Hur man skapar en blogg: En nybörjarguide

Hur man skapar en blogg: En nybörjarguide

Jag pratar ibland med högskolekurser fulla av hoppfulla framtida journalister och författare. De frÄgar ofta om hur man kan bryta sig om att skriva. Mitt rÄd till dem brukar alltid vara detsamma:.

Bloggar verkar inte vara sĂ„ moderna idag, jĂ€mfört med att bli en “YouTuber” (aka vlogger) eller Instagram “Influencer” eller till och med en podcaster. Men en fullblĂ„st blogg – en term som gĂ„r tillbaka till slutet av 1990-talet, nĂ€r “webbloggar” först började – Ă€r dĂ€r riktigt skrivande sker.

Om du inte Àr klar över termen Àr en blogg en regelbundet (ibland stÀndigt) uppdaterad webbplats som bestÄr av inlÀgg som vanligtvis visas i omvÀnd kronologisk ordning, sÄ det senaste inlÀgget Àr det första du ser. Ibland Àr bloggar inbÀddade i större webbplatser. Andra gÄnger Àr bloggen hela webbplatsen. InnehÄllet kan vara allt frÄn personliga uppsatser i dagbokstil till fullstÀndig rapportering och vidare. Det kan vara helt skrivet av en person, eller en grupp dÀr individer vÀxlar om att göra inlÀgg.

Blogga Àr inte som vad sociala medier har blivit. Twitter kallas en mikrobloggtjÀnst, eftersom inlÀgg dÀr Àr korta. Facebooks statusuppdateringar Àr ungefÀr desamma, men du kan skriva lÀngre bitar dÀr. Medan du kan (och borde) ha bilder pÄ din blogg skulle ingen kalla Instagram en bloggtjÀnst, Àven om du skapar smarta hashtags i massor med varje inlÀgg.

Bloggar Àr först och frÀmst för författare som vill fÄ ut information direkt och fÄ omedelbar feedback. Om det Àr du, men du har ingen aning om var du ska börja, hÀr Àr de saker du behöver tÀnka pÄ och de tjÀnster du kanske vill försöka fÄ bloggin.

Första stegen

Att starta en blogg kan vara skrÀmmande. HÀr Àr en snabb lista över saker du bör tÀnka pÄ (med tack till artikeln och infografiken av Ryan Robinson pÄ RyRob.com, som du bör lÀsa).

1) Vad ska du skriva? Att vÀlja ett nischÀmne Àr nyckeln, sÄvida du inte bara ska göra en online-dagbok om dig, vilket Àr ett legitimt tillvÀgagÄngssÀtt. Men tÀnk pÄ det: varje gÄng du delar ut rÄd till nÄgon, ska du inte dela ut det till

2) Vad ska du kalla det? FÄngande titlar för din blogg kan fÄ dig att mÀrka.

3) Kommer du att ha ett domÀnnamn? Proffsen har en domÀn (du vet, som PCMag.com), men det kommer att kosta nÄgra dollar per Är och Àr inte strikt nödvÀndigt medan du hittar din vÀg som bloggare

4) Skapa Om-sidor. Du kommer att behöva mer Ă€n blogginlĂ€gg pĂ„ din blogg – som permanenta bio (er), kontaktsidor och mer beroende pĂ„ vad du gör.

5) TĂ€nk pĂ„ ditt schema. FramgĂ„ngen för en blogg Ă€r beroende av mĂ„nga saker som skrivförmĂ„ga, intressanta Ă€mnen och mer – men regelbundna uppdateringar Ă€r den verkliga nyckeln. Om du inte kan förbinda dig till ett schema, bry dig inte. Kom ihĂ„g: det tar ungefĂ€r 3,5 timmar att skapa det genomsnittliga blogginlĂ€gget!

6) Hur ska du bygga en publik? Vi kan inte hjĂ€lpa till med den hĂ€r mycket – det finns gott om artiklar och rĂ„d om hur du kan göra det. Och om du vill uppnĂ„ det slutgiltiga mĂ„let – ekonomiskt oberoende genom bloggning, aka du vill övervĂ€ga alla alternativ. (FYI: dina chanser för det Ă€r ungefĂ€r lika avlĂ€gsna nĂ€r du skriver en roman och omedelbart fĂ„r Stephen King-nivĂ„ framgĂ„ng. Men du mĂ„ste börja nĂ„gonstans.)

Det finns andra saker att tÀnka pÄ. Kommer du att blogga med en grupp? Om sÄ Àr fallet behöver du verktyg som tillÄter flera anvÀndare. Kommer du att ha en ljudkomponent, till exempel en podcast? Du behöver en vÀrd som tillÄter sÄdana uppladdningar och indexerar ljudet med podcastsyndikeringslistor (om podcasting Àr hela poÀngen, anvÀnd en podcasting-specifik vÀrd som SoundCloud, Buzzsprout eller Transistor).

