Intels Ice Lake Gets Real: 5 Key Takeaways

Intels Ice Lake Gets Real: 5 Key Takeaways

Efter Ă„r av försening har Intel Ă€ntligen officiellt tillkĂ€nnagett sina första 10nm-processorer, kĂ€nda som “Ice Lake”. Vi har sett de första uppsĂ€ttningarna riktmĂ€rken för marker som visar förbĂ€ttrad prestanda, sĂ€rskilt i integrerad grafik. NĂ€r jag tittar över specifikationerna och de ursprungliga resultaten sticker ett antal saker ut.

10nm: sent, men Àntligen hÀr

Detta Àr naturligtvis den stora nyheten. Intel har pratat om Ice Lake i ett par Är, med ett stort tryck pÄ CES i januari och mer information pÄ Computex för ett par mÄnader sedan. Intel sa ursprungligen att de skulle börja leverera 10 nm-delar 2015, med 7 nm-delar efter 2017. Enligt den fÀrdplanen Àr 10 nm fyra Är efter schemat.

DĂ€remellan har vi sett en massa falska startar. Intel hade gett information om en 10 nm-process som den skulle lansera 2017 och slĂ€ppte tekniskt en Cannon Lake-del det Ă„ret, men det fungerade inte som avsett och var i huvudsak dödfött. För tvĂ„ Ă„r sedan hĂ€vdade Intel fortfarande att det hade tre Ă„rs ledning pĂ„ tĂ€vlingen. Men rival TSMC började leverera sin 7nm-process – som nĂ€r det gĂ€ller transistordimensioner liknar Intels 10nm – förra hösten, och 7nm-chips finns i nĂ€stan alla leverantörers avancerade telefoner redan.

Fram till 2015 hade Intel tillbringat mer Ă€n ett decennium efter vad den kallade en “tick-tock” -kadens, med en processkrympning ett Ă„r, följt av en ny arkitektur Ă„ret efter. Ice Lake Ă€r faktiskt bĂ„da dessa saker – 10 nm-processen och en ny mikroarkitektur, som Intel kallar Sunny Cove.

Ice Lake Processor Lista

Detta tillkÀnnagivande och Intels tillkÀnnagivande att leverantörer har 35 bÀrbara och 2-i-1-design som kommer med Ice Lake, gör 10nm till verklighet. Faktum Àr att Intel tillkÀnnagav 11 separata versioner av chipet, inklusive sex i U-serien, mestadels delar som Àr utformade för att köra med en 15-watt TDP (med möjlighet för systemdesigners att fÄ mer prestanda genom att tillÄta upp till 25 watt) och fem delar i 9-watts Y-serien. Alla publicerade riktmÀrken som jag har sett Àr av den högsta delen av 15 watt, som kommer att kallas Core i7-1065G7, med en 4-kÀrnig, 8-trÄdig CPU, 64 grafiska exekveringsenheter, 8 MB cache, och en basfrekvens pÄ 1,3 GHz med en maximal enkÀrnig turbo pÄ 3,9 GHz. (Den högsta varianten kommer att anvÀnda 28 watt med en basfrekvens pÄ 2,3 GHz och en maximal turbohastighet 4,1 GHz, men det Àr uppenbarligen inte klart Àn.)

Ice Lake ser ut som en begrÀnsad release

Den goda nyheten Ă€r att det finns 11 delar och 35 designvinster. Det tĂ€cker bara en mycket liten del av det totala utbudet av bĂ€rbara datorer och 2-i-1-design. Idag kör de flesta av de mindre bĂ€rbara datorerna processorer frĂ„n Intels Whisky Lake U-serie eller Amber Lake Y-serien, med en annan design som kallas Coffee Lake och anvĂ€nds frĂ€mst i maskiner med högre effekt (45-65 watt) i H-serien. I Ice Lake-tillkĂ€nnagivandet sa Intel att det skulle meddela leverans av mobila PC-produkter “för flertrĂ„dade högproduktivitet och kommersiella segment” med början i slutet av augusti. Det har rapporterats allmĂ€nt att dessa Ă€r de kommande delarna av “Comet Lake”. Med tanke pĂ„ siffrorna förvĂ€ntar jag mig att de allra flesta nya system som introducerades i höst och Ă„tminstone under första halvĂ„ret nĂ€sta Ă„r kommer att anvĂ€nda Comet Lake, som kommer att fortsĂ€tta anvĂ€nda en tillverkningsprocess pĂ„ 14 nm.

