Hur mycket data samlar dina appar in? Apples ‘Privacy Labels’ kommer att berätta för dig

Apple tar en sida från näringsetiketterna på förpackade livsmedel och använder samma koncept för dataskydd på appar från tredje part.

På WWDC avslöjade Apple att det kommer att kräva att alla utvecklare själv rapporterar sin praxis för datainsamling i ett lättförståeligt fält för konsumenter att läsa.

Alla iOS-appar måste redan innehålla en sekretesspolicy. Apple vill dock göra praxis lättare att förstå på samma sätt som FDA: s näringsfaktaetiketter enkelt sammanfattar kalorier, fett och kolesterol som en matvaror innehåller.

”Så vi tyckte att det skulle vara fantastiskt att ha något liknande för appar”, säger Erik Neuenschwander, chef för användarskydd på Apple, under WWDC-huvudtalen.

Ett exempel på integritetsetikett
(Kredit: Apple)

Sekretessetiketterna anger vilken typ av data en iOS-app behöver samla in, oavsett om det är finansiell information, din plats, webbhistorik och mer. ”Du kan se om en utvecklare samlar in lite data om dig eller mycket data. Eller om de delar data med andra företag för att spåra dig, säger Katie Skinner, chef för programvara för användarskydd på Apple.

Etiketterna kommer att visas på produktsidor för appar i alla företagets appbutiker.

Apple tar också konceptet till företagets webbläsare, Safari. Programvaran kommer snart att innehålla en ikon som ger dig en “integritetsrapport” på webbplatsen du besöker och spårningen som sker. Samma ikon indikerar också att Safari blockerar spårarna från att dra dina data. (Mozillas Firefox har en liknande funktion.)

Funktion för integritetsrapport
(Kredit: Apple)

En annan kommande förändring är möjligheten att kontrollera när ett Safari-tillägg från tredje part kan samla in dina data via webbläsaren. Alternativ inkluderar att tillåta åtkomst under en dag, för en specifik webbplats eller för alla webbplatser.

Liknande skyddsåtgärder kommer till iOS för att förhindra påträngande övervakning. En kommande ändring inkluderar att appar endast får tillgång till din ungefärliga dataplats i motsats till de exakta GPS-koordinaterna. Apple kommer också att tvinga appar att be om tillstånd innan de spårar ditt datafotavtryck över andra appar och webbplatser.

indikatorlampan
(Kredit: Apple)

Slutligen lägger företaget till en orange ljusikon i iPhone: s statusfält, som låter dig veta när en tredjepartsapp använder din kamera eller mikrofon för att spela in. Funktionerna är inställda på att anlända någon gång i år.

Relaterade Artiklar

Back to top button