Insta360 EVO-kameran: 360-graders action med speciella tillbehör

Insta360 EVO-kameran: 360-graders action med speciella tillbehör

Jag har varit intresserad av tanken pÄ 360-graders konsumentkameror ett tag, eftersom de erbjuder möjligheten att dela upplevelsen av hur det faktiskt Àr att vara pÄ en plats. Jag har provat Vuze XR och spenderat de senaste veckorna pÄ Insta360 EVO, som tar samma koncept och placerar det i en enhet pÄ storleken som en actionkamera.

Insta360 EVO kan ta 5,7 000 videor och 18 megapixel (6080 x 3040) foton och kan anvÀndas för att ta antingen 360-graders videor eller 3D 180-graders stereoskopiska videor. För stereoskopiska bilder anvÀnder du kameran med bÄda linserna vÀnda framÄt.

Genom att slĂ€ppa en knapp pĂ„ toppen kan du fĂ€lla den ena sidan över den andra, och den lĂ„ses pĂ„ plats och lĂ„ter den ta 360-gradersvyer. Den Ă€r ganska kompakt och lĂ€tt, vilket gör den lĂ€tt att bĂ€ra, och den lilla storleken – nĂ€r den viks gör den en kub pĂ„ cirka 2 tum pĂ„ vardera sidan – skulle göra den perfekt att anvĂ€nda som en actionkamera.

Kameran tar bilder i sitt eget format INSV (video) eller INSP (foto). Du kan se dessa pÄ en dator med Insta360 Player-applikationen eller redigera dem med Insta360 Studio-applikationen, bÄda nedladdningsbara frÄn företagets webbplats.

Studio Insta360

I Studio-applikationen kan du klippa dina videor och exportera dem till vanligare JPG- och MP4-format. En av de trevligare funktionerna heter FlowState Stabilization, vilket resulterar i mjukare videor. NÀr du Àr klar kan du ladda upp filmerna till YouTube.

Till exempel Àr detta en 180-graders stereoskopisk vy av ett tÄg som nÀrmar sig en station. Som en standardvideo fÄr du en bra titt pÄ tÄget nÀr den drar in. Videokvaliteten Àr anstÀndig, men inte spektakulÀr. Men placera markören i videon ovan och klicka och dra; vinkeln Àndras för att se hela 180 grader. Om du tittar pÄ det med ett 3D-headset eller den lilla uppsÀttningen 3D-lÀsare som följer med Insta360 fÄr du en 3D-stereoskopisk vy som verkligen lÀgger till nÄgot i scenen.

HÀr Àr en liknande 180-graders vy över att gÄ genom Grand Central Terminal i New York.

Detta Àr en snabb 360-graders video av terminalen. Att blÀddra runt ger dig en bild av alla ÄtgÀrder i terminalen.

Medan Studio gör jobbet Àr det inte den mest sofistikerade videoredigeraren. För det har företaget en plug-in för Adobe Premiere Pro som lÄter dig anvÀnda rÄfilerna frÄn kameran direkt i Adobes videoredigeringsverktyg.

I Studio-appen kan du ocksÄ förvandla bilder till JPG-filer.

Insta360 EVO Grand Central Terminal 360 graders skott

Jag har varit ganska nöjd med bildkvaliteten frÄn Insta360 EVO. Det tar anstÀndiga stillbilder,

Du kan se en 360-graders bild av terminalen ovan och en 180-graders stereoskopisk nedan. Återigen, det som gör bilderna speciella Ă€r inte bildkvaliteten (som Ă€r anstĂ€ndig men inte spektakulĂ€r) utan full bild av scenen.

Insta360 EVO Grand Central Terminal 180 graders skott

Med hjĂ€lp av kameran direkt hade jag nĂ„gra problem med att fĂ„ min tumme i nĂ„gra av bilderna. Detta förbĂ€ttrades genom att anvĂ€nda ett stativ som fungerar som handtag för kameran. Dessutom försökte jag tillvalet “osynlig selfie-stick” som expanderar sĂ„ att du kan hĂ„lla kameran lĂ€ngre bort frĂ„n dig sjĂ€lv. En mycket snygg funktion Ă€r att algoritmer i studioapplikationen automatiskt döljer selfiepinnen.

Alternativt kan du ansluta kameran till din telefon via Wi-Fi och ta bilder direkt i en Insta360-app. Detta lÄter dig sÀtta kameran pÄ ett stativ, vilket möjliggör mer stabila videor. Du kan ocksÄ göra saker som att stÀlla in en timer eller justera olika fotoinstÀllningar som HDR, exponering och vitbalans. Naturligtvis kan du ta stillbilder eller videobilder pÄ det sÀttet. Om du laddar ner videor eller foton till din telefon kan du flytta fokus pÄ videon, lÀgga till filter eller justera uppspelningen av videon. Du kan till och med anvÀnda 3D-glasögonen för att förhandsgranska stereoskopiska bilder.

Insta360 har ett annat alternativ, kallat HoloFrame, ett tillbehör pÄ 30 USD som fungerar som ett telefonfodral och Àr utformat för att du ska kunna se 3D- och VR-media utan 3D-glasögon genom att integrera en lins i sjÀlva fodralet. Inom appen aktiverar du först HoloFrame-lÀget genom att konfigurera det sÄ att det fungerar med dina ögon. Sedan flyttar du fodralet till telefonens framsida och spelar upp fotot eller videon; linsen i fodralet ger en 3D-effekt. Det Àr lite finicky, men det Àr en cool idé.

JÀmfört med Vuze XR finns det fördelar och nackdelar. Vuze XR Àr större och har ett integrerat handtag, sÄ det Àr lÀttare att anvÀnda för att hÄlla den och ta en video. Insta360 EVO Àr mindre och mycket mer lÀmpad för anvÀndning som en actionkamera; och du kan anvÀnda det medföljande stativet / handtaget för att göra det enkelt att hÄlla. Jag trodde att Insta360 EVO-spÀrrarna för att konvertera den mellan 360 graders och 180 graders lÀgen kÀndes lite mindre solida. Vuze XR: s knappar för att vÀxla mellan video och stillbilder och för att starta och stoppa inspelningen var lÀttare pÄ det större handtaget. I bÄda fallen Àr skrivbordsprogramvaran bra, men fortfarande lite grov. EVO-programvaran verkade erbjuda nÄgra fler funktioner, och jag gillar det faktum att den levereras med ett Premiere Pro-tillÀgg. Jag gillar att du kan redigera 5.7K-videor i telefonappen med Insta360. Foto- och videokvaliteten verkade ungefÀr i nivÄ med var och en av dem.

BÄda Àr vÀldigt intressanta sÀtt att ta bilder i ett mer uppslukande format.