Hur man rippar Blu-ray-skivor till din dator

Hur man rippar Blu-ray-skivor till din dator

Streaming Àr bekvÀmt, men Blu-ray ger bÀsta möjliga video och ljud i din hemmabio. Det enda problemet: att gÄ ur soffan för att byta skiva Àr 2006.

Om du hellre vill lagra dessa högkvalitativa Blu-ray-filmer pĂ„ en dator och spela upp dem genom nĂ„got som Kodi (eller om du bara vill sĂ€kerhetskopiera dem vid framtida repor) kan du “rippa” dem till din dator med ett enkelt, gratis program som heter MakeMKV. SĂ„ hĂ€r gör du.

Vad du behöver

För att rippa filmerna till din dator behöver du nÄgra saker:

En Blu-ray-enhet:
Uppenbarligen behöver du en optisk enhet pĂ„ din dator som kan lĂ€sa Blu-ray-skivor – en DVD-enhet rĂ€cker inte. Du kan köpa en extern som ansluts via USB eller en intern till ditt skrivbord – antingen Ă€r det bra.

Om du vill rippa 4K UHD Blu-strĂ„lar Ă€r dina val dock mer begrĂ€nsade. PĂ„ grund av deras förbĂ€ttrade kopieringsskydd kan 4K UHD Blu-strĂ„lar inte rippas pĂ„ de flesta 4K Blu-ray-enheter. IstĂ€llet vill du ha en Ă€ldre, vanlig Blu-ray-enhet som Ă€r “4K-vĂ€nlig”. Du kan hitta en lista över populĂ€ra 4K-vĂ€nliga enheter hĂ€r, men kom ihĂ„g att ny firmware kan bryta den hĂ€r funktionen – sĂ„ att du vill undvika att uppdatera din enhet och i vissa fall till och med behöva rulla tillbaka den firmware som den levererade med.

MakeMKV:
MakeMKV Ă€r ett program för Windows, macOS och Linux som kan rippa DVD- och Blu-ray-skivor till det mĂ„ngsidiga MKV-videoformatet. Det finns andra betalda program som erbjuder fler funktioner, som DeUHD och AnyDVD, men vi anvĂ€nder MakeMKV för den hĂ€r guiden, eftersom det Ă€r gratis. (Tekniskt Ă€r det bara gratis i beta, men det har varit “i beta” i ungefĂ€r tio Ă„r. Du behöver bara anvĂ€nda den senaste beta-tangenten nĂ€r den ber dig att registrera dig, vilket Ă€r ungefĂ€r en gĂ„ng i mĂ„naden. Du kan köpa en licens för $ 50 om du vill undvika denna irritation.)

Handbroms (Frivillig):
Ett annat gratisprogram för Windows, macOS och Linux, Handbrake kan ta en videofil och komprimera den till en mindre filstorlek. Detta kommer med en förlust av videokvalitet, sĂ„ du kan vĂ€lja att utelĂ€mna detta steg helt – men Handbroms har mĂ„nga instĂ€llningar som du kan anvĂ€nda för att hitta den perfekta balansen mellan kvalitet och utrymmesbesparingar om du Ă€r begrĂ€nsad pĂ„ hĂ„rddiskutrymme.

Det Àr allt! NÀr du har rÀtt maskin- och programvara i linje Àr du redo att rippa nÄgra filmer.

Steg 1: StÀll in MakeMKV

Installera MakeMKV precis som med nÄgot annat program och starta det. Det ber dig att registrera dig och du kan ange din nyckel nu (eller ange den senare under menyn HjÀlp> Registrera).

Om du bara rippar traditionella Blu-strÄlar Àr det allt du behöver göra. Men om du har en 4K-vÀnlig enhet och vill rippa en 4K UHD-skiva mÄste du utföra ytterligare ett steg. MakeMKV kan inte bryta kopieringsskyddet pÄ egen hand, sÄ du behöver en hashkrypteringsnyckel för den aktuella skivan. Du kan ladda ner en lista med för nÀrvarande kÀnda hashknappar, som du hittar genom en snabb Google-sökning.

TĂ€nk pĂ„ att för nĂ€rvarande inte alla filmer Ă€r tillgĂ€ngliga. Om du inte hittar filmen du vill rippa – eller om du har en hashknapp för en annan version av en skiva (till exempel frĂ„n ett annat land) – kommer inte MakeMKV att kunna rippa den. NĂ€r du vĂ€l har hittat de nycklar du behöver, kopiera dem och skapa en textfil pĂ„ din dator för enkel Ă„tkomst.

MakeMKV

GĂ„ till MakeMKVs instĂ€llningar, gĂ„ till fliken AllmĂ€nt och vĂ€lj en “datakatalog” för MakeMKV (eller anteckna standardkatalogens sökvĂ€g). Kopiera textfilen till hashade nycklar till den katalogen och starta om MakeMKV. Det kommer dĂ„ att kunna referera till dessa nycklar nĂ€r du rippar 4K UHD Blu-strĂ„lar. Du kan behöva uppdatera denna textfil regelbundet nĂ€r nya filmer slĂ€pps pĂ„ 4K Blu-ray.

