Inspirerad av Steve Jobs handlar Apple ‘Spaceship’ campus om perfektion

Apple Space Campus, Apple Campus, Apple Spaceship campus, Apples nya Campus, Apple nya Campus kostnad, Apple Campus Steve Jobs, Apple nya campus, Apples huvudkontor, teknik, teknik nyheter Apples rymdskeppscampus: Sedan Apple presenterade sina planer 2011 har inflyttningsdatumet långsamt minskat: Jobs ursprungliga prognos var 2015, men den här våren verkar nu troligen, enligt personer som är inblandade i projektet. (Källa: Reuters)

Inuti den ursprungliga Macintosh-datorn skrev Apple grundare Steve Jobs in signaturerna från sitt team och avslöjade sin djupa oro för till och med de dolda funktionerna i hans produkter. Hans sista verk – Apple Inc: s spretande nya huvudkontor i Cupertino, Kalifornien – kommer att vara en passande hyllning: ett futuristiskt campus byggt med förvånande detaljuppmärksamhet. Från arrangemanget av elektriska ledningar till finishen på ett dolt rör har ingen aspekt av huvudbyggnaden på 2,8 miljoner kvadratmeter varit för liten för att locka till sig granskning.

Titta på alla våra videor från Express Technology

Men att bygga en byggnad så felfri som en handhållen enhet är ingen lätt prestation, enligt intervjuer med nästan två dussin nuvarande och tidigare arbetare i projektet, varav de flesta inte skulle ha fått namnet på grund av att de undertecknade sekretessavtal.

Sedan Apple presenterade sina planer 2011 har inflyttningsdatumet långsamt dragit sig tillbaka: Jobs ursprungliga prognos var 2015, men den här våren verkar nu troligt, enligt personer som är inblandade i projektet. En långvarig godkännandeprocess med staden bidrog till förseningen.

Apple har inte avslöjat den totala prislappen, men tidigare projektledare uppskattar det till cirka 5 miljarder dollar – en siffra VD Tim Cook bestred inte i en TV-intervju 2015. Enligt en före detta byggchef var mer än 1 miljard dollar avsedda för det inre av huvudbyggnaden.

Apple Space Campus, Apple Campus, Apple Spaceship campus, Apples nya Campus, Apple nya Campus kostnad, Apple Campus Steve Jobs, Apple nya campus, Apples huvudkontor, teknik, teknik nyheter Campus är något av ett undantag från trenden med radikalt öppna kontor som syftar till att främja samarbete. (Källa: Reuters)

Under hela tiden och pengarna sjönk in i projektet ifrågasätter vissa inom arkitektursamhället om Apple har fokuserat på de rätta ändarna. Campuset är något av ett undantag från trenden med radikalt öppna kontor som syftar till att främja samarbete, säger Louise Mozingo, professor och ordförande för Institutionen för landskapsarkitektur och miljöplanering vid UC Berkeley. Dess huvudkontorsbyggnad – en massiv glasring som ofta liknas vid ett rymdskepp – kan vara en utmaning bara att navigera, noterade hon.

Läs mer: Apple iPhones som ska tillverkas i Indien: Här är vad det betyder för dig

“Det handlar inte om att maximera produktiviteten på kontorsytan, det handlar om att skapa ett symboliskt centrum för detta globala företag”, sa hon. “De skapar en ikon.” En taleskvinna från Apple vägrade att kommentera den här berättelsen.

VÄRLDENS STÖRSTA DEL AV BÖJTT GLAS

Teknikföretag har länge gynnat generiska kontorsparker, som gör det möjligt för dem att hyra ut och kasta utrymme genom bommar och byster. Jobs avslöjande av det som formellt kallades Apple Campus 2, månader före hans död, markerade ett nytt kapitel i Silicon Valley-arkitekturen.

När det är klart kommer campus att rymma upp till 14 200 anställda, enligt projektbeskrivningen 2013. Huvudbyggnaden – som har världens största krökta bit – kommer att omges av en frodig baldakin med tusentals träd. Lite kvarstår från det cementbelagda campus som Apple förvärvade från Hewlett-Packard, även om iPhone-tillverkaren bevarade en hundra år gammal ladugård som förblev intakt när marken gick från teknikjätten till teknikjätten.

Men det som var mest slående för dem som arbetade med projektet var Apple-chefernas insisterande på att behandla byggandet av det stora komplexet på samma sätt som de närmar sig designen av elektronik i fickformat. Apples interna byggteam tillämpade många regler: Inga ventiler eller rör kunde speglas i glaset. Riktlinjerna för det specialträ som används ofta i hela byggnaden sträckte sig till cirka 30 sidor.

