Ideell bakom Tor Browser Cuts Staff, med hänvisning till COVID-19 Impact

Ideell organisation bakom den sekretessförbättrande Tor-webbläsaren har tvingats avskediga en del personal, med hänvisning till de ekonomiska effekterna från COVID-19.

“Liksom många andra ideella organisationer och småföretag har krisen drabbat oss hårt och vi har varit tvungna att ta några svåra beslut”, skrev Tor-projektet i ett blogginlägg på fredagen. “Vi var tvungna att släppa 13 fantastiska människor som hjälpte till att göra Tor tillgängligt för miljontals människor runt om i världen.”

Tor-webbläsaren är kanske mest känd för att låta dig besöka skissartade webbplatser på Dark Web. Men det är också ett viktigt verktyg som kan hjälpa dig att surfa anonymt på internet. Webbläsaren kan göra detta genom att färja din internetanslutning via ett nätverk av frivilligt drivna servrar, vilket kan hindra Internetleverantörer och regeringar från att spåra dina webbaktiviteter.

I vissa länder kan Tor också kringgå lokala myndigheters försök att censurera internet, vilket gör det till ett viktigt verktyg för aktivister, journalister och internetanvändare att komma åt webben, ofiltrerat.

För finansiering förlitar sig Tor-projektet delvis på bidrag från amerikanska regeringsgrupper som National Science Foundation, US State Department och DARPA, som finansierar det för anticensur och integritetsforskning. Gruppen drar också in donationer från Mozilla, DuckDuckGo och internetanvändare. I slutet av 2019 samlade Tor-projektet 833 956 dollar från individer, det mesta som någonsin har samlats in på ett enda år.

Vad som exakt fick den ideella organisationen att göra uppsägningar stod inte tydligt i dagens blogginlägg. Men gruppen har fortfarande ett kärnlag bestående av 22 personer, som fortfarande är dedikerade till att stödja webbläsaren och Tor-ekosystemet.

“I dessa tider är det viktigt att vara online och många människor står inför pågående hinder för att få och dela information som behövs”, säger ideella i blogginlägget. “Vi tar dagens svåra steg för att se till att Tor-projektet fortsätter att existera och vår teknik förblir tillgänglig.”

Det är fortfarande oklart hur nedskärningarna kommer att påverka framtida versioner av webbläsaren. Vi har kontaktat Tor-projektet för kommentarer. Under tiden säger gruppens blogginlägg: “Vi vill låta alla våra användare och supportrar veta att Tor kommer att fortsätta att tillhandahålla sekretess, säkerhet och censur kringgående tjänster till alla som behöver dem.”

Du kan besöka donationssidan för Tor-projektet här.

Relaterade Artiklar

Back to top button