Hur man ställer in Oculus Rift

Du har precis köpt ett av de mest uppslukande virtual reality-headset som finns, men du vet inte var du ska börja. Den här guiden guidar dig genom att konfigurera Oculus Rift-headsetet och Touch-rörelsekontrollerna så att du kan komma igång i VR.

Se till att du har hårdvaran

Du måste skaffa dig Oculus Rift först, som är tillgänglig för 399 $ och innehåller allt du behöver på headsetet och styrenhetens slut: Rift-headsetet i sig, två sensorer, två Touch-rörelseknappar och Oculus Remote.

Det är dock bara hälften av hårdvaran. Du behöver också en dator som kan hantera virtual reality. Oculus rekommenderar ett system med minst en Intel Core i5-4950 / AMD Ryzen 5 1500X CPU, en Nvidia GTX 970/1060 eller AMD Radeon R9 290 / RX 480, 8 GB RAM, tre USB 3.0-portar och en HDMI 1.3-port. Om du inte har det är det dags att shoppa. Du kan också leta efter speldatorer märkta Oculus Ready, eller läsa våra listor över de bästa stationära och bärbara datorerna för VR.

Ladda ner och installera Oculus Rift-programvaran

Oculus Rift

Gå till http://www.oculus.com/rift/setup och klicka på Ladda ner Oculus Rift-programvara. Om länken inte fungerar går du till Oculus-webbplatsen, klickar på Rift och klickar sedan på Inställningar för att hitta sidan. Installera programvaran, vilket tar en stund; installationsprogrammet måste ladda ner flera gigabyte med ytterligare data för att göra ditt system klart för Rift.

Skapa ett Oculus-konto

När Oculus-programvaran har installerats och du kör den kommer du att uppmanas att skapa eller logga in med ett Oculus-konto. Oroa dig inte, det här är ett gratis konto utan prenumerationsavgifter eller något utöver det pris du redan har betalat för Rift. Det ger dock tillgång till Oculus Store, som låter dig köpa och ladda ner Oculus Rift-programvara. Tänk på det som ett Steam-konto (vilket kommer att bli ett annat steg och ett annat sätt att få VR-spel).

Titta på säkerhetsvideon

Oculus Rift

Programvaran kommer att spela en kort video som går igenom grundläggande säkerhetsfrågor angående Oculus Rift, som lämpliga åldrar för användning och medvetenhet om din omgivning. Du kan inte hoppa över det här.

Börja konfigurera headsetet

Om Oculus-programvaran inte omedelbart hoppar in genom att ansluta Rift och olika sensorer kan du manuellt börja denna process på huvudskärmen som dyker upp. Klicka på Enheter, klicka sedan på Konfigurera Rift och sedan på Fullständig installation för att engagera flerstegsprocessen som faktiskt får ditt headset att fungera med din dator.

Anslut headsetet och sensorerna fysiskt

Oculus Rift

Detta är den mest tekniskt ansträngande delen av processen. Du måste ansluta fyra kablar till din dator. Anslut de två webbkameraliknande sensorerna till USB 3.0-portar och anslut sedan headsetkabeln till en annan USB-port och datorns HDMI-utgång. När allt är anslutet visar programvaran varje enhet med en grön bock och OK.

Anslut styrenheterna trådlöst

Oculus Rift

Nästa skärm kommer att be dig ställa in dina inmatningsenheter. Oculus Rift levereras med Oculus Touch-rörelsekontroller och Oculus Remote, och du kan också använda en Xbox One-gamepad med headsetet. Kontrollera åtminstone de två första objekten och Xbox Controller om du har en, och klicka på Nästa.

Varje handkontroll måste sättas på och ställas in för att para ihop individuellt, med en separat skärm som visar hur man gör det. För fjärrkontrollen håller du bara ned mittknappen. För vänster Oculus Touch-kontroller, håll ner Menu- och Y-knapparna i två sekunder. För höger Oculus Touch-kontroller, håll Oculus- och B-knapparna i två sekunder. I alla dessa fall bör programvaran automatiskt upptäcka styrenheterna och para ihop dem trådlöst med din dator.

