och lÄter det köras direkt, granskar det nÀstan allt du skriver online, inklusive e-post, uppdateringar av sociala medier och blogginlÀgg.

Eftersom den metoden inte Àr min kopp te hoppade jag över den den hÀr gÄngen och höll pÄ att klistra in textblock och i vissa fall hela bokkapitel i online-redigeraren.

NĂ€r det Ă€r som bĂ€st identifierar Grammarly vaga ord som “bra” och föreslĂ„r att du byter dem mot mer beskrivande ord. Den hittar stavfel och erbjuder korrigeringar, som du kan acceptera med ett klick. Det understryker ord du anvĂ€nder med hög frekvens och rekommenderar synonymer. Även om du förkastar dess förslag tvingar Grammarly dig att pausa och ompröva dina ordval, vilket Ă€r en fördelaktig aktivitet i sig.

NĂ€r det Ă€r som vĂ€rst i Grammarly, föreslĂ„r det ord som Ă€ndrar betydelsen av dina meningar eller tar bort effekten av att Ă„teranvĂ€nda ett ord eller en fras upprepade gĂ„nger. Min största besvikelse kom nĂ€r Grammarly inte kunde förvirra det faktum att “dock” har mer Ă€n en mening, och det föreslog att jag skulle göra en förĂ€ndring som skulle ha infört ett fel. Det kan ocksĂ„ vara sĂ„ noga som en Ă„ttonde klassare i en avancerad kompositionskurs om kommaanvĂ€ndning. Om bara nĂ„gon skulle sĂ€ga till Grammarly att de flesta komma Ă€r diskretionĂ€ra.

Grammatiska korrigeringar

Fick jag alltför kaxig nÀr jag skrev? Ska jag ha accepterat fler av Grammarlys förslag? Att gissa mig sjÀlv gjorde inte nÄgot bÀttre.

Analys av ett proffs

Av nyfikenhet och för att ge mig sjÀlv en sanity-check kopierade jag och klistrade in en kreativ sakprosauppsats som publicerades nyligen i. Denna bit fick all slags uppmÀrksamhet och beröm. Jag bestÀmde mig för att se vad Grammarly tyckte om det.

Jag satte nĂ„gra mĂ„l för verket, kallade det avslappnat och för en allmĂ€n publik. Analysen av detta proffs arbete var mer av samma sak. Grammarly trodde att ordet “karaktĂ€r” kunde Ă€ndras till “stil” Ă€ven om författaren hĂ€nvisade till en fiktiv person i detta fall. Appen ville att “BerĂ€tta för mig att jag ser snygg ut” skulle vara “BerĂ€tta för mig, jag ser snygg ut” och tog bort all sin kraft som ett kommando. Kan vi fĂ„ nĂ„gra fler komma? Grammatik sĂ€ker trodde det.

Kort sagt, du mÄste vara sÀker pÄ vad du ignorerar frÄn Grammarly. Det Àr bÀttre att fÄnga dumma misstag Àn att fÄ nÄgot att lysa.

Teknikens sprÄkförstÄelse

NÀr jag först lÀrde mig Grammarly fick jag kontakt med en berÀkningslingvist som arbetar dÀr, Mariana Romanyshyn. Vi pratade vid videokonferens redan 2016 om hur svÄrt det Àr för datorer att analysera sprÄk och vad Grammarly gör för att göra datorsystem bÀttre pÄ det.

”SprĂ„ket Ă€r mycket tvetydigt,” sa hon. “Det Ă€r inte alltid möjligt för en maskin att upptĂ€cka till och med vilken ordklass ett ord Ă€r.” Hon sa Grammarly gör felaktiga förslag ibland och andra gĂ„nger saknar fel som bör flaggas pĂ„ grund av begrĂ€nsningar med tal-taggar. “Denna tvetydighet Ă€r en riktigt knepig uppgift för datorer att lösa.”

Jag bad henne om nĂ„gra exempel. “Det finns denna klassiska sprĂ„kliga mening: Gubben bĂ„ten. Ordet” man “Ă€r verbet.” Med andra ord betyder det, “de som Ă€r gamla Ă€r de som bemannar bĂ„ten.”

“Ett automatiskt sprĂ„kbehandlingssystem skulle aldrig kunna upptĂ€cka det”, sa hon. Maskiner kommer alltid att anta att “mĂ€nniskan” Ă€r ett substantiv i detta sammanhang. Ett annat exempel som Ă€r vĂ€lkĂ€nt för lingvister Ă€r “Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo.” Det Ă€r en grammatiskt korrekt mening, och snĂ€lla pussla över den en stund innan du lĂ€ser om hur du analyserar den.

NÀr det gÀller integritet, var försiktig med vad du matar in i Grammarly, eftersom företaget tÀnkbart kan se allt det analyserar. PCMag-granskaren Ben Moore behandlar detta Àmne i detalj i sin recension av Grammarly.

Grammarly Gör (dÄligt) att skriva bÀttre

Sedan min första upplevelse av appen har jag anvÀnt den för nÄgra skrivuppgifter nÀr en redaktör krÀvde att jag skickade in en grammatikrapport bredvid min kopia. Ett annat skrivteam som jag arbetade med gav alla sina författare en rejÀl knuff för att anvÀnda appen för att fÄnga och korrigera de typer av skrivfaux som gjorde en cranky redaktör crankier.

NÀr jag Àr pÄ deadline och bara har skrivit ett första utkast gör Grammarly det trÄkiga arbetet med att hitta och fÀsta uppmÀrksamhet pÄ fel, skrivfel och onödiga upprepningar. Det Àr ett praktiskt produktivitetshack. Som jag nÀmnde tidigare Àr förslagen dock bara fördelaktiga nÀr jag med sÀkerhet kan kasta bort de dÄliga. Grammatik Àr inte heller billigt till 29,95 dollar per mÄnad, 59,95 dollar per kvartal eller 139,95 dollar per Är. Men nÀr du Àr pÄ deadline med ett viktigt skriv som du vet kan vara bÀttre kan det vara bra pengar.

MÄnga behöver hjÀlp med att skriva, ibland i gör-eller-dö-situationer. Arbetssökande som arbetar med försÀkringsbrev fÄr bara en chans att göra varje första intryck. Studenter som lÀmnar in uppgifter kan tycka att dÄlig grammatik gör skillnaden mellan att klara eller misslyckas. Och affÀrspersoner som sammanstÀller presentationer som gör eller bryter sitt kvartal kan alltid anvÀnda lite extra backup. Praktiskt taget alla har ett intresse av att skriva sÄ tydligt och sÄ bra de kan, och Grammarly kan hjÀlpa om du vet tillrÀckligt för att ta de bÀsta förslagen och kasta det vÀrsta.