Apple Space Campus, Apple Campus, Apple Spaceship campus, Apples nya Campus, Apple nya Campus kostnad, Apple Campus Steve Jobs, Apple nya campus, Apples huvudkontor, teknik, teknik nyheter . Apples interna byggteam tillämpade många regler: Inga ventiler eller rör kunde speglas i glaset. Riktlinjerna för det specialträ som används ofta i hela byggnaden sträckte sig till cirka 30 sidor. (Källa: Reuters)

Toleranser, avståndsmaterialen kan avvika från önskade mätningar, var ett särskilt fokus. I många projekt är standarden i bästa fall 1/8 tum; Apple krävde ofta mycket mindre, även för dolda ytor. Företagets starka designkänsla förbättrade projektet, men dess förväntningar kolliderade ibland med konstruktionsrealiteter, sa en tidigare arkitekt.

Läs också: Apple slår Xiaomi i Kina, Oppo leder

“Med telefoner kan du bygga till mycket, mycket små toleranser”, sa han. ”Du skulle aldrig utforma den toleransen på en byggnad. Dina dörrar skulle klämma fast. ”

Projektet, som genererade cirka 13 000 heltidsarbeten, tog vägtullar på entreprenörer. De ursprungliga huvudentreprenörerna, Skanska USA och DPR Construction, lämnade efter att arbetet började, vilket byggtekniker kallade en sällsynt utveckling för ett sådant projekt. Anledningarna till avgångarna är oklara och varken Apple eller företagen skulle kommentera.

TRYGT PÅ DESIGN AV PRINCIPER

Apples nya syn på byggnaden tog många former. Arkitekt German de la Torre, som arbetade med projektet, fann att många av proportionerna – som kurvan i ett rundat hörn – kom från Apples produkter. Hissknapparna slog vissa arbetare som liknade iPhones hemknapp; en tidigare chef liknade till och med toalettens snygga design med enheten.

Men de la Torre såg slutligen att Apples chefer inte försökte framkalla iPhone i sig utan snarare att följa något som liknar det platoniska idealet om form och dimension. “De har nått designprinciper på något sätt genom många års experiment, och de är trogen mot dessa principer”, sa de la Torre.

Fanatisk uppmärksamhet på detaljer är en viktig princip. Tidigt i byggandet berättade Apple-chefer för byggteamet att taket – bestående av stora paneler av polerad betong – borde vara obefläckat inifrån och ut, precis som insidan av iPhone-ljuduttaget är en färdig produkt, påminde en tidigare byggledare.

Således måste var och en av de tusentals takpanelerna vinna godkännande från både Apples interna team och huvudentreprenören, en gång i butiken och sedan igen på byggarbetsplatsen. “De saker du inte kan se, alla har betydelse för Apple”, sa den tidigare byggchefen.

En av de mest irriterande funktionerna var dörröppningarna, som Apple ville vara helt plana, utan tröskel. Byggteamet sköt tillbaka, men Apple höll fast. Motivet? Om ingenjörer var tvungna att justera sin gång när de kom in i byggnaden, riskerade de distraktion från sitt arbete, enligt en tidigare byggledare.

“Vi tillbringade månader på att inte göra det eftersom det är tid, pengar och saker som aldrig har gjorts förut”, sa den tidigare byggchefen. Åter och igen tillbringade Apples chefer månader på att perfekta minutfunktioner och skapa en dominoeffekt som sätter tillbaka andra delar av projektet, säger tidigare byggledare.

Läs också: Google till Apple: Teknikföretag tar ställning mot reseförbudet och riskerar motslag

Skyltning krävde en känslig balanshandling: Apple ville att alla skyltar skulle återspegla sin snygga, minimalistiska estetik, men brandkåren behövde se till att byggnaden kunde navigeras snabbt i en nödsituation. Dirk Mattern, en pensionerad biträdande brandchef som representerar Santa Clara County Fire Department i projektet, beräknade att han deltog i 15 möten som berörde ämnet.

“Jag har aldrig spenderat så mycket tid på skyltning”, sa han.

Gilla en måleri

När Apple knackade på huvudentreprenörerna Holder Construction och Rudolph & Sletten för att avsluta huvudbyggnaden 2015 var en av de första beställningarna att slutföra ett dörrhandtag för konferensrum och kontor. Efter månader av fram och tillbaka presenterade byggnadsarbetare sitt arbete för en chef från Apples interna team, som vände provet om och om igen i hans händer. Slutligen sa han att han kände en svag stöta.

Konstruktionsteamet dubbelkontrollerade mätningarna och kunde inte hitta några brister – ner till nanometern. Ändå insisterade Apple på en annan version. Byggchefen som var så intimt involverad i dörrhandtaget såg inte att den färdigställdes. Fram till sin sista dag lekte Apple fortfarande med designen – efter ett och ett halvt år av debatt.

Läs mer: Inget beslut ännu på Apples lista över eftergifter, säger DIPP

När konstruktionen slås in är de enda fingeravtrycken på webbplatsen Jobs. Arbetare var ofta tvungna att bära handskar för att undvika att skämma bort de känsliga materialen, säger Brett Davis, regionchef för distriktsrådets fackförening för målare och tillhörande hantverk.

“Det är som en målning som du inte vill röra vid”, sa han. “Det kommer definitivt att vara något att se om de släpper in dig.”

Relaterade Artiklar

Back to top button