SoundCloud Podcasting

Som du kan se pÄverkas mÄnga beslut av vilken tjÀnst du vÀljer som ditt bloggpubliceringsverktyg, aka ditt innehÄllshanteringssystem (CMS). Ibland gÄr CMS hand i hand med fullstÀndig skapande av en webbplats, ibland inte. Det Àr vad vi ska ta itu med nÀsta.

Skapa en webbplats, lÀgg till en blogg

Det finns gott om webbplatsbyggare dÀr ute, vilket gör att skapa en hel webbplats en bit kaka. Du gÄr till tjÀnsten online, skapar ett konto och bygger sidor direkt i din webblÀsare. NÀstan alla erbjuder nÄgot slags bloggalternativ. För de flesta Àr bloggen en sekundÀr aspekt av att skapa en övergripande webbplats.

Wix-blogg

VĂ„ra tvĂ„ Editors ‘Choice-webbplatsbyggare Ă€r för nĂ€rvarande Wix och Duda. VĂ„r analytiker sĂ€ger att Dudas bloggfunktion i bĂ€sta fall bara Ă€r “anvĂ€ndbar”, men han Ă€r full av beröm för den rika bloggningen pĂ„ Wix (bilden ovan). Du kan schemalĂ€gga inlĂ€gg, anvĂ€nda taggar, erbjuda RSS-flöden, fĂ„ kommentarer frĂ„n Facebook eller Disqus och komponera inlĂ€gg helt i ett dedikerat blogginlĂ€ggsgrĂ€nssnitt. (Men gör inte det. Skriv alltid dina blogginlĂ€gg i en ordbehandlare först. Att förlora ett lĂ„ngt blogginlĂ€gg i webbaserad form Ă€r galet. Installera Ă„tminstone Chrome-tillĂ€gget Typio Form Recovery för att spara nĂ€stan allt du skrev i en krash.)

Med Wix bloggfunktion kan du lÀgga till foton och videor och formatera allt efter eget tycke. Det finns gott om förbyggda mallar sÄ att du inte behöver utforma nÄgonting. Du kan prova gratis.

Resten av webbplatsbyggarna vi har granskat erbjuder ocksÄ bloggar. Det finns ocksÄ mÄnga webbhotellstjÀnster, som Bluehost och GoDaddy, som inkluderar verktyg för webbbyggare och inbyggda bloggare. Om du redan har en webbplats med en av dem Àr det enkelt att lÀgga till en blogg. Mest anvÀnda WordPress; mer om det nedan.

AnvÀnd en bloggspecifik plattform

Medan blogosfÀren inte Àr vad den brukade vara finns det fortfarande webbplatser och tjÀnster som tillgodoser dem som vill bygga en blogg och inte mycket annat. Dessa Àr mer för tekniskt kunniga typer som ibland kan arbeta sig runt HTML- och skriptproblem, beroende pÄ tjÀnsten.

WordPress.com

LÄt oss prata igen om WordPress.com. Vi inkluderar det i vÄr sammanstÀllning av webbplatsbyggare eftersom det gör exakt det; det Àr mer Àn ett bloggverktyg. Blanda inte det med det kostnadsfria CMS-programvaran med öppen kÀllkod som du kan fÄ frÄn WordPress.org, som kan installeras pÄ nÀstan vilken webbhotell som helst, Àven av dig. WordPress Àr kÀnt för att stödja plugin-program som utökar dess funktionalitet lÄngt utöver grunderna och lÀgger till allt frÄn e-handel till fotogallerier.

Du kan hitta WordPress förinstallerad med mÄnga webbhotell. Dessa vÀrdar kastar ibland in extra som sÀkerhetskopior av data. Det Àr dock osannolikt att du kommer att hitta det lÀttare att anvÀnda Àn pÄ WordPress: s egna kommersiella webbhotell: WordPress.com. Samtidigt Àr WordPress.com mycket mer begrÀnsat i extrafunktioner. Det Àr komplicerat. För en fullstÀndig uppdelning, lÀs SÄ hÀr kommer du igÄng med WordPress.

Uppskattningsvis 35 procent av internet körs pÄ WordPress-programvara, sÄ att lÀra sig att det Àr en utmÀrkt fÀrdighet att ha som en spirande professionell bloggare. Dessutom Àr det ett av fÄ verktyg som gör det lite smÀrtfritt att överföra din blogg till en ny tjÀnst om du skulle vilja göra det i framtiden.

Blogger

Det finns andra bloggspecifika plattformar. Google-Àgda Blogger Àr gratis och alla webbplatser dÀr finns .blogspot.com-domÀner sÄvida du inte köper en domÀn, och du kan anvÀnda Googles verktyg för att lÀgga till reklam och (förhoppningsvis) tjÀna pengar. TypePad erbjuder en 14-dagars gratis provperiod innan du börjar betala $ 8,95 per mÄnad för att starta, men det inkluderar ett mappat domÀnnamn och obegrÀnsat lagringsutrymme. Det finns till och med Postach.io, som lÄter dig skapa en blogg av anteckningsboken full av saker lagrade pÄ Evernote.

