Indien höjer importskatten på smartphones, Apple iPhones-försäljningen kommer att drabbas

Smarttelefonimporttull, Apple iPhones, Samsung Indien, iPhone SE, PM Narendra Modi, inhemska smarttelefontillverkare, smarttelefonmarknad, Make in India, tillverkare av telekomutrustning Skatteökningen från 10 procent till 15 procent på mobiltelefoner kommer att göra importen av telefoner – inklusive de flesta av Apples iPhone-modeller – dyrare samtidigt som företagets omsättningstillväxt avtar på Indiens miljarder smarttelefonmarknad. (Filfoto)

Indien har ökat importavgiften på dussintals elektroniska produkter som mobiltelefoner och TV-apparater, enligt ett regeringsförklaring, för att hjälpa till att begränsa leveranser från utlandet och bygga upp den inhemska industrin. Skatteökningen från 10 procent till 15 procent på mobiltelefoner kommer att göra importen av telefoner – inklusive de flesta av Apples iPhone-modeller – dyrare samtidigt som företagets intäktsökning ökar på Indiens 10 miljarder smarttelefonmarknad.

Premiärminister Narendra Modi har lanserat ett flaggskeppsprogram Make-in-India för att utvidga den inhemska industribasen, och ett av de områden som visar framgång är elektronik.
Pankaj Mohindroo, ordförande för Indian Cellular Association, sa på fredagen att skattehöjningen kommer att öka de inhemska tillverkarna som tillverkar cirka 500 miljoner mobiltelefoner per år, mer än dubbelt så mycket som produktionen för tre år sedan. Åtta av tio telefoner som sålts 2017 har gjorts lokalt, visar data från Counterpoint Research.

Samsung Electronics samlar i Indien de flesta telefoner som säljs i landet.
Apple monterar för närvarande endast sina iPhone SE-modeller i Indien och importerar sina andra. Företaget har sökt en rad incitament och skattelättnader från regeringen för att den ska kunna utvidga sin tillverkning i Indien, men regeringstjänstemän har sagt att det är osannolikt att de gör undantag för Apple.

Tarun Pathak, biträdande direktör vid Counterpoint Research, sade att regeringens nya skatteanmälan, som tillkännagavs sent på torsdagen, kommer att påverka mobiltelefonföretag som är starkt beroende av import. “Det kommer att påverka Apple mest eftersom företaget importerar 88 procent av sina enheter till Indien”, sa han. “Antingen kommer detta att leda till att iPhone-priserna ökar eller tvinga Apple att börja montera mer i Indien.”

Smarttelefonimporttull, Apple iPhones, Samsung Indien, iPhone SE, PM Narendra Modi, inhemska smarttelefontillverkare, smarttelefonmarknad, Make in India, tillverkare av telekomutrustning Apple monterar för närvarande endast sina iPhone SE-modeller i Indien och importerar sina andra. (Filfoto)

Bortsett från mobiltelefoner höjde regeringen också importskatten på videokameror till 15 procent från 10 procent och fördubblade den på tv-apparater med 20 procent, sa dess uttalande. På måndagen träffade en delegation av indiska tillverkare av telekomutrustning finansminister Arun Jaitley och sökte regeringens hjälp för att främja den inhemska industrin medan han förbereder budgeten för 2018/19.

Indiens varuimport under de sju månaderna som slutade oktober ökade med 22 procent till 256,4 miljarder dollar jämfört med året innan, vilket väcker oro bland politikerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button