ISS Astronauter bakar rymdkakor

ISS Astronauter bakar rymdkakor

Mycket bakning hÀnder under semestern, men i Är pÄgÄr det till och med bakning i rymden. TyvÀrr fÄr inte astronauterna ombord pÄ den internationella rymdstationen Àta vad de bakade.

Som The Verge rapporter fick ISS en ny rymdugn i november utvecklad av Zero G Kitchen och Nanoracks. Det Àr en del av ett experiment för att se om bakning i rymden Àr bÄde möjligt och i slutÀndan livskraftigt som ett sÀtt att mata mÀnniskor med utsökt, nÀringsrik varm mat. Med detta i Ätanke fick astronuaterna i uppgift att anvÀnda rymdugnen för att baka rymdkakor, vars ingredienser levererades av DoubleTree by Hilton.

Vi gjorde rymdkakor och mjölk till jultomten i Är. Grattis pÄ semester frÄn @ Space_Station! pic.twitter.com/sZS4KdPmhj

– Christina H Koch (@Astro_Christina) 26 december 2019

Bakning i rymden utgör en utmaning eftersom vÀrmen inte stiger och föremÄlet som bakas inte stannar pÄ en plats. En konventionell ugn skulle dÀrför inte fungera. Rymdugnen övervinner dessa utmaningar genom att hÄlla ingredienserna, i det hÀr fallet kakdeggen, i en pÄse. Ugnsfacket Àr en cylinder och vÀrme produceras över hela ytan med maten upphÀngd i mitten. PÄ sÄ sÀtt kan vÀrme garanteras appliceras jÀmnt. Du kan se hur ugnen fungerar i en video publicerad av Doubletree by Hilton.

Christina H Koch och Luca Parmitano, bĂ„da invĂ„nare pĂ„ ISS just nu, genomförde matlagningsexperimentet och bakade slutligen fem kakor. Även om rymdugnen Ă€r enkel att anvĂ€nda, var det svĂ„rt att veta hur lĂ€nge varje cookie ska tillagas. Efter tre “degiga” kakor lyckades de producera tvĂ„ som var “snygga och bruna”.

TyvÀrr kan ingen av kakorna Àtas av astronauterna av rÀdsla för att de inte ska vara ordentligt kokta och den inverkan som kan ha pÄ deras hÀlsa. SÄ istÀllet har kakorna fryst och kommer tillbaka till jorden för analys. NÄgra förbakade kakor transporterades emellertid ocksÄ till ISS sÄ det fanns en julbit för astronauterna att njuta av.