Italiens anti-trust öppnar sonden för Apple, Samsung klagomål

Apple, Samsung, batteriprestanda, Italien antitrustdomstol, långsammare smartphone-batterier, nationell konsumentkod, smartphone-prestanda, Apple iPhones, Samsung-smartphones, programuppdateringar Det sa att de amerikanska och sydkoreanska företagen kan ha brutit mot fyra separata artiklar i den nationella konsumentkoden. (Filfoto)

Italiens antitrustorgan sa på torsdag att det hade öppnat en undersökning av anklagelser om att Apple Inc och Samsung Electronics Co Ltd använde programuppdateringar för att sakta ner sina mobiltelefoner och driva kunder till att köpa nya telefoner. Vakthunden sa i ett uttalande att de två företagen inte hade sagt till kunderna att uppdateringarna kan ha en negativ inverkan på deras telefons prestanda.

Det sa att de amerikanska och sydkoreanska företagen kan ha brutit mot fyra separata artiklar i den nationella konsumentkoden. Om de befinner sig skyldiga riskerar de två företagen böter på flera miljoner euro. Apple och Samsung misstänks ha orkestrerat “en allmän kommersiell politik som utnyttjar bristen på vissa komponenter för att begränsa prestandatiden för deras produkter och få konsumenter att köpa nya versioner”, sade vakthunden. Det kom ingen omedelbar kommentar från något av företagen.

Apple erkände förra månaden att iPhone-programvaran ledde till att sakta ner vissa telefoner med batteriproblem, men förnekade att det någonsin hade gjort någonting för att avsiktligt förkorta en produkts livslängd. Företaget ber om ursäkt för sina handlingar och sänker kostnaderna för byte av batterier. Det har också sagt att det skulle ändra sin programvara för att visa användarna om deras telefonbatterier fungerade bra. Samsungs mjukvaruuppdateringar för sina telefoner har inte ifrågasatts tidigare.

Rättegångar har inlämnats mot Apple i Kalifornien, New York och Illinois där de hävdar att företaget bedrägerit användare genom att sakta ner enheter utan varning. Företaget står också inför ett juridiskt klagomål i Frankrike, där så kallad “planerad inkurans” strider mot lagen.

Relaterade Artiklar

Back to top button