ISRO kommer att lansera ” game-changer ” GSLV Mark III nästa månad

  GSLV, GSLV III-lansering, ISRO, indisk satellit, indiens tyngsta satellitutrymme, GSLV mark-III, rymdteknik, ISRO-nyheter, indian express GSLV Mark-III kommer också att göra det möjligt för Indiska rymdforskningsorganisationen att lansera tyngre kommunikationsfartyg från Indien till geostationära banor på 36 000 km. (PTI Foto / Representation)

Indiens mest kraftfulla lanseringsfordon – Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mark III – byggt för att lyfta de tyngsta indiska kommunikationssatelliterna till rymden, kommer snart att lanseras. Med GSLV Mark-III, som ses som ett ”spelväxlare” -uppdrag inom rymdteknik, kan landet ha inhemska lanseringar av större satelliter utan att bero på utlandet.

Det kan placera satelliter som väger upp till fyra ton i rymden, dubbelt så mycket som den nuvarande GSLV-Mark-II kan lyfta.

GSLV Mark-III kommer också att göra det möjligt för den indiska rymdforskningsorganisationen (ISRO) att från Indien skjuta tyngre kommunikationsfartyg till geostationära banor på 36 000 km. På grund av frånvaron av en kraftfull bärraket lanserar rymdorganisationen för närvarande satelliter över två ton på europeiska raketer till en hög kostnad.

”Förberedelserna pågår i full gång … Och just nu är det kryogena steget (integrerat) också med fordonet. Satelliten håller också på att bli förberedd, säger Vikram Sarabhai Space Center (VSSC) -direktör K Sivan till reportrar här på sidan av en funktion.

”Kanske om en vecka kommer vi att kunna montera satelliten tillsammans med fordonet. Vi riktar oss mot lanseringen den första veckan i juni, sade han. Sivan sa dock att det exakta datumet för lanseringen av GSLV Mark III ännu inte är klart.

GSLV Mark-III skulle spränga av med kommunikationssatelliten – GSAT-19, som väger mer än 3,2 ton. “Det är ett mycket avancerat fordon … Satelliten är också mycket avancerad …”, sa Sivan.

”För alla satelliter som väger mer än två ton transporterade vi dem till andra länder för lansering. Nu kan allt lanseras av vårt indiska fordon, sade han.

VSSC-direktören sa att det fanns en plan för att förbättra nyttolasten på fordonet ytterligare. “Så 100 procent kan vi ha egna inhemska lanseringar av större satelliter”, sa han.

På Chandrayaan-2-uppdraget sa VSSC-regissören att ett mål har satts för att slutföra det till december.

På rapporter om privatisering av PSLV-verksamhet sa Sivan, ”Det är inte privatisering. Diskussioner pågår för att ha några joint ventures. Många företag kommer att gå samman. ISRO kommer också att vara en del av det. ”

Direktör för Liquid Propulsion Systems Center (LPSC) S Somnath sa: “Höjdpunkten i det kryogena stadiet är att vi har full kunskap om detta … eftersom det är vårt eget och vi förstår detta.”

Relaterade Artiklar

Back to top button