Infineon ögon Amazon, Apple röststyrmarknad med Xmos-aktie

Infineon, Xmos, Infineon Xmos-avtal, digitala röstassistenter Amazon Echo, Google Home-assistent, mikrofonförbättring, gestspårningsprodukter, smarta hemmets prylar, röststyrning, intelligenta hemhögtalare, Infineon Technologies AG köpte en andel i den brittiska audiospecialisten Xmos Ltd. eftersom den tyska chiptillverkaren försöker vinna på snabbt växande efterfrågan på röststyrda enheter som Amazon.com Inc.: s Echo-assistent och Google Home-högtalaren. (Bildkälla: Bloomberg)

Infineon Technologies AG köpte en andel i den brittiska audiospecialisten Xmos Ltd eftersom den tyska chiptillverkaren försöker vinna på snabbt växande efterfrågan på röststyrda enheter som Amazon.com Inc.: s Echo-assistent och Google Home-högtalaren.

Infineon ledde en finansieringsrunda på 15 miljoner dollar i Bristol-baserade Xmos, som utvecklar sofistikerade röstprocessorer och algoritmer. Infineon vill para ihop dem med sina egna mikrofoner och gestspårningsprodukter för att förbättra interaktionen med smarta hemmets prylar genom att till exempel bättre filtrera bort bakgrundsbrus. Tekniken riktar sig till potentiella kunder som Amazon, Apple Inc och Samsung Electronics Co, säger Andreas Urschitz, som är chef för Infineons energihantering och multimarknadsavdelning.

Marknaden för röststyrda enheter är ett strategiskt tillväxtområde för Infineon, sa Urschitz i en telefonintervju. ”Vi kan gemensamt föra användarupplevelsen för röststyrning till en helt ny nivå.” Marknaden är lovande. Sändningar av intelligenta hemhögtalare ökade nästan sju gånger året innan till 4,2 miljoner enheter under fjärde kvartalet, enligt konsulten Strategy Analytics. Utgifterna för smart-home-relaterad hårdvara, tjänster och installationsavgifter kommer att uppgå till 155 miljarder dollar år 2022, en ökning från nästan 90 miljarder dollar i år, och enheter står för ungefär hälften av det, uppskattar konsultföretaget.

Och det är inte bara Amazon Echo, Google Home eller Apples ännu-släppta HomePod som kommer att driva efterfrågan på dessa marker. Infineon och Xmos förväntar sig att röststyrning i allt högre grad kommer att ersätta pekteknik i hushållsapparater som TV-apparater, termostater och robotdammsugare, delvis för att användarupplevelsen kommer att förbättras och chips blir mindre och billigare. Chips är till och med inställda på att ta sig in i möbler – tänk röststyrda sängar, säger Xmos vd Mark Lippett. För att lyckas måste marker vara “det mest ekonomiska”, sa han.

Infineon säljer eller arbetar redan med sensorer som låter enheter lyssna, se, lukta och känna temperatur eller tryck, och de förväntar sig att partnerskapet med Xmos kommer att påskynda utvecklingen av sina chipdesigner, säger Urschitz. Infineon avslöjade inte storleken på sin Xmos-andel och kallade det en strategisk minoritetsinvestering. “Vi vill gemensamt främja kommunikationen mellan en person och en maskin till en punkt där den mer och mer liknar två personer som interagerar”, säger Urschitz.

Relaterade Artiklar

Back to top button