Spöke fakturerar sig sjĂ€lv som en “professionell publiceringsplattform” och fick sin start pĂ„ Kickstarter. Det har planer som driver enskilda bloggare (frĂ„n $ 348 per Ă„r) sĂ„vĂ€l som hela team, om du vill att Ghost ska vara vĂ€rd för webbplatsen. Du har möjlighet att skaffa Ghost-programvaran och installera den pĂ„ dina egna webbhotell-servrar. Detta Ă€r det CMS du förmodligen vill ha för en minimalistisk gruppblogg som kan vara pĂ„ plats, sĂ€rskilt om du anser att WordPress Ă€r för upptagen och komplicerad och inte behöver det extra som WordPress kan erbjuda, som e-handel.

Det finns ocksĂ„ flera mycket avancerade CMS, som Joomla och Drupal, som ger bloggfunktioner och mycket mer. TĂ€nk alltid pĂ„ att det kommer att bli mer arbete att arbeta med dessa verktyg, men om du Ă€r en kontrollfreak nĂ„gon som gillar allt “bara sĂ„”, Ă€r de förmodligen vĂ€gen att gĂ„.

Om du har utvecklarkotletter finns det andra verktyg du kan installera för att skapa lÀtta, distraktionsfria skrivorienterade bloggar, som Anchor, Bolt, Pen.io och Svbtle.

Vissa mĂ€nniskor prenumererar pĂ„ “lat bloggning” – att skriva upp dina tankar i Google Docs eller vilken molnbaserad ordbehandlare du helst föredrar och sedan dela dokumentet med dina vĂ€nner. Deras Ă„sikt Ă€r allt du förmodligen vill ha, hur som helst, och det Ă€r mindre offentligt Ă€n att göra en anteckning pĂ„ Facebook. Naturligtvis kan detta ocksĂ„ fungera i ett e-postmeddelande.

Penzu

Om du vill ha en blogglik tidskrift som Ă€r – en riktig onlinedagbok – men vill att den ska lagras helt online för Ă„tkomst var som helst, kolla in Penzu. Det Ă€r gratis, sĂ„vida du inte vill ha flera tidskrifter eller extra sĂ€kerhet utöver lösenordsĂ„tkomst. Pro-versionen kostar 19,99 dollar per Ă„r.

AnvÀnd en tredjepartsutgivare

NĂ€r du anvĂ€nder en publiceringstjĂ€nst frĂ„n tredje part begrĂ€nsar du dig till att vara en liten fisk i en större skĂ„l. Uppsidan Ă€r att du blir en del av en webbplats som redan har en inbyggd publik – mĂ€nniskor som kan klaga pĂ„ ditt skrivande om du marknadsför det rĂ€tt. Det största plus Ă€r att du kan koncentrera dig huvudsakligen pĂ„ sjĂ€lva skrivningen och inte oroa dig för webbplatsunderhĂ„ll.

Medium

Affischbarnet för detta Àr Medium. Om du Àr en lÀsare har den mer innehÄll du nÄgonsin kan konsumera, speciellt om du gillar social rÀttvisa. Men du blir snabbt irriterad av begÀrandena om $ 5 i mÄnaden för att lÀsa allt, Àven om du kan öppna ett inkognitolÀge för att komma till det. Som författare Àr Medium det bÀsta alternativet för enkel skrivning; dess minimalistiska grÀnssnitt genererar lÀtta att lÀsa, vackra inlÀgg. Vilket Àr vettigt, eftersom Twitter och Blogger grundare Evan Williams i grunden grundade Medium som anti-Twitter. Du behöver inte ens ett lösenord för att fÄ ett Medium-konto.

Varje onlinesökning om att blogga med Medium kommer att fÄ upp sÄ mÄnga inlÀgg som berÀttar varför det Àr en dÄlig idé (du har inte full kontroll, marknadsföring Àr svÄrt, begrÀnsade funktioner) eftersom de kommer att rekommendera webbplatsen (enkelhet, analys, inbyggd publik, partnerprogram för att tjÀna pengar). Vissa (som vi) anvÀnder bara Medium för att skriva ut sitt eget arbete för att hjÀlpa till att driva trafik till deras huvudsida.

Sedan finns det Tumblr. TjÀnsten har gÄtt igenom mycket oro de senaste Ären: köpt av Yahoo för 1,1 miljarder dollar och sedan övertagits av Verizon, som förbjöd porrinlÀgg och dödade dess trafik. Men Tumblr Àr fortfarande hÀr och fortfarande otroligt lÀtt att anvÀnda, Àven om det betonar video, animerade GIF och foton över att skriva. Du kan anvÀnda inbyggda teman eller anpassa dem sÄ mycket som dina fÀrdigheter tillÄter. Om nÄgon följer din Tumblr visas dina inlÀgg i sina flöden ungefÀr som pÄ Facebook eller Twitter. BÀst av allt Àr det helt gratis.