Intel har varit tydlig att Ice Lake bara Àr början pÄ sina 10 nm-produkter. Vi har utlovats en ny del som heter Lakefield, med en Sunny Cove och fyra Àldre Atom Tremont-kÀrnor med lÄg effekt, för senare i Är, men det Àr Äterigen sannolikt en mycket begrÀnsad produkt. NÀsta Är förvÀntar vi oss ett bredare utbud av 10 nm delar, inklusive server och ett bredare utbud av bÀrbara datorer. FrÄn allt vi har hört kommer Intels stationÀra linje att vara kvar pÄ nÄgon variant av sin 14nm-process under 2020 Ätminstone. Under tiden sa Intels VD nyligen att företaget var pÄ vÀg att skicka ett 7nm-chip pÄ tvÄ Är.

Ice Lake erbjuder bra, men inte bra, CPU-prestanda Boost

I kölvattnet av dagens tillkÀnnagivande har ett antal testare publicerat riktmÀrken för Core i7-1065G7-processorn pÄ ett referenssystem. Bara för att sammanfatta, sÄ hÀr lÀser du de nya produktnamnen:

Ice Lake-avkodare

Förutom PCMags egna utmĂ€rkta riktmĂ€rken som jĂ€mför prestanda med ett brett utbud av konkurrenskraftiga system frĂ„n Microsoft Surface Go till bĂ€rbara datorer, har ett antal andra webbplatser publicerat riktmĂ€rken, inklusive Tom’s Hardware, AnandTech och Hot Hardware. Alla dessa webbplatser testade liknande referensdesigner, som kunde vĂ€xla mellan 15 watt och 25 watt, Ă€ven om de alla valde olika konkurrenssystem och ofta olika riktmĂ€rken.

Min övergripande slutsats att lĂ€sa dem Ă€r att ren CPU-prestanda definitivt Ă€r bĂ€ttre. Intel sĂ€ger att Ice Lake har en 18-procentig ökning av instruktioner per klocka jĂ€mfört med Skylake (dess första 14 nm-processor). Även om de flesta recensionerna jĂ€mför det med de mer aktuella Whisky Lake-delarna pĂ„ 15 watt, visar Ice Lake fortfarande anstĂ€ndig förbĂ€ttring, Ă€ven om den varierar var som helst frĂ„n 0 till 25 procent. Delvis gĂ„r den avancerade Whisky Lake-delen (i7-8565U) med högre klockhastighet, med en basfrekvens pĂ„ 1,8 GHz och en maximal turbohastighet pĂ„ 4,6 GHz, sĂ„ det finns tillfĂ€llen nĂ€r den Ă€ldre processorn till och med kan vara lite snabbare, men i allmĂ€nhet uppvĂ€ger IPC-förbĂ€ttringen (och eventuellt andra förĂ€ndringar i minnessystemet) den lĂ„ngsammare klockhastigheten.

Med andra ord Àr IPC-förbÀttringen verkligen imponerande, men den balanseras av den lÀgre klockhastigheten. Ice Lake Àr verkligen snabbare, men hoppet Àr inte sÄ högt som vi hade sett mellan tidigare processsteg, förmodligen för att prestandan förbÀttrades i alla olika generationer av 14nm-processorer.

Grafiken har verkligen förbÀttrats

De bĂ€sta delarna anvĂ€nder vad Intel kallar sin Gen 11-grafik, med mellan 32 och 64 exekveringsenheter. (För avancerade delar som har 48 eller 64 EU-EU anvĂ€nder Intel varumĂ€rket “IRIS Plus-grafik”). Det hĂ€r Ă€r ett stort hopp frĂ„n Whisky Lake, som anvĂ€nde Intel UHD Graphics 620, med maximalt 24 EU.

