I Las Vegas drar AT & amp; T tillbaka gardinen (något) på sin 5G-strategi

AT&T har det mest förnuftiga tillvägagångssättet för millimetervåg 5G vi har sett än. I stället för att försöka täcka nedstäder riktar AT&T sig till köpcentra, kongresscenter och företag där nya 5G-applikationer kan vara användbara.

Vi flög till Las Vegas för att testa AT & Ts nya 5G-installation där med Samsung Galaxy S10 5G-telefoner. Tidigare i Dallas såg vi AT&T: s system i en park omgiven av matbilar, men det var oklart om AT&T hade 5G någon annanstans utom den parken och dess huvudkontor.

AT&T, T-Mobile och Verizon har alla lanserat millimetervåg 5G, en teknik som erbjuder mycket höga hastigheter för mycket korta sträckor. Till stor del gjorde de alla det för det är vad de har. Lägre frekventa luftvågor är lättare att arbeta med, men de är alla ockuperade – av 4G, satellitföretag eller militären. Ingen använde millimetervåg, så FCC fann det lätt att auktionera för 5G.

I New York hade T-Mobile redan en mycket tät uppställning av mobilwebbplatser som låter den täcka mycket Manhattan med millimetervåg. Men det har varit svårt att få täckning nästan överallt annars, eftersom transportörerna måste klämma en panel på en lyktstolpe vartannat kvarter.

Det har också varit en utmaning för Verizon i Chicago, där det försöker täcka hela centrum. Verizons lansering i Providence, främst på universitetsområden, ger mycket mer intuitiv mening.

AT&T begränsar för närvarande sitt nätverk till företagskunder och utvecklare, och det verkar som att det slår på nätverket där dessa företag kanske vill experimentera med nya 5G-applikationer.

AT & T nedladdningshastigheter

Var ska vi sätta 5G?

AT&T har lanserat 5G i 19 städer, Verizon har gjort fyra och T-Mobile har sex. Men där Verizon ger stadsdelnamn och T-Mobile har täckningskartor har AT&T inte gett någon allmän information om var du kan hitta dess 5G. Det väcker misstankar om att det bara har en webbplats eller två i varje stad.

Den här veckan i Las Vegas avslöjade AT&T lite mer av sin strategi. Jag gick till fem platser: en utanför ett större köpcentrum, en strax utanför kongresscentret, en vid en sportarena, en av ett resebyråskontor och en mitt i Las Vegas Strip.

AT&T 5G Blockerad i Las Vegas

Vi fick fortfarande 203 Mbps ner med en jätte metallpelare och några träd mellan oss och cellplatsen på detta köpcentrum, vilket är goda nyheter.

Tanken är tydligt att utnyttja var 5G kommer att behövas och var det faktiskt kommer att fungera: bland folkmassor och med företag som behöver det.

Det är en mycket smartare webbplatsdistribution än jag har sett från Verizon och T-Mobile – försöker täcka hela dowtown Chicago och till synes lysa upp godtyckliga webbplatser, respektive.

Men de flesta områden kommer att bli bra med 4G i några år nu. Millimetervåg 5G: s massiva kapacitet kommer till nytta på platser där du, till exempel, har hundratals människor som samtidigt försöker Instagram den synkroniserade fontänmässan på Bellagio eller ladda ner kuponger utanför Fashion Show Mall.

Behöver mer räckvidd, behöver mer hastighet

AT & Ts 39GHz 5G-system behöver bara lite mer räckvidd för att vara användbart. På Fashion Show Mall, kongresscenter och Las Vegas Strip-platser såg jag cirka 400 meter från AT & T: s cellplatser.

Dessa Nokia-paneler gav 5G-täckning utanför Fashion Show Mall:

Paneler för modeshowgallerian

Här är hastigheterna och räckvidden vi såg från panelen på Fashion Show Mall:

AT&T 5G på Fashion Show Mall, Las Vegas

Det blev mindre än de 600 fot som jag har sett med millimetervåg från Verizon och T-Mobile, och det gör stor skillnad. För att AT&T ska nå hela förklädet framför köpcentret, skulle det behöva 600 fot eller en extra plats på andra sidan köpcentret. För att det ska nå kongresscentrets dörrar, skulle det behöva 600 till 1000 fot eller ytterligare platser närmare dörrarna.

AT & T: s 5G-cellplats utanför kongresscentret ligger vid sidan av en monorailstation cirka tusen meter från huvudingången till centrum.

Las Vegas Monorail 5G-paneler

Testresultaten visar att om webbplatsen bara hade lite mer räckvidd, skulle den täcka ingången till kongresscentret.

