Iger: Apple och Disney skulle förmodligen ha slagits samman om jobb hade levt

Iger: Apple och Disney skulle förmodligen ha slagits samman om jobb hade levt

Om Steve Jobs fortfarande levde Àr det möjligt att Apple kan ha kombinerat med Disney i vad som skulle ha varit den största sammanslagningen genom tiderna.

Vad-om-scenariot nÀmns i Disneys vd Bob Igers kommande nya bok, som tÀcker hans förhÄllande till Apples legendariska medgrundare. De tvÄ blev vÀnner efter att Disney köpte Pixar, animationsstudion Jobs som Àgdes som majoritetsÀgare, redan 2006.

publicerade ett utdrag ur boken, dĂ€r Iger reflekterar över Jobs och hans inverkan pĂ„ Disney. Den inkluderar denna mĂ€rkliga godbit: “Mer Ă€n det, jag tror att om Steve fortfarande levde, skulle vi ha kombinerat vĂ„ra företag eller Ă„tminstone diskuterat möjligheten pĂ„ allvar,” sĂ€ger Iger utan att gĂ„ in pĂ„ detaljer.

Mycket av utdraget talar om Igers anstrÀngning som Disneys dÄ nya VD för att köpa Pixar, som vid den tiden sÄgs som en djÀrv och riskabel idé. Disney och Pixar arbetade tidigare tillsammans pÄ filmerna. Emellertid hade brist pÄ brÄk mellan Jobs och Disneys tidigare VD, Michael Eisner, vilket resulterat i ett slut pÄ partnerskapet mellan de tvÄ företagen.

Iger, som utnÀmndes till Disneys VD 2005, försökte jÀmna ut relationerna med Jobs, vilket kulminerade i ett samtal mellan de tvÄ cheferna som skulle förutsÀga Disney och Apple.

“Jag hade tĂ€nkt pĂ„ TV: s framtid och trodde att det bara var en tidsfrĂ„ga innan vi skulle fĂ„ tillgĂ„ng till TV-program och filmer pĂ„ vĂ„ra datorer”, berĂ€ttar Iger. “Jag visste inte hur snabb mobilteknologi skulle utvecklas (iPhone var fortfarande tvĂ„ Ă„r borta), sĂ„ det jag förestĂ€llde mig var en iTunes-plattform för TV,” iTV “, som jag beskrev det.”

Enligt Iger svarade Jobs genom att personligen trÀffa Disney VD och visa honom en smyga om Apples dÄ hemliga produkt: videon iPod. Job frÄgade sedan om han kunde sÀtta Disneys tv-program pÄ det, och Iger gick omedelbart med pÄ det.

Apple och Disney förbereder sig nu för att lansera sina egna, konkurrerande videostreamingtjÀnster i höst. Iger, en lÄngvarig styrelseledamot i Apple, avgick förra veckan pÄ grund av intressekonflikten.

NÀr det gÀller idén om Apple att gÄ samman med Disney har rykten om en potentiell koppling floterat i flera Är. Men ett hinder som stÄr i vÀgen kan vara antitrustregulatorer, som redan undersöker Google, Facebook och Amazon för konkurrensbegrÀnsande beteende.

Utdraget nÀmner ocksÄ att Jobs spelade en nyckelroll för att hjÀlpa Disney att köpa Marvel. Igers bok, anlÀnder den 23 september.