Uppdatera firmware

Oculus Rift

När allt är ihopparat och anslutet kommer programvaran att börja uppdatera firmware på headset, sensorer, Oculus Touch-kontroller och fjärrkontroll. Det kan ta några minuter. Se till att du inte kopplar ur något förrän det är klart.

Placera dina sensorer

Oculus Rift

De två sensorerna följer styrenheterna Oculus Rift och Oculus Touch och spårar deras position i 3D-utrymme framför ditt skrivbord (eller var du än har ställt in den). För att göra detta måste de placeras ordentligt för att täcka hela området där du vill använda VR. En öppen fyrkant som mäter minst 10 x 10 fot rekommenderas. När området är rensat kan du placera sensorerna och se till att allt fungerar som det ska.

De två sensorerna ska placeras tre till sex meter från varandra, så åtminstone en fot bort från vardera sidan om din bildskärm. Se till att de blanka svarta sidorna vetter mot dig, eftersom det är linserna för varje sensor.

När du tror att du har hittat en bra plats klickar du till skärmen Starta sensorspårning. Du uppmanas att hålla en Touch-kontroller där du använder Rift och dra avtryckaren. Om du har tur visas en grön bock och två blå fält på skärmen, vilket innebär att sensorerna är rätt placerade. Det är mer troligt att du ser ett fel och pilar som leder dig att rotera sensorerna för att bättre täcka spelområdet. Sensorerna har ett bredare synfält än du kanske tror, ​​så det är bäst att peka dem rakt fram och justera därifrån, istället för att peka dem båda direkt på dig.

Rita ditt spelområde

Oculus Rift

Med ditt spelområde fritt och sensorerna placerade korrekt kan du ställa in gränserna för var du vill använda Rift. Detta kallas Guardian System, och det gör att ett rutnät visas när du går nära kanten på det utrymme du har rensat för att använda VR. Håll en av Touch-kontrollerna framför din dator, inom sensorns räckvidd och dra i avtryckaren. Med avtryckaren nedtryckt ritar du en gräns runt kanterna på ditt spelområde och se till att du håller handkontrollen mellan dig själv och sensorerna så att du inte blockerar den. När du har ritat ett tillräckligt stort område visas en grön ruta som indikerar att du har rätt utrymme för att använda VR.

Om du inte har tillräckligt med utrymme kan du inaktivera Guardian-systemet och använda VR-programvara som fokuserar på att stå stilla, med begränsad fysisk rörelse.

Justera ditt headset

Oculus Rift

Oculus Rift måste passa bekvämt på huvudet för att arbeta, och det kommer att ta några justeringar. Lär dig var headsetets remmar ansluter och hur de kan dras åt eller lossas med krok- och ögelfästet. Lägg headsetet över huvudet och dra i remmarna tills det känns tätt men inte för hårt. Det ska hålla sig i ansiktet utan att flytta när du flyttar huvudet.

Därefter kan du justera linsens position för att ge dig själv den bästa utsikten genom Rift. En skjutspak i det nedre vänstra hörnet på Rift flyttar linserna framför dina ögon så att du kan göra justeringar om bilden inte ser skarp ut.

Börja använda VR!

Med allt anslutet, placerat och uppdaterat är din Rift nu redo att användas. Oculus-programvaran kommer att leda dig att sätta på Rift, plocka upp Oculus Touch-kontroller och börja använda den. När du sätter på headsetet kommer programvaran att guida dig genom en handledning om hur du navigerar i VR. Vid den tiden är headsetet helt konfigurerat och du kan börja prova det. När du har fått grepp om saker och ting föreslår vi att du tittar på några av de bästa VR-spelen.

Relaterade Artiklar

Back to top button