Hur man stänger av platstjänster på iOS-enheter

Hur man stänger av platstjänster på iOS-enheter

När du startar en iOS-enhet först frågar den om du vill aktivera platstjänster, vilket kan vara till hjälp i appar som Google Maps eller när du taggar din plats på sociala nätverk.

M√•nga tr√§ffar aktiverar och ser aldrig tillbaka. Att anpassa platsinst√§llningar f√∂r att skydda din integritet kan vara f√∂rvirrande och komplicerat f√∂r den genomsnittliga anv√§ndaren. √Ąven om det finns mycket detaljerade alternativ f√∂r appar och tj√§nster som anv√§nder platstj√§nster, kan det vara f√∂rvirrande att best√§mma vad du kan eller inte kan inaktivera.

Så, vad är platsspårning? Många appar och iOS-systemtjänster kräver platsspårning för att kunna anpassa användarens upplevelse och ge den mest användbara informationen som är möjlig. Alla dessa appar och systemtjänster ber om tillstånd innan de börjar spåra en iPhone eller iPad, men vissa appar fungerar inte om du inaktiverar platsspårning. Du kan se om platstjänster är aktiva om en svart eller vit pilikon visas i statusfältet högst upp på enheten.

Inaktivera plats för iOS-systemtjänster

Klick Inställningar> Sekretess> Platstjänster. Bläddra till botten och välj System Services.

Vi rekommenderar att du inte inaktiverar platstjänster på alla systemtjänster på dina iOS-enheter. Medan många tjänster kan användas utan att spåra din plats, är det bäst att gå igenom listan individuellt.

Så här använder systemtjänster platsspårning:

Cell Network Search spårar användning av mobiltorn och skickar data till Apple
Kompasskalibrering använder platsspårning för att kalibrera den elektroniska kompassen
SOS för nödsituationer är en nyare funktion som låter användare diskret ringa 911 och använder platsdata för att hjälpa till i händelse av en nödsituation
iOS-platstjänsterHitta min iPhone är en tjänst som tillhandahålls av Apple som gör att du kan spåra en iOS-enhet på distans
HomeKit hjälper till att göra smarta hem smartare genom att använda platsspårning för att öppna din garageport eller tända lampor automatiskt
Platsbaserade varningar tillåta Apple att använda din plats för att ge geografiskt relaterade varningar eller nyheter
Platsbaserade Apple-annonser tillåt platsspårning för att ge dina iOS-enheter geografiskt relevanta annonser
Platsbaserade förslag aktivera platsspecifika förslag för Safari och Spotlight
Rörelsekalibrering och avstånd används av fitness- eller aktivitetsappar för att spåra aktivitet exakt
Ställer in tidszon använder platsspårning för att automatiskt justera tiden när tidszoner ändras
Dela min plats låter dig dela din nuvarande plats med individer via iMessage eller andra appar som Hitta mina vänner
Wi-Fi-samtal låter dig ringa ett samtal när mobiltjänsten inte är tillgänglig, och den använder platsen för din enhet för att hjälpa till vid nödåtgärder om det behövs
Wi-Fi-nätverk hittar Wi-Fi-nätverk i närheten med hjälp av platstjänster
Betydande platser spårar och kommer ihåg de platser du är oftast och skickar varningar baserat på kalenderhändelser eller kartanvisningar
iPhone Analytics hjälper Apple genom att ibland ge dem information om hur en specifik iOS-enhet används
Populär nära mig skickar regelbundet platserna du har köpt eller använt appar till Apple för att hjälpa dem att godkänna deras förslag till alla Apple-kunder
Rutt & trafik delar nuvarande trafikmönster och mph med Apple för att förbättra kartor
Förbättra kartor tillåter apple att använda aktuell plats för att varna iOS-användare om den beräknade tiden för att komma till användarens frekventa platser

Inaktivera plats för appar

Klick Inställningar> Sekretess> Platstjänster.

Det är bra att titta över den här sidan ofta, främst om du nyligen har laddat ner appar för att se till att platsinställningarna är inställda på vad du är bekväm med. Lyckligtvis gör Apple det väldigt enkelt att justera platsbehörigheter till enskilda appar på alla iOS-enheter. Det finns vanligtvis tre alternativ för platstjänster för appar:

Aldrig РDet här alternativet säkerställer att platstjänster aldrig kommer att spåras när du använder appen
Under anv√§ndning ‚ÄĒApp anv√§nder endast platssp√•rning medan den aktivt anv√§nder appen. Detta inkluderar om appen inte √§r helt st√§ngd. st√§ng en app helt genom att dubbelklicka p√• hemknappen, hitta appen som m√•ste st√§ngas och dra den upp och bort (det √§r lite annorlunda p√• iPhone X).
Alltid РAppen kan alltid spåra en iOS-enhets plats

Vanligtvis finns det en appf√∂rklaring n√§r du v√§ljer vilken plats√•tkomst du vill till√•ta. Den f√∂rklaringen hj√§lper dig att avg√∂ra om du ska inaktivera platstj√§nster eftersom den informerar dig om den specifika appen anv√§nder platssp√•rning. Det √§r ett s√§kert s√§tt att st√§lla in platssp√•rning till alternativet “medan du anv√§nder” f√∂r att undvika bakgrundssp√•rning utan din vetskap.

Inaktivera platstjänster helt

Knacka Inställningar> Sekretess> Platstjänster och växla platstjänstknappen högst upp till vänster eller av.

Var försiktig med att göra detta. Att växling av platstjänster är typ av huvudväxel till alla platsbehörigheter. Om en iOS-användare bestämmer sig för att stänga av platstjänster helt, kommer många funktioner som användarna använder varje dag inte längre att fungera.

Till exempel bifogar foton inte en plats när du tar dem, mappapplikationer kan inte dirigera dig någonstans och andra tredjepartsappar kan inte användas. Att inaktivera platstjänster kan hjälpa dig att bevara enhetens batteritid och bibehålla den högsta nivån av integritet på smarta enheter, men det minskar din totala upplevelse.