IPhone 11 visar inte Wi-Fi-fördelar över iPhone XS

Årets iPhone-modeller – iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max – är de första med Wi-Fi 6, en ny trådlös standard som ska öka hastigheten och räckvidden kraftigt. Naturligtvis var jag glad att testa dem med en ny Netgear Wi-Fi 6-router och en gigabit-företagsanslutning. Intressant nog visar resultaten att det största du kan göra för att förbättra din iPhone Wi-Fi-prestanda inte involverar Wi-Fi 6, utan en inställning som du kan ändra på vilken som helst ny router.

Testet

Jag testade iPhone 11, 11 Pro Max, en Samsung Galaxy Note 10+ (som har Wi-Fi 6) och en iPhone XS Max (som inte gör det) mot en Netgear-router som visar 853 Mbps genomströmning. Jag testade telefonerna på 5 fot, 50 fot och 90 meter från routern. Alla enheter tappade signalen lite längre än 90 meter bort.

Som du kan se i de två diagrammen nedan hade de fyra telefonerna hastigheter i ett ganska snävt band. Som jag såg i mina LTE-tester är iPhone 11 och 11 Pro Max ofta långsammare än iPhone XS Max, och de har inget större räckvidd.

5Ghz iPhone Wi-Fi-jämförelse

Jag skulle krita upp detta till programvaruproblem, eftersom hårdvaran här verkligen inte är sämre än förra året. Användare har klagat mycket på buggar i iOS 13, och jag gjorde dessa tester precis innan 13.1.1 OS-uppdateringen kom igenom.

2,4 GHz iPhone Wi-Fi-hastigheter

Men såg du skalan på Y-axeln i dessa diagram? Låt oss sätta dessa hastigheter på ett diagram med en enda Y-axel:

iPhone Wi-Fi-band jämfört

Detta visar att det bästa du kan göra för dina Wi-Fi-hastigheter är att byta från 2,4 GHz till 5 GHz. Och även om 5 GHz har mindre vägggenomströmning än 2,4 GHz, fann vi att det har större användningsområde.

Vårt testlaboratorium är en mycket trång 2,4 GHz-zon; det finns många nätverk från omgivande byggnader och kontor som stöter på de tre användbara kanalerna i bandet. Med fler tillgängliga kanaler i 5 GHz-bandet finns det större chans att hitta en gratis.

Om du bor ensam i ett hus i skogen hittar du bättre räckvidd på 2,4 GHz. Men de maximala hastigheterna kommer fortfarande inte någonstans nära 802.11ac eller ax på 5 GHz, som bara använder mycket mer spektrum för mycket bättre bandbredd.

I alla fall, åtminstone med dagens utrustning, ser jag inte Wi-Fi-prestanda som en anledning att föredra årets iPhones. Modeller tillbaka till iPhone 6 har 802.11ac Wi-Fi, vilket borde erbjuda gedigen prestanda.

UWB: Nästa iPhone Frontier

Det finns en mystisk ny radio i de nya iPhonerna, men precis som Wi-Fi 6-funktionen verkar det inte heller vara särskilt användbart.

UWB, eller Ultra Wideband, är – åtminstone i Apples fall – en mycket kortfattad teknik med mycket låg effekt som använder frekvenser som liknar Wi-Fi för att lokalisera människor och enheter med bättre noggrannhet än Bluetooth. Tanken är att en UWB-enhet kan berätta exakt var en annan är, inklusive i vilken riktning. Bluetooth vet bara att du befinner dig i en 30-fots radie.

Just nu kan UWB inte användas för några coola nya saker; den är utformad för att stoppa en dålig gammal sak: AirDrop-skräppost. Med två UWB-utrustade iPhones bör du se dina fysiskt närmaste vänner, som du pekar telefonen på, först i din AirDrop-lista.

I praktiken tyckte jag inte att detta var sant. Att peka min telefon eller inte på en annan UWB-baserad iPhone verkade inte ändra ordningen på AirDrop-enheter på något sätt som var vettigt; listan var fortfarande ganska mycket en virvar av närliggande enheter.

UWB kan också vara basen för Apples ryktade kommande kakelliknande tracker-enhet, och den har många användningsområden inom industrin. Det kommer att bli en bred standard; till skillnad från, säg blixtporten, kommer den att visas på enheter som inte är Apple-enheter som är kompatibla. Men det är svårt för mig att bli upphetsad av den här nya trådlösa funktionen just nu när det är så lite att göra med det.

Apple iPhone 11 Pro och Pro Max-02

Det är för framtiden; Var är beviset?

Apples nya Wi-Fi- och UWB-funktioner slår mig så mycket som dess nya 5x bäraggregations LTE-funktioner. De ser bra ut på papper och kan vara relevanta i framtiden, men de erbjuder inga omedelbara fördelar för amerikanska konsumenter nu.

På dagens LTE- och Wi-Fi-nätverk fungerar de nya iPhonerna precis som förra året. Ja, du får fördelar jämfört med mycket äldre iPhones, men du får samma fördelar med förra årets modeller.

UWB är en intressant ny funktion, men hittills har jag inte sett varför det är en anledning att köpa en enhet. Med tanke på att det kommer att dröja år tills de flesta iPhones har UWB, kommer AirDrop-spamming att fortsätta ett tag, och tredje part har inte haft tillräckligt med tid för tekniken för att utveckla nya appar för det.

Det finns skäl att köpa de nya iPhonerna över förra årets modeller: ljusare skärmar, fler kameror och snabbare processorer kommer att tänka på. Men hittills är bättre trådlös prestanda inte en anledning. Om det är vad du verkligen vill kan 2020-iPhonerna vara de enheter som verkligen levererar.

Relaterade Artiklar

Back to top button