Även om spelprestandan varierar beroende pĂ„ spel, Ă€r Ice Lake i nĂ€stan alla fall mycket snabbare Ă€n Whisky Lake – i vissa fall sĂ„ mycket som dubbelt sĂ„ snabbt. Detta Ă€r en stor förbĂ€ttring – tillrĂ€ckligt för att göra ett mycket bredare sortiment av spel som faktiskt kan spelas pĂ„ ett tunt system med lĂ„g effekt. I flera Ă„r hade Intel en ledning pĂ„ AMD nĂ€r det gĂ€ller CPU-prestanda (pĂ„ bĂ„de stationĂ€ra datorer och mobila enheter), men AMDs integrerade grafikprestanda var sĂ€rskilt bĂ€ttre. Nu, i de riktmĂ€rken jag har sett, Ă€r Intel mycket konkurrenskraftigt med AMD-integrerad grafik (i Ryzen 3000-serien) samtidigt som den ökar sin ledning i CPU-tester. (Naturligtvis har AMD inte Ă€nnu mobilversioner av sina Zen2-baserade processorer gjorda pĂ„ en 7nm-process. AMD kan mycket vĂ€l göra det bĂ€ttre nĂ€r dessa marker kommer ut. De har inte meddelats, sĂ„ det Ă€r mycket osannolikt att vi kommer se dem i bĂ€rbara semestrar i Ă„r.)

Naturligtvis, om du vill ha den bÀsta spelprestandan, vill du fortfarande ha ett diskret grafikkort, vilket vanligtvis betyder maskiner som Àr lite större och anvÀnder mer kraft Àn de tunna och lÀtta designerna Ice Lake kommer att riktas mot. Men för mÄnga mÀnniskor som anvÀnder normala instÀllningar och spel pÄ 1080p kommer Ice Lake att verka som ett stort steg framÄt.

Ice Lake lÀgger till bearbetningsfunktioner; Men hur mycket kommer de att anvÀndas?

Med tiden har Intel lagt till ett antal ytterligare acceleratorer som Àr utformade för att pÄskynda specifika funktioner. I tidigare generationer har detta inkluderat separata delar av processen för att pÄskynda kodning och avkodning av media och för kryptering och dekryptering av information. Ja, Intel sÀger att Ice Lake erbjuder dubbelt sÄ hög hastighet för HEVC-videokodning (Àven om jag inte har sett det bekrÀftat Àn.)

Med Ice Lake har Intel lagt till AVX-512-instruktioner samt stöd för DL Boost (vilket gör att AI-applikationer kan köras med mindre precision och dÀrmed mycket snabbare.) Intel hÀvdar att Ice Lake kommer att ge 2,5 gÄnger AI-prestanda för Whisky Lake , och sÀger att det kan ge upp till 1 teraflop av slutsatser pÄ en tunn och lÀtt bÀrbar dator.

Allt lÄter bra, men vad gör du med det? Vissa lokala slutsatser, som lokal röstigenkÀnning, Àr vettiga, men för att verkligen fÄ ut det mesta av dessa funktioner behöver vi applikationer som utnyttjar de nya funktionerna. SÄdana applikationer Àr fÄ och lÄngt ifrÄn just nu, sÄ jag Àr inte sÄ sÀker pÄ hur praktisk denna förÀndring Àr. (PÄ lÄng sikt förvÀntar jag mig att dessa nya funktioner kommer att bli en del av mÄnga applikationer, men det kan ta flera Är.)

Ice Lake har ocksÄ ett antal andra viktiga hjÀlpfunktioner, som stöd för Wi-Fi 6 och integrerat Thunderbolt 3-stöd. Dessa kommer att betyda, men jag förvÀntar mig att se dem ocksÄ pÄ andra processorer.

Slutligen finns det frĂ„gan om batteriets livslĂ€ngd. 10nm bör vara en process med lĂ€gre effekt och de lĂ€gre klockhastigheterna pĂ„ Ice Lake-processorerna (jĂ€mfört med Whisky Lake) kan ocksĂ„ göra dem mer effektiva. Teoretiskt sett kan detta hjĂ€lpa till att förbĂ€ttra batteriets livslĂ€ngd pĂ„ bĂ€rbara datorer, och faktiskt har Intel pratat om sitt “Project Athena” utformat för att tillĂ„ta maskiner med bĂ€ttre Ă€n 9 timmars verklig trĂ„dlös surfning, ansluten standby och snabbstart. Vi mĂ„ste nog vĂ€nta tills vi ser riktiga maskiner, som Dell XPS 13 2-i-1 som tillkĂ€nnagavs pĂ„ Computex, innan vi verkligen vet sĂ€kert.