Hur vi testar bildskärmar

Hur vi testar bildskärmar

Vi testar skrivbordsskärmar av alla ränder här på PCMag, från barebones budgetskärmar till måttligt prissatta vanliga skärmar till avancerade Ultra High Definition (UHD) modeller med stor skärm som kostar tusentals dollar. Varje bildskärm som vi granskar utsätts för en serie bildkvalitets- och prestandatester som vi använder för att göra en jämförelse med andra bildskärmar i samma klass, vilket i sin tur hjälper oss att tilldela varje bildskärm betyg. Läs vidare för att se hur vi testar bildskärmar.

Grund inställningar

Alla skärmar testas först i out-of-the-box-tillstånd. Vi kalibrerar inte skärmen eller justerar färginställningarna såvida det inte anges och speciella omständigheter kräver det.

För att säkerställa korrekta, repeterbara testresultat använder vi dock bildskärmens standardbildläge medan vi testar och stänger av alla digitala bearbetningsinställningar (som dynamiskt kontrastförhållande, adaptiv kontrast och färg- och svartnivåförstärkare). Skärmen testas alltid med sin ursprungliga upplösning via en DisplayPort 1.4b-kabel (förutsatt att denna videoingång stöds). Om det inte är det är vi som standard HDMI 2.0.

Klein-K10

Om monitorn har specialiserade färgkonfigurationer inbyggda (Adobe RGB, DCI-P3 och liknande) kommer vi också att testa dessa förinställningar med hjälp av matchande inställningar i vårt CalMAN-testprogram.

Vår testsvit

För att testa skärmar använder vi CalMAN-skärmkalibreringsprogramvaran, en Murideo Six-G-signalgenerator och en Klein K10-A-färgmätare för att utföra mätningarna.

CalMAN är ett professionellt program som oftast används för att kalibrera bildskärmar och TV-apparater för att vara så färgkorrekta som möjligt. För detta ändamål kommer det med en mängd verktyg som kan läsa noggrant färgvariansen, ljusstyrkan och den övergripande färgkvaliteten på vilken bildskärm vi testar. CalMAN installeras identiskt på två testbäddsmaskiner som cirkulerar runt PC Labs: en Asus Republic of Gamers Strix Hero II-bärbar dator och ett specialbyggt skrivbord utrustat med ett Nvidia GeForce RTX 2080 Founders Edition-grafikkort.

ASUS 43 ColorChecker

Ansluten till CalMAN är Klein K10-A, en $ 7.000 kolorimeter som används för att ta mätningarna från skärmen. Slutligen finns det Murideo Six-G, en signalgenerator på 2500 USD som vi använder för att garantera att alla färger som skannats av Klein K10-A är korrekta enligt den färgutrymmesstandard vi testar (Rec. 709, DCI-P3 och så vidare) .

Murideo Six-G

Vi använder också vårt testbordsskrivbord för grafikkort för att testa antingen FreeSync- eller G-Sync-prestanda vid behov. Lämplig AMD Radeon eller Nvidia GeForce GPU byts in beroende på skärmens adaptiva synkroniseringsstöd.

Testförfarande

För att testa färgnoggrannheten låter vi bildskärmen värmas upp i minst 30 minuter och vi använder CalMAN 5-programvaran tillsammans med Klein-kolorimetern för att mäta skärmens färgnoggrannhet jämfört med standarderna sRGB, Adobe RGB och DCI-P3 , och tillverkarens påståenden om var och en.

För att samla dessa resultat pekar vi vår Klein direkt på mitten av panelen med ett fönster på 18 procent. (Detta hänvisar till testfönstrets storlek i förhållande till skärmens fulla storlek.) Vi ställer in en 3-sekunders fördröjning för varje körning (vilket anger hur lång tid en färg kommer att visas på skärmen och när Klein K10-A tar en läsning).

Resultaten, i b√•da fallen, f√•ngas och ritas p√• ett kromatisitetsdiagram, med v√•ra m√§tningar representerade av de f√§rgade prickarna och CIE-koordinaterna representerade av rutorna, tillsammans med en procentuell √•tergivning av hela f√§rgomf√•ngst√§ckningen. Ett provdiagram visas nedan …

CalMan CIE-diagram

Efter det, med hjälp av luminanssvepfunktionen, testar vi topp-SDR- och HDR-luminansvärdena för monitorn, uttryckt som en topp lux-siffra i ljuskronor per kvadratmeter (cd / m2). Denna process ger oss också våra gammavläsningar (ett mått på luminansnivån där pixlar på skärmen visar färger) och kontrastförhållande. Kontrastförhållandet beräknas genom att ta peak lux och dela det numret med den lägsta registrerade svarta nivån på monitorn.

Slutligen, f√∂r att testa ing√•ngsf√∂rdr√∂jning anv√§nder vi en HDFury 4K Diva, ett videouppskalningsverktyg som ocks√• r√•kar ha en ing√•ngsf√∂rdr√∂jningstestare inuti …

HDFury-Diva-4K

De flesta övervakningstestplatser använder ett liknande verktyg, känt som Leo Bodnar Video Signal Lag Tester, och PCMag använde denna metod fram till mitten av 2019. Vi har dock upptäckt att Leo Bodnar träffar ett golv på cirka 10 millisekunder (ms) och inte kan mäta mindre ingångsfördröjning än så. Därför har vi bytt till HDFury 4K Diva, som har sänkt golvet i våra tester ner till 0,5 ms.

Icke-kvantitativ testning

Våra icke-kvantitativa tester inkluderar att titta på allt som är involverat i designen av monitorn och dess skåp, samtidigt som den mäts mot konkurrerande modeller. Detta inkluderar faktorer som ramens storlek, den övergripande estetiken, placeringen och valet av videoingångar och andra portar, stativets justerbarhet och styling och eventuell VESA-monteringskompatibilitet.

På skärmar som inkluderar HDR-funktionalitet använder vi denna länkade Costa Rica 4K-video för att mäta hur bra innehåll ser ut när det visas på skärmen. Vi använder också en standardmapp med högupplösta bilder för att se hur bra en bildskärm kan fungera i Photoshop och andra kreativa applikationer.

Synvinkelprestanda (hur skärmen ser ut från topp-, botten- och sidovinklar) testas genom att leta efter förändringar i luminans och färgkvalitet i olika vinklar utanför mitten. Vi använder standardbilder för att leta efter bleka svarta i text, färgförskjutning (där vita verkar solbränna och röda färger kan få en brunaktig ton) och posterisering, där subtila färgkvaliteter försvinner i breda fläckar. Vi kontrollerar också för dimning och tvättade bilder, vilka båda är vanliga egenskaper i billiga vridna nematiska (TN) paneler. Om en panel visar något av ovanstående tecken, rapporterar vi hur långt borta från dödpunkten (i grader) vi måste flytta innan vi märker en förändring.