Internetarkivet lÀgger till 2 500 DOS-spel

Internetarkivet lÀgger till 2 500 DOS-spel

Om du har goda minnen frÄn att spela spel i DOS, finns det en god chans att du kan hitta nÄgra av dem tillgÀngliga att spela i din webblÀsare idag. Internetarkivet har precis lagt till 2500 spelbara DOS-spel i sitt bibliotek.

Arkivet introducerade först DOS-spel 2015, men bara en bit av nya titlar har lagts till sedan dess. Meddelandet den hÀr veckan rÀknas lÀtt som den största uppdateringen hittills och strÀcker sig frÄn mÄnga gamla klassiker till mycket nyligen oberoende producerade titlar.

Som Internet Archive-curator Jason Scott förklarar i ett blogginlĂ€gg Ă€r inte alla tillgĂ€ngliga DOS-spel bra, och inte alla kommer att fungera sĂ€rskilt bra. Deras tillgĂ€nglighet försvĂ„rar ocksĂ„ det arbete som krĂ€vs för att fĂ„ spelen att fungera eftersom vissa skapades för “mycket specifik hĂ„rdvara och en mycket specifik installation.” Scott Ă€r angelĂ€gen om att pĂ„peka att vi bara kan spela dem idag pĂ„ grund av det hĂ„rda arbete som utförs av eXoDOS-projektet.

Som eXoDOS-webbplatsen förklarar Ă€r “eXoDOS ett försök att katalogisera, skaffa och göra spelbara varje spel som utvecklas för DOS- och PC Booter-plattformen. StrĂ€var efter att hitta originalmedia snarare Ă€n att anvĂ€nda scenrippor.” Hittills har projektet Ă„terhĂ€mtat 7000 spel (en hög andel av alla kommersiella utgĂ„vor), som alla görs spelbara med en kombination av Dosbox och ScummVM.

Scott pekar ocksĂ„ pĂ„ att spel som levereras pĂ„ CD-ROM Ă€r ganska problematiska nĂ€r det gĂ€ller att spela dem i en webblĂ€sare. CD-ROM-skivor tillĂ„ts att video och CD-ljudspĂ„r kan inkluderas, bĂ„da betyder stora filstorlekar. Om ett DOS-spel anvĂ€nde flera hundra megabyte CD-utrymme tar det en stund för din webblĂ€sare att ladda den emulerade versionen för att spela. Även med en mycket snabb internetanslutning kan du förvĂ€nta dig en lĂ„ng vĂ€ntetid eftersom tillgĂ„ngarna laddas ner för nĂ„gra av de mer mediarika spelen.

Det Àr möjligt att se alla tillgÀngliga DOS-spel, av vilka det nu finns 2574, pÄ Internet-arkivet. Klicka pÄ vilken du vill spela och lÄt den laddas antingen pÄ nÄgra sekunder eller minuter beroende pÄ titeln. TÀnk bara pÄ att inte alla har manualer tillgÀngliga att lÀsa. LÄt oss hoppas att de spel som krÀver att du hittar och skriver in ord frÄn en viss sida i manualen har dem tillgÀngliga.