AT&T 5G på LVCC

För vad det är värt, har Verizon upprepade gånger lovat mer än 800 fot räckvidd med platser för millimetervåg. Jag har absolut inte sett det, men om det är möjligt skulle det lösa många problem här.

Det visar sig dock att 400 fot är perfekt för att täcka en basketarena. På Thomas & Mack Center på UNLV visade AT&T mig den första 5G-installationen inomhus jag sett. Den är utformad för att låta kameramänniskor liveströmma NBA Summer League-spel, och den täcker hela arenan med två paneler på taket av byggnaden.

5G-panel vid UNLV

5G-panelen som betjänar detta NBA Summer League basketmatch är kretsat i gult. AT&T använder 5G för att liveströmma de spel som tagits av Samsung-telefoner på läktaren.

Nätverket är också just nu ineffektivt. Jag fick en maximal nedladdningshastighet på 1.043Gbps, ungefär 10 gånger vad jag regelbundet såg på 4G. Bra, eller hur?

Det är fantastiskt tills du förstår att AT&T använder fyra, 100 MHz kanaler för att leverera den hastigheten. Det borde ge teoretiska hastigheter upp till 2,4 Gbps. Vi har sett samma inställning som levererar 1,6 Gbps med Verizon i Providence.

Jag bekräftade med min telefons testläge att den använde alla fyra kanalerna, och AT&T bekräftade att de var 100 MHz. Det finns bara något om telefonerna, nätverket eller båda som inte utnyttjar det tillgängliga spektrumet.

Uppladdningar på detta nätverk körs fortfarande på 4G, men de kommer snart att vara 5G. AT & T: s installation inne i basketarenan använder 5G-uppladdningar, som Verizons system i Providence gör; som åtminstone fördubblar uppladdningshastigheter, för alla dessa turist-selfies.

Den goda nyheten är att det finns mycket utrymme här. Med programvaruuppgraderingar av basstationer och bättre enheter borde vi se 2Gbps-hastigheter i framtiden. Det kan kräva nästa generation av 5G-telefoner, men som jag såg när solen kom upp finns det fler skäl att vänta på nästa generation 5G-telefoner.

Var mer Chill, AT&T

En varm Las Vegas-morgon fortsatte mina två Galaxy S10 5G-telefoner att överhettas och sjönk till 4G. Detta beteende sker med alla millimetervågens första generationens Qualcomm X50-baserade telefoner när temperaturen träffar eller överstiger 85 grader. Vi såg det med T-Mobile i New York, med Verizon i Providence och nu med AT&T i Las Vegas. Det har hänt på Samsung- och LG-telefoner med Samsung-, Ericsson- och Nokia-nätverkshårdvara.

AT&T och T-Mobile sa båda att de kommer att ha telefoner med Qualcomms andra generationens 5G-modem, X55, senare i år. Detta ihållande överhettningsbeteende gör mig bara mer säker på att rekommendera att konsumenter väntar på att köpa en 5G-telefon.

Denna “5G +” -indikator borde betyda att du är ansluten till äkta 5G. Det betyder inte alltid det.

5G-indikator

AT&T är AT&T och företaget lämnar “5G +” -indikatorn på telefonen även när den har sjunkit till 4G från överhettning. Det är missvisande, men naturligtvis skulle AT&T förmodligen säga att det inte beror på att indikatorn visar var 5G är, oavsett om den faktiskt används för tillfället. Det kommer dock att orsaka viss förvirring om människor får många 4G-liknande hastigheter med en 5G + -indikator.

Indikatorn är naturligtvis inget nytt för AT&T. Företaget har rebadged mycket av sitt 4G-nätverk som den vilseledande “5G E” på telefoner, vilket gör att det ser ut som 5G när det inte är. När den introducerar 5G med lågband, som kommer att vara långsammare än millimetervåg men snabbare än 4G, kommer det att ha ett tredje indikatorläge: helt enkelt “5G”, utan “+” eller “E.” Mer förvirring kommer att uppstå.

En bit av 5G-pusslet

Vi vet inte vad mördaren 5G-appen kommer att bli. Det har inte uppfunnits ännu; det kommer förmodligen att uppfinnas av en av dessa affärskunder och utvecklare AT&T har undertecknat sin begränsade 5G-lansering.

Men när jag ser mer millimetervåg 5G, verkar tillvägagångssättet jag såg från AT&T i Las Vegas som ett smart. Att sätta små mmWave-cellplatser på varje lyktstolpe är svårt, dyrt och det skulle vara onödigt om FCC kom ihop och auktionerade ut mer praktiskt C-Band, mellanbandsspektrum för 5G.

Så det är mycket vettigt att rikta in sig på köpcentra, arenor och kongresscenter för 5G. Just nu handlar 5G om hög kapacitet. Sätt det där folket är.

Relaterade Artiklar

Back to top button