Hur man tar bort skadlig programvara frÄn din dator

Hur man tar bort skadlig programvara frÄn din dator

Det ska vara borrat i dig nu: AnvĂ€nd antivirusprogram! Dessa program – frĂ„n de bĂ€sta kostnadsfria verktygen till det betalda antivirusprogrammet – hĂ„ller koll pĂ„ din Windows-dator med skanningar, realtidsövervakning, till och med heuristisk analys av filer och processer sĂ„ att nya hot kan identifieras. Det Ă€r absolut nödvĂ€ndigt, sĂ€rskilt med Windows, att du har antivirus installerat.

Men Ă€ven det bĂ€sta antivirusprogrammet Ă€r inte 100 procent idiotsĂ€kert. En enhet som redan har Ă€ventyrats av skadlig programvara kan komma i ditt nĂ€tverk, mĂ€nniskor kan personligen placera skadlig programvara i ett system och vissa skadliga program ligger vilande och vĂ€ntar pĂ„ att attackera tills precis rĂ€tt tidpunkt. Ingen kan helt skydda mot socialteknik eller nĂ€tfiske som lurar mĂ€nniskor att klicka pĂ„ eller ladda ner en infekterad lĂ€nk eller bilaga. Fan, det finns till och med oseriösa scareware-program dĂ€r ute som ser ut som antivirus eller antispionprogram, men nĂ€r du installerar dem blir du smittad! Ladda alltid ner frĂ„n kĂ€llan – undvik nedladdningssajter frĂ„n tredje part.

Ibland Ă€r det svĂ„rt att sĂ€ga nĂ€r du initialt Ă€r infekterad med ett datavirus. Det finns gott om tecken som du bör hĂ„lla ett öga pĂ„ – otroligt lĂ„ngsam prestanda dĂ€r en gĂ„ng datorn zippades, popup-fönster i webblĂ€saren nĂ€r ingen webblĂ€sare ens Ă€r öppen, lĂ€skiga varningar frĂ„n sĂ€kerhetsprogram du inte installerade, till och med lösenkrav.

Om du misstÀnker, eller med absolut sÀkerhet, att du har en infektion med skadlig programvara, hÀr Àr stegen för att omedelbart ta bort skadlig kod.

(Observera att om du fÄr en lösenkrav, kan ransomware som Àr inblandat redan har krypterat dina filer. Lösningarna nedan kan utrota ransomware, men kanske inte ger dig Ätkomst till data. SÄ se till att du har en konstant sÀkerhetskopia av dina filer nÀr du Àndrar dem, till molnet eller pÄ annat sÀtt.)

Uppdatera ditt antivirusprogram

Kontrollera först att ditt befintliga antivirusprogram Ă€r fullstĂ€ndigt uppdaterat med de senaste virusdefinitionerna – sĂ„ identifierar programvaran befintlig skadlig kod baserat pĂ„ vad som har kommit tidigare. Antivirusleverantörer uppdaterar stĂ€ndigt listorna nĂ€r de stöter pĂ„ nya virus och trojaner i naturen och i labbet. Om din programvara till och med Ă€r en förĂ„ldrad dag, riskerar du en infektion.

Om du inte har nÄgot antivirusprogram installerat, lÀs igenom första stycket ovan och ladda omedelbart ner nÄgot av vÄra topprankade bÀsta gratis antivirusskydd inklusive programvara frÄn Kaspersky, Avast och AVG.

Om du behöver fixa en infekterad dator för ett företag bör du eller chefen spendera lite pengar för att fÄ en fullstÀndig sÀkerhetssvit. VÄra redaktörers valalternativ idag Àr BitDefender Internet Security, Kaspersky Internet Security, Bitdefender Total Security (som inkluderar stöldskydd och justering) och Symantec Norton Security Premium. Alla ovanstÄende fick 4,5 stjÀrnor i recensioner i Är.

Utför en djup och grundlig genomsökning med programvaran ombord. LÄt det springa sÄ lÀnge det tar, och hoppas att det hittar och ÄtgÀrdar problemet. Det Àr ditt bÀsta fall.

Problemet Àr att om skadlig programvara Àr bra pÄ jobbet, har det antagligen inaktiverat ditt antivirusprogram för att komma dit i första hand.

ÅterstĂ€ll, starta om, skanna och skanna igen

Om du har fĂ„tt systemĂ„terstĂ€llningspunkter i Windows, nĂ€r skadlig programvara attackerar och inte kan Ă„tgĂ€rdas, anvĂ€nd den hĂ€r möjligheten att Ă„terstĂ€lla systemet. Det kan göra tricket … men kommer förmodligen inte. Skadlig kod kan vara för smart.

Du kan starta om direkt till Windows Defender Antivirus, det inbyggda verktyget mot skadlig programvara som medföljer Windows 10. För att göra det, gĂ„ till Windows ()> InstĂ€llningar ()> Uppdatering och sĂ€kerhet> Windows-sĂ€kerhet> Virus- och hotskydd. (Om du kör ett antivirusprogram frĂ„n tredje part ser du det hĂ€r, plus ett alternativ för att aktivera Windows Defender för “periodiska skanningar” som inte kommer att störa realtidsarbetet för ditt installerade antivirusprogram, sĂ„ varför inte? )

NĂ€r Windows Defender har aktiverats Ă€ven för bara periodiska skanningar, leta efter “Hothistorik” efter “Kör en ny avancerad skanning.” PĂ„ nĂ€sta skĂ€rm vĂ€ljer du Windows Defender Offline Scan. Efter en omstart kommer det att göra ungefĂ€r en 15-minutersskanning för att leta efter “rootkits och andra mycket bestĂ€ndiga skadliga program”, enligt Microsoft.

