Intel, Samsung går på Qualcomm för att backa FTC-monopoldräkt

Samsung, en av Qualcomms största kunder, och Intel, en av dess största konkurrenter, lämnade in argument till stöd för FTC: s mål mot Qualcomm. (Bild för representation)

Samsung Electronics Co. och Intel Corp vägde med sina egna grepp om Qualcomm Inc. medan de jublade över den amerikanska federala handelskommissionens rättegång där de anklagade chiptillverkaren för att försöka höra marknaden för halvledare som används i smartphones.

Det sydkoreanska företaget, en av Qualcomms största kunder, och Intel, en av dess största konkurrenter, lämnade in argument på fredag ​​till stöd för FTC: s mål mot Qualcomm. Båda hävdar att det San Diego-baserade företaget hindrar dem från att konkurrera rättvist mot det genom att utnyttja patent som täcker grunden för moderna telefonsystem.

“Intel är redo, villiga och kan konkurrera på de meriter på denna marknad som Qualcomm har dominerat i flera år,” sa Intel i ett inlägg på sin webbplats. “Men Qualcomm har upprätthållit en sammankopplad nät av missbruk av patent och kommersiell praxis som undergräver konkurrensen på meriterna.” Samsung hävdar att den egna chipenheten konstgjordas av Qualcomms ovilja att licensiera sin teknik.

Licens nekad

“Trots att ha begärt en licens från Qualcomm kan Samsung inte sälja licensierade Exynos-chipsets till enheter som inte är Samsung eftersom Qualcomm har vägrat att licensiera Samsung att göra och sälja licensierade chipsets,” sa Samsung i en ansökan. Samsung, världens största smarttelefontillverkare, använder en blandning av leverantörer – inklusive sig själv och Qualcomm – för de viktiga komponenterna i sina telefoner. Qualcomm svarade inte omedelbart på förfrågningar som begär kommentar om ansökningarna.

Företaget försöker avvärja en rad juridiska och reglerande utmaningar för sina affärsmetoder runt om i världen, inklusive en kostym från Apple Inc., en av dess största kunder. Chiptillverkaren får större delen av sin vinst genom att sälja rättigheterna att använda patent som är väsentliga för alla moderna mobiltelefonsystem. Många av målen är inriktade på länken mellan licensavgifterna och dess halvledarverksamhet.

Läs också: Qualcomm Snapdragon 835 kommer snart till Indien

Tidigare på fredag ​​uppmanade FTC en domare att avslå Qualcomms begäran om avskedande av byråns ärende. Anklagelserna “utgör ett kraftfullt antitrustärende”, sade kommissionen i en ansökan vid federal domstol i San Jose, Kalifornien. En utfrågning är inställd på 15 juni. Qualcomms generalråd Don Rosenberg sa förra månaden att FTC: s klagomål är full av “misstag och misslyckanden.”

“Federal Trade Commission: s senaste inlagan till domstolen gör inget för att bota de grundläggande bristerna i sitt klagomål mot Qualcomm: ingen sammanhängande teori om konkurrensskada och inga anklagelser om den typ av uppförande som antitrustlagarna är utformade för att ta itu med,” sa Qualcomm på fredag. i ett påstående.

Läs också: Qualcomm-resultat slår hjälp för att lindra bekymmer över Apple-tvist

“Klagomålet bör därför avvisas.” Andelen i Qualcomm, världens fjärde största chiptillverkare, har sjunkit i år på grund av oro för att de växande juridiska utmaningarna kommer att skada dess huvudsakliga vinstkälla. Aktien har tappat 15 procent 2017 jämfört med en 15-procentig vinst från jämförelseindexet Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index.

Relaterade Artiklar

Back to top button