Inga fler efterrÀtter, Android Q Àr Android 10

Inga fler efterrÀtter, Android Q Àr Android 10

Med lanseringen av varje större ny version av Android fÄr vi ett dessert-tema namn som ska följa med versionsnumret. Vi njuter för nÀrvarande av Android Pie (9.0), som ersatte Android Oreo (8.0), och sÄ vidare direkt tillbaka till Android Cupcake (1.5). För Android Q finns det emellertid ingen vÀlsmakande namngivningskonvention lÀngre, det kommer helt enkelt att kallas Android 10.

Android 10-logotyp liten

Som Google-bloggen förklarar antar mobiloperativsystemet för den senaste versionen av Android nytt varumĂ€rke som bör vara “sĂ„ inkluderande och tillgĂ€ngligt som möjligt.”

En del av varumĂ€rkesförĂ€ndringen Ă€r att tappa anvĂ€ndningen av desserter i alfabetisk ordning för att representera varje ny version. Återkopplingen visade att dessa namn kan vara förvirrande för Androids globala community. Android Lollipop (5.0) Ă€r ett bra exempel, eftersom vissa sprĂ„k inte enkelt skiljer mellan L och R nĂ€r de talas. Med detta i Ă„tanke kommer Android Q att kallas Android 10 nĂ€r den nĂ„r smartphones, inget mer.

Logotypen förĂ€ndras ocksĂ„ för att anta “ett mer modernt, tillgĂ€ngligt utseende.” Roboten har lagts till eftersom Google ser det som “en symbol för det roliga och nyfiken i hjĂ€rtat av Android.” BokstĂ€verna har ocksĂ„ bytt frĂ„n grönt till svart eftersom anvĂ€ndare med synstörning tyckte att det gröna var svĂ„rt att lĂ€sa. Andra fĂ€rgkombinationer finns ocksĂ„ och tar ocksĂ„ hĂ€nsyn till lĂ€sbarheten.

Tidigare denna mÄnad slÀpptes den slutgiltiga betaversionen av Android Q och sÄ nu vÀntar vi pÄ den officiella versionen av Android 10. Det nya varumÀrket kommer att övergÄ till under de kommande veckorna för att vara pÄ plats nÀr den slutliga versionen dyker upp.