Intels senaste chip efterliknar hur din hjärna fungerar

Intels senaste chip slår ner traditionella dataarkitekturer för ett system som modellerar sig på hur människans hjärna fungerar.

På måndagen lanserade företaget en neuromorf produkt, kodnamnet “Pohoiki Beach”, som behandlar data som en biologisk hjärna gör genom att simulera ett helt nätverk av neuroner. Tillvägagångssättet påskyndar hur kisel bearbetar information, där Intel säger att de nya chipsen fungerar “upp till 1 000 gånger snabbare och 10 000 gånger mer effektivt” än traditionella processorer för vissa AI-relaterade arbetsbelastningar.

Pohoiki Beach

Pohoiki Beach äventyras av 64 mindre “Loihi” -chips, som tillsammans kan simulera 8,3 miljoner neuroner. Det låter kanske mycket, men det är faktiskt i nivå med hjärnan hos en liten gnagare. Den mänskliga hjärnan uppskattas å andra sidan ha nära 100 miljarder nervceller.

Ändå lovar det nya chipet att driva de senaste AI-drivna algoritmerna. Specifikt säger Intel att Pohoiki Beach kan producera enorma hastighetsvinster i datorer relaterade till bildigenkänning, självkörande fordon och automatiserade robotar.

Pohoiki Beach är för närvarande tillgängligt utan kostnad för Intels neuromorfa forskargrupp, som inkluderar mer än 60 olika partners. Företaget gick dock ut ur sitt sätt att konstatera att det hoppas att en dag kommer att kommersialisera den neuromorfa tekniken i en tid då Intel strävar efter att skapa snabbare, mer energieffektivt kisel.

“Att fortsätta de vinster i kraft och prestanda som aktiveras av Moores lag kräver mer än fortsatt skalning av processnoder”, sa Intel i tillkännagivandet. “I takt med att nya komplexa databearbetningsbelastningar blir normen finns det ett växande behov av specialiserade arkitekturer utformade för specifika applikationer.”

Tiden kommer att visa om chiptekniken en dag filtrerar ner till företagets PC-processorer. Men du kan förvänta dig att Intel kommer att prata mer om de neuromorfa chipsen i framtiden. Senare i år planerar företaget att skala tekniken till 100 miljoner neuroner. Intel är dock inte ensam om att skapa neuromorfa chips. Qualcomm och IBM har också utvecklat kisel kring databehandlingen.

Relaterade Artiklar

Back to top button