Intels VD: "Mycket vÀg kvar i Moores lag," 7nm kommer om tvÄ Är

Intels VD: "Mycket vÀg kvar i Moores lag," 7nm kommer om tvÄ Är

Det finns “mycket vĂ€g kvar i Moores lag”, sa Intels vd Robert Swan vid förra veckans Fortune Brainstorm Tech-konferens. Jag frĂ„gade honom om ekonomin med att fördubbla chiptĂ€theten till samma kostnad, och han noterade att det blev svĂ„rare att göra, med fĂ€rre företag som kunde krympa transistorns storlek, som han kallade en “konkurrenskraftig vallgrav”.

Han sa att medan den traditionella ökningen av transistordensiteten hade varit 2x skalning (tvĂ„ gĂ„nger antalet transistorer per omrĂ„de) för varje ny generation, hade Intel uppnĂ„tt 2,4x skalning vid 14nm “nĂ€r det blev hĂ„rdare” och siktade pĂ„ 2,7x skalning pĂ„ 10 nm, varför “det tog oss lĂ€ngre tid att göra det.”

“VĂ„r utmaning Ă€r att komma tillbaka till en 2-faldig skalningsfaktor”, sa han och lovade Intel kommer att fortsĂ€tta att förnya och driva processteknologi i framtiden. Men han sa “det finns fler saker vi mĂ„ste göra.” Det handlar inte bara om processteknik lĂ€ngre, sade han, utan om förpackning av olika tekniker och olika arkitekturer, ibland inklusive chips tillverkade pĂ„ nuvarande och tidigare generationens teknik och programvara.

“Kunder betalar oss inte riktigt för chips baserat pĂ„ vilken transistordensitet de har,” sa Swan, “de betalar oss för chips baserat pĂ„ vilken prestanda den levererar.”

Han medgav att företaget var sent pĂ„ 10 nm pĂ„ grund av dess svĂ„ra 2,7x skalningsmĂ„l. “I en tid dĂ€r det blir svĂ„rare och svĂ„rare sĂ€tter vi oss ett mer aggressivt mĂ„l”, sa han. Detta tog lĂ€ngre tid Ă€n vĂ€ntat, sade han, eftersom “vi prioriterade prestanda i en tid dĂ„ förutsĂ€gbart var riktigt viktigt.” Men han bekrĂ€ftade att företaget kommer att fĂ„ ut 10nm-noden i Ă„r och lovade att Intel kommer att leverera 7nm om tvĂ„ Ă„r med 2x densitetsskalning, vilket Ă„tergĂ„r till den historiska Moores lagkurva.

Swan tillbringade större delen av sin tid pĂ„ att prata om hur Intel har “utvecklats frĂ„n ett PC-centrerat företag till ett datacentrerat företag.” Han pratade om hur företagets fokus nu inte bara inkluderar PC och datacenter utan ocksĂ„ IoT, fabriker, detaljhandel, sjukhus och fordonsapplikationer – var som helst företaget kan “hantera och analysera data mer effektivt.” Han sa att företagets framtid inte bara Ă€r CPU, utan ocksĂ„ saker som grafikprocessorer (grafikprocessorer), FPGA och en rad diskreta AI-chips – det “bredare utbudet av arkitekturer som krĂ€vs i dagens datacentervĂ€rld som krĂ€vs för att göra mer analys. “

Swan sa att det största hindret Àr minne, eftersom nya applikationer mÄste lagra och hÀmta data snabbare Àn nÄgonsin tidigare. Han sa att företaget ocksÄ fokuserar pÄ programvara och pÄ förpackningsteknik för att alla dessa olika komponenter ska fungera mer effektivt. MÄnga kunder letar inte bara efter en CPU, sade han, men efter en plattform som kombinerar CPU, GPU, FPGA, AI-acceleratorer och programvara.

För nÄgra Är sedan sa Swan att Intel hade en 90-procentig andel av datorer och datacentrets CPU-marknad och arbetade för att försvara sin andel. Nu, sa han, tittar Intel pÄ en total marknad pÄ 300 miljarder dollar, dÀr den bara har en andel pÄ 30 procent.

Som ett exempel pekade han pÄ rörelser som företagets köp pÄ 15 miljarder dollar av Mobileye, som gör datorvisionschips, 2017.

“Vi kunde inte vara mer glada över att Mobileye var en del av Intel”, sa Swan och noterade att dess kĂ€rnverksamhet nu Ă€r dubbelt sĂ„ stor som den var nĂ€r Intel köpte den. Han sa att företaget har 26 designvinster under det senaste Ă„ret och nu inkluderar “praktiskt taget alla OEM-tillverkare eller en enskild leverantör” inom bilindustrin bland sina kunder. Han sa att företagets hĂ„rdvara och algoritmerna lindade runt den bearbetar all information som lĂ„ter dig köra sĂ€kert för ADAS (nivĂ„ 1) och begrĂ€nsade autonoma fordonsfunktioner. (upp till nivĂ„ 2+).

Intels kultur var mycket stark för att bygga en marknadsandel pĂ„ 90 procent, sade han, men den mĂ„ste förĂ€ndras för att konkurrera i en vĂ€rld dĂ€r den har en andel pĂ„ 30 procent av en större marknad. “NĂ€r kunderna har fler val mĂ„ste du vara mycket mer kundbesatt i allt du gör”, sa Swan. Företaget mĂ„ste arbeta tillsammans som ett team (“One Intel”) istĂ€llet för att se saker som en konkurrens om resurser inom företaget. Han sa att Intel mĂ„ste ta mer risk och utveckla teknologierna, omfamna mer sanning och öppenhet inom företaget för att göra företaget snabbare och göra mĂ„ngfald och inkludering till en del av allt det gör. “VĂ„ra ambitioner och vĂ„ra drömmar Ă€r mycket större Ă€n de nĂ„gonsin har varit.”