iOS-appen försöker varna dig för iPhone-hackningsförsök

iOS-appen försöker varna dig för iPhone-hackningsförsök

En ny iOS-app som lanseras idag lovar att upptÀcka om din iPhone i hemlighet har hackats.

Appen iVerify kommer frĂ„n sĂ€kerhetsföretaget Trail of Bits, och den har utformats för att regelbundet skanna din enhet efter “sĂ€kerhetsavvikelser” som kan indikera om den har manipulerats. Om en abnormitet upptĂ€cks visar appen dig hur du kan sĂ€kra din enhet.

Appen pÄ 4,99 dollar löser ett gap i iOS: s sÀkerhet: Tidigare hade konsumenterna inget verktyg för att upptÀcka om en iPhone hade hackats. Som moderkortet noterar har Apple i allmÀnhet spÀrrat all tillgÄng till iOS: s interna processer, vilket gör det svÄrt för sÀkerhetsforskare att undersöka programvaran för buggar. (Det var först i augusti dÄ Apple började utfÀrda specialutvecklare iPhones för att vÀlja sÀkerhetsexperter för att hitta brister.)

Företaget förbjuder ocksĂ„ antivirusprodukter i App Store. Apple har en strikt regel mot att en app skannar en annan; alla tredjepartsprogram mĂ„ste “sandlĂ„das” frĂ„n varandra, vilket effektivt spĂ€rrar antivirussökning.

IVerify-appen Ă€r dock inget antivirusprogram, enligt Trail of Bits. IstĂ€llet försöker produkten att sniffa ut de “biverkningar” som utnyttjade iPhone-sĂ„rbarheter tenderar att generera, sa företaget till moderkortet.

iVerify-appen

Att hÄlla din iPhone uppdaterad med den senaste versionen av iOS kan skydda dig frÄn hackare. Men hur Àr det med programvarans sÄrbarheter som Apple inte kÀnner till och dÀrmed inte kan korrigera? Faran betonades tidigare i Är nÀr Google upptÀckte att hackare (troligen kopplade till den kinesiska regeringen) hade anvÀnt tidigare okÀnda iOS-sÄrbarheter för att spionera pÄ anvÀndare.

IVerify-appen erbjuder en potentiell skydd mot sÄdana attacker. För att upptÀcka biverkningarna frÄn exploaterade iPhone-sÄrbarheter studerade Trail of Bits alla tidigare offentliga iPhone-fÀngelser. Dessa hack innebÀr att man anvÀnder gamla brister för att fÄ root-Ätkomst till iOS, vilket gör att du kan installera obehöriga tredjepartsappar, inklusive skadlig kod.

Specifikt kommer iVerify-appen att skanna frĂ„n en uppsĂ€ttning indikatorer, “cirka 30 eller 300, beroende pĂ„ hur du rĂ€knar”, berĂ€ttade Dan Guido, VD för Trail of Bits, till PCMag i ett e-postmeddelande. Han fortsatte med att beskriva appen som ett “sĂ€kerhets multiverktyg”, med tanke pĂ„ att produkten kommer att ha en hel uppsĂ€ttning funktioner, inklusive instruktionsguider för att hĂ„lla dina iPhone-aktiviteter privata.

Till exempel innehÄller appen ett avsnitt om att förhindra datalÀckage. Det kommer sedan att ge rÄd om vilka instÀllningar pÄ iOS du behöver Àndra för att begrÀnsa annonsspÄrning, inaktivera platsbaserade annonser eller stoppa datadelning med Apples Siri röstassistent. FörvÀnta dig att fler guider och sÀkerhetsfunktioner lÀggs till i appen över tiden.

Hittills har Apple inte kommenterat iVerify-appen. Men 2016 tog företaget bort en liknande sÀkerhetsapp frÄn App Store eftersom den tydligen hade för mycket synlighet i iOS.