Intels 10: e generationens mobila processorer som innehåller 14nm ‘Comet Lake’ chips

Intels 10: e generationens Core-processorer kommer inte alla att vara 10-nanometer (10nm) “Ice Lake” -chips. På onsdagen lanserade chiptillverkaren ett andra parti av 10: e generationens kärnprocessorer som kommer att tillverkas under en ytterligare förfinad version av sin vördnadsfulla tillverkningsprocess på 14 nm.

Processorerna, kodnamnet “Comet Lake”, kommer att användas i ett brett utbud av nya bärbara datorer och 2-i-1-konvertibler, tillsammans med 10nm Ice Lake-chips. Förvänta dem att de kommer tillsammans i mer än 90 mönster före semestershoppingperioden.

Så vad är skillnaden mellan de två? Familjen Comet Lake fokuserar mer på traditionell datorprestanda, medan Ice Lake kan erbjuda stora vinster i AI-drivna applikationer och grafik, säger Intel. (Som vi upptäckte i vår förhandsgranskning av Ice Lake, kan Iris Plus-integrerad grafik under rätt omständigheter leverera mycket bättre prestanda än tidigare generationers HD- och UHD-grafikintegrerade kisel.)

Möt Comet Lake Lineup

Den nyligen aviserade Comet Lake kommer i åtta olika processorer som stöder upp till sex kärnor, 12 trådar och klockhastigheter med en kärna på upp till 4,9 GHz (turbofrekvensen), vilket är högre än familjen Ice Lake-chips. .

Comet Lake chips

Det förklarar varför Intel marknadsför Comet Lake som ett “produktivitetspaket” för människor som använder kontorsprogramvara som Microsoft Office 365. Du kommer att notera att hastighetstaket för minnet som stöds är betydligt lägre än med de första Ice Lake-processorerna; tonvikten här är mindre på grafikprestanda. (Med integrerad grafik tenderar höga minneshastigheter att öka grafikprestandan.)

Prestationsvinsterna kommer att märkas för alla som uppgraderar från en gammal dator. Företaget hävdar att Comet Lake-chips kommer att vara mer än två gånger snabbare än en Intel-driven bärbar dator från fem år sedan, även om de bara kommer att erbjuda en måttlig total prestationsförbättring på 16 procent jämfört med förra årets motsvarande 8: e generationens Core-chips, som också använder en form av tillverkningsprocessen på 14 nm. Fortfarande, när det gäller programvara för kontorproduktivitet, hävdar Intel att Comet Lake kan erbjuda upp till 41 procents hastighetsökning över åttonde generationens marker.

Förvänta dig att de här nya Comet Lake-processorerna kommer till bärbara datorer med tunna, lätta mönster, med Ice Lake-varianterna reserverade för de mer premiummaskinerna. När det gäller chipsens effekt på batteriets livslängd är det svårare att projicera. Intel avstod från att erbjuda ett direkt svar, men det hävdar att Comet Lake-chipsen är lika med 8: e generationens chips på energieffektivitet. Så, beroende på datorns maskinvara, kan du förvänta dig batteritiden från 15 till 21 timmar när du bara tittar på video i flygläge.

Precis som Ice Lake kommer Comet Lake också att stödja Wi-Fi 6, som kan erbjuda maximala nedladdningshastigheter på cirka 10 Gbps med routrar och hårdvara som stöds. Chipsen kan också göra det möjligt för PC-leverantörer att lägga till upp till fyra Thunderbolt 3-portar till en produkt.

Avkodning av den 10: e generationens Core Naming Scheme

De första Comet Lake-chipsen är alla mobila processorer avsedda för användning i bärbara datorer, 2-i-1-datorer, kompakta stationära datorer och de tunnaste allt-i-ett-enheterna. De har delats upp i två olika klasser, som med tidigare generationer och med Ice Lake: den kraftfullare U-serien och den fläktlösa Y-serien.

Förvänta dig att se U-serien, som tidigare, i mer vanliga maskiner. Y-serien har däremot lägre klockhastigheter men kör på mindre energi. Du hittar både U- och Y-chips i Core i3-, Core i5- och Core i7-varianter. Precis som med Ice Lake kan U-serie-processorerna distribueras av OEM-tillverkare i TDP-lägen på 15 watt eller 25 watt, beroende på design och dess termiska gränser.

Så, hur dechiffrerar du de nya chipnamnen, med tanke på att de alla innehåller siffran “10”? Intel ger en praktisk guide …

Comet Lake Ice Lake

Den knepiga delen, för konsumenter, kommer att ta reda på vilken typ av processor du faktiskt har – ett Comet Lake-chip jämfört med en Ice Lake-en – eftersom båda kommer att använda Intel 10th Generation Core-märket. För att avgöra detta måste du vara uppmärksam på nyanserna i processorns nummer på den bärbara datorn.

Ice Lake-chipsen kommer att använda fyra siffror, följt av bokstaven G. (Ett nummer efter G — 1, 4 eller 7 — betyder den relativa styrkan hos den integrerade grafiken.) Comet Lake-chipsen å andra sidan kommer att använd fem siffror följt av bokstaven U eller Y för att signera serien.

Relaterade Artiklar

Back to top button