Steg 2: SĂ€tt i och rippa din skiva

NÀr MakeMKV startar kommer det att skanna din dator efter optiska enheter och sedan ge dig information om din enhet och skivans namn inuti den. (Om du fÄr ett fel kan du behöva högerklicka pÄ genvÀgen och köra det som administratör.) Om allt ser bra ut, klicka pÄ den stora Blu-ray-knappen för att öppna skivan för rippning.

NĂ€r skivan Ă€r skannad kommer MakeMKV att presentera en lista med “titlar” pĂ„ skivan. Åtminstone en av dessa kommer att vara hela filmen, medan andra titlar kan vara specialfunktioner eller andra bilder. Klicka pĂ„ de olika titlarna och leta efter en som matchar lĂ€ngden och kapitelantalet för sjĂ€lva filmen och avmarkera sedan de andra rutorna. Du kan ocksĂ„ utöka en viss titel för att lĂ€gga till eller ta bort ljud- och undertextspĂ„r – men för de flesta anvĂ€ndare kommer standardvalet att vara bra hĂ€r.

MakeMKV

I den högra rutan klickar du pĂ„ mappikonen för att vĂ€lja den mapp dĂ€r den resulterande videon ska visas och klicka pĂ„ “Gör MKV” -knappen.

Filmen tar sannolikt ett tag att rippa, beroende pÄ filmens storlek och spelarens hastighet. Var beredd att göra nÄgot annat i en timme medan du vÀntar. NÀr processen Àr klar har du dock en MKV-fil som du kan öppna i en videospelare som VLC.

MakeMKV

TÀnk ocksÄ pÄ att MakeMKV inte garanteras rippa varje skiva. Vissa skivor kan ha nyare kopieringsscheman som inte har blivit knÀckta Àn, eller sÄ kan din skiva bara vara för skadad för att rippas. (Att rippa skivor kan vara mer fina Àn att spela dem, sÄ Àven om en skiva spelar bra i din Xbox One, finns det ingen garanti att den kommer att rippa pÄ ett tillförlitligt sÀtt). Om du stöter pÄ ett fel kan du försöka rengöra skivan ordentligt eller ta bort nÄgra av reporna. Om det inte fungerar kan du behöva en ny skiva eller en senare version av MakeMKV.

Steg 3: Komprimera din video (valfritt)

En typisk Blu-ray-film varierar vanligtvis frÄn 15 GB till 30 GB i storlek, med 4K UHD Blu-strÄlar som Àr Ànnu större, cirka 50 GB eller mer. Det Àr mycket utrymme, och det Àr lÀtt att fylla pÄ hÄrddisken efter att bara ha rippat en liten del av din samling.

Du kan alltid köpa nĂ„gra stora enheter för att lagra dina filmer – trots allt Ă€r lagring ganska prisvĂ€rd idag – eller sĂ„ kan du komprimera filmerna till en mer hanterbar storlek. Du kommer att förlora lite videokvalitet, sĂ„ det hĂ€r kanske inte Ă€r idealiskt för de 4K HDR Blu-strĂ„larna, men det kan vara ett bra försök för komedier och andra visuellt imponerande filmer.

MakeMKV

För att komprimera dina filmer, öppna Handbroms. I menyn KÀllval som visas klickar du pÄ Arkiv och blÀddrar till platsen för din nyligen slitna MKV-fil. Handbroms öppnar den och förbereder den för konvertering. Klicka pÄ knappen BlÀddra lÀngst ner i fönstret för att vÀlja destination för din slutliga videofil och vÀlj dina kvalitetsinstÀllningar.

Detta kan bli komplicerat, men du kan spara lite tid genom att klicka pĂ„ knappen “FörinstĂ€llning” i verktygsfĂ€ltet och vĂ€lja ett alternativ frĂ„n sidofĂ€ltet som visas. Uppenbarligen kommer “Super HQ 1080p30 Surround” att ge dig ett resultat av högre kvalitet Ă€n “Fast 720p30”, sĂ„ vĂ€lj vad som lĂ„ter bra för dig för den filmen. (Det finns ocksĂ„ förinstĂ€llningar för specifika enheter, som Roku eller Apple TV.)

Oavsett vilken förinstĂ€llning du vĂ€ljer rekommenderar jag dock att du gĂ„r till fliken “Video” och Ă€ndrar Framerate till “Same as Source”. Om du tittar pĂ„ detta i en hemmabio med högkvalitativt ljud kanske du ocksĂ„ vill gĂ„ till fliken “Ljud” och dra alternativet “Passthru” till toppen av listan. DĂ€rifrĂ„n kan du gĂ€rna justera allt annat du vill. VĂ€lj ett videoformat pĂ„ fliken Sammanfattning (MKV har fler funktioner, men MP4 Ă€r mer kompatibelt med vissa Ă€ldre enheter) och klicka pĂ„ “Starta kodning”.

Återigen kommer det att ta ett tag att slutföra, men nĂ€r det Ă€r klart har du en mycket mindre videofil som du sĂ€kert kan lagra pĂ„ din dator, ta pĂ„ flygplanet med en USB-enhet eller titta pĂ„ en vĂ€ns hus.