Windows Defender Avancerade skanningar

KÀnner du dig fortfarande smittad? Om du har en trojan för fjÀrrÄtkomst (Àven kallad RAT) ombord pÄ din dator, kan nÄgon ha fjÀrrÄtkomst till din dator. Det Àr dÄliga nyheter. PÄ samma sÀtt, om du har fÄngat lite ransomware, vill du inte att det krypterar filer som du sÀkerhetskopierar automatiskt till molnet. Andas djupt och gÄ av internet. Dra Ethernet pÄ datorn, stÀng av Wi-Fi, koppla ur routern om du mÄste. Garantera att datorn Àr frÄnkopplad. Se till att det inte anvÀnder Wi-Fi frÄn en granne eller nÀrliggande företag för att stanna online pÄ sidan. Försök sedan med nÄgra antivirussökningar.

Fungerade inte? Starta om Windows igen, men pÄ ett sÀtt som inte lÄter skadlig programvara startas om ocksÄ. Försök att gÄ in i det minimerade Windows-grÀnssnittet som heter SÀkert lÀge (hÀr Àr hur). Kör en skanning dÀr inne och det kan fungera.

Medan du Ă€r i felsĂ€kert lĂ€ge, var noga med att ta bort tillfĂ€lliga filer – de genomsyrar Windows Ă€ven efter kort tid med operativsystemet och kan dölja skadlig kod. Skriv in Diskrensning pĂ„ Start-menyn; det kontrollerar C: enheten för vad du sĂ€kert kan ta bort bland alla temps.

Om Windows Ă€ventyras bortom anvĂ€ndbarheten – det kanske inte ens slĂ€pper in dig – kan du komma runt operativsystemet genom att starta direkt i antivirusprogrammet. AnvĂ€nd ett startbart CD-program, ibland kallat “Live CD” eller “rĂ€ddnings-CD” – Ă€ven om du idag kommer du antagligen att starta frĂ„n ett USB-minne. AVG och Kaspersky har bĂ„da startbara antivirusprogram.

Vad Àr du fortfarande viral? Kör en on-demand antivirusskanner: Malwarebytes Free rekommenderas alltid starkt vid denna tidpunkt. Norton Power Eraser (Àven gratis) Àr ett annat alternativ.

Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes och NPE kallas ibland en “second opinion malware scanner”, eftersom de Ă€r en andra attacklinje mot skurkarna om ditt första antivirusprogram inte kan ta hand om problemet. De skyddar inte i realtid – du kör dem manuellt som en sanering. Ha en till hands pĂ„ en USB-enhet för den dag du behöver den. NPE kommer till exempel i en “bĂ€rbar” version som inte krĂ€ver en fullstĂ€ndig installationsprocedur för Windows 10. Det kommer dock att starta om ditt system nĂ€r det drar ut rootkits.

Förutom Norton Power Eraser finns det mÄnga bÀrbara sÀkerhetsappar som du kan sÀtta pÄ en USB-enhet som inte krÀver direkt installation.

Vill du vara noggrann? Prova en mix! Förhoppningsvis gör de tricket och din dator Àr tillbaka till det normala efter skanning i felsÀkert lÀge (starta om datorn dÀremellan). Second opinion-skannrar kommer inte i konflikt som antivirus i realtid ibland kan om du installerar mer Àn en gÄng, eftersom du kör varje bÀrbart programs skanning individuellt.

KĂ€rnkraftsalternativet

Du kan vara lite nervös för att anvĂ€nda Norton Power Eraser, med goda skĂ€l. Det kommer med en varning att det Ă€r lika aggressivt som fan nĂ€r det gĂ„r efter ett problem, och dĂ€rför Ă€r risken för sĂ€kerhetsskador hög. Varningen sĂ€ger specifikt, “det finns en risk att det kan vĂ€lja nĂ„gra legitima program för borttagning.” Yipe.

Norton Power Eraser

Att riskera nĂ„gra program Ă€r vĂ€rt det jĂ€mfört med det sanna “nukleĂ€ra” alternativet: att formatera om hĂ„rddisken och installera om operativsystemet och alla program (du har sĂ€kerhetskopierad en bild av din rena OS-installation som du kan anvĂ€nda för Ă„terstĂ€llning, eller hur? ). Det Ă€r mindre och mindre nödvĂ€ndigt jĂ€mfört med dagarna före Windows 7; men det Ă€r fortfarande en livskraftig metod för att Ă„terstĂ€lla systemet, utan malware.

Windows 10s ÄterstÀllningsalternativ gör det enkelt att ÄterstÀlla en dator sÄ att operativsystemet fÄr en ominstallation utan att du förlorar data (du mÄste installera om program) eller göra en fullstÀndig nystart tillbaka till ett orört tillstÄnd. Och för att vara Àrlig Àr en ny start ÀndÄ en bra idé med nÄgra Ärs mellanrum.

Att hantera framgÄngsrikt med en virus-PC-infektion Àr som att vara hemma efter att du har varit inbruten. det tar ett tag att kÀnna sig trygg igen. Ta steg som du skulle ha gjort efter att du blivit rÄnad: förbÀttra din sÀkerhet. FÄ den bÀsta, högst rankade sÀkerhetssviten du har rÄd med, lÀs mer om hur du undviker att bli lurad / nÀtfiskad och fortsÀtt sedan med en rensning: avinstallera alla program du inte anvÀnder regelbundet eller inte litar pÄ. Var hÀnsynslös. Och var försiktig dÀr ute.