Hur man ställer in och använder en nätverksenhet

Det tar slut på plats på din dator för alla de foton, videor, låtar och andra filer du behöver lagra. Dessutom måste din dator ständigt vara påslagen om du vill komma åt alla dessa filer. Vad är lösningen? En nätverksenhet.

Via en nätverksenhet kan du behålla alla dessa filer på en stor hårddisk, komma åt dem även när din dator är avstängd och göra dem tillgängliga för hela hushållet. Så här ställer du in och använder en extern hårddisk som nätverksenhet.

Annons

Hitta din IP-adress

För att komma igång kan du antingen använda en vanlig extern hårddisk som ansluts till din router via en USB-anslutning, eller så kan du välja en trådlös hårddisk som avger sin egen Wi-Fi-signal för att hoppa in i ditt hemnätverk.

Anslut den till din routers USB-port med en vanlig hårddisk. Därifrån använder du din webbläsare för att logga in på din routers firmware, vanligtvis med en IP-adress 192.168.1.1. Om den adressen inte fungerar och du inte känner till din routers IP-adress kan du enkelt hitta den. Öppna en kommandotolk i Windows och skriv ipconfig. Leta efter posten för “Standardgateway” och numret du ser är din routers IP-adress.

Anpassa din enhet

När du har loggat in på din router letar du efter en post för USB-lagring. Du bör se den externa enheten listad. Vanligtvis kan du redigera inställningarna för enheten för att ändra namn och enhetsbokstav och ställa in ett lösenord för åtkomst till det. Spara alla ändringar och avsluta sedan routerns firmware.

Använda en trådlös hårddisk

Med en trådlös hårddisk, se till att den är fulladdad eller drar av extern ström. Starta enheten och följ instruktionerna i handboken för att skapa en trådlös anslutning till enheten från din dator eller mobila enhet. Du kommer sannolikt att behöva installera och öppna programvaran för enheten om du vill ändra namn eller skapa lösenord för åtkomst.

När du har ställt in din nya nätverksenhet kan du nu använda den precis som du kan använda vilken annan enhet som helst. Du kan skapa mappar, kopiera eller flytta filer och hämta filer från dem. Först nu är enheten aktiv och tillgänglig hela tiden och låter dig och alla andra i hushållet komma åt den från vilken PC, Mac eller mobil enhet som helst.

Om du har skapat mappar på enheten kan du också mappa en enhetsbokstav till en specifik mapp. För att göra detta i Windows, öppna File Explorer eller Windows Explorer. Välj “Den här datorn” i Windows 10 och “Dator” i Windows 7 och klicka sedan på knappen eller kommandot för att “Karta nätverksenhet.” (I Windows 10 kan du behöva klicka på datorns meny för att visa menyfliksområdet med Map-nätverksenhetsknappen.)

Kartlägg nätverksenhet

I fönstret “Map Network Drive” väljer du enhetsbokstaven du vill använda. Klicka på bocken för “Återanslut vid inloggning” för att se till att enheten mappas varje gång du loggar in i Windows. Om du ställer in ett användarnamn och lösenord för den enhet som skiljer sig från dem för ditt Windows-konto, klickar du på bockmarkeringen för “Anslut med andra referenser.” Klicka sedan på knappen “Bläddra”.

Skapa Drive Mapping

I fönstret “Sök efter mapp” klickar du på namnet på nätverksenheten och klickar sedan på den mapp som du vill skapa enhetsmappningen för. Klicka på OK. Ange användarnamnet och lösenordet för din nätverksenhet om du uppmanas till det.

Slutför nätverksenheten

Din nya enhetsmappning dyker upp. Klicka på “Slutför” för att stänga Map Network Drive-fönstret.

Åtkomst till nätverksenhet

Klicka nu på den nya enhetsbokstaven i File Explorer eller Windows Explorer, så kommer du åt den mappen för att visa och arbeta med filerna i.

Vidare läsning

Hårddiskrecensioner

Hårddiskens bästa val

Relaterade Artiklar

Back to top button