Intel, TSMC överväger nya amerikanska chipfabriker

Vita huset diskuterar med två halvledarföretag om att bygga nya chipfabriker i USA. Intel och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) funderar enligt uppgift över en amerikansk expansion. Inga slutliga beslut har fattats, enligt Reuters.

En stor majoritet av Intels halvledartillverkning (75 procent) utförs redan i USA; företaget har anläggningar i Arizona, Kalifornien, New Mexico och Oregon. Men Trump-administrationen hoppas kunna uppmuntra några fler. “Intel är väl positionerat för att arbeta med den amerikanska regeringen för att driva ett amerikanskt kommersiellt gjuteri och leverera ett brett utbud av säker mikroelektronik,” sade talesman William Moss till Reuters. Intel svarade inte omedelbart på PCMags begäran om kommentar.

Företaget har tidigare träffat försvarsdepartementet och uttryckt sitt intresse för att bygga en chipfabrik i samarbete med Pentagon. “Detta är viktigare än någonsin, med tanke på den osäkerhet som skapas av den nuvarande geopolitiska miljön”, skrev Intels vd Bob Swan i ett brev i mars till DoD.

TSMC har under tiden haft diskussioner med USA: s handelsdepartement genom åren. “[We] har alltid varit öppna för att bygga en fabrik utomlands och utesluter ingenting, “sa företaget i ett e-postmeddelande till PCMag.” Vi utvärderar aktivt alla lämpliga platser, inklusive i USA, men det finns ingen konkret plan ännu. Allt beror på kundernas behov. “

Bortsett från sin huvudsakliga bas i norra Taiwan, har TSMC flera anläggningar i södra och centrala Taiwan, med andra fabriker belägna i dess dotterbolag i Kina, Singapore och USA; Företaget har också anläggningar i Asien, Europa och Nordamerika.

Relaterade Artiklar

Back to top button