Hur man använder Googles Gboard-tangentbord på iOS och Android

Är du missnöjd med tangentborden på skärmen som följer med dina iOS- eller Android-enheter? Du kan byta ut dem till förmån för Googles Gboard.

Gboard erbjuder en komplett uppsättning fördelar jämfört med standardtangentborden på skärmen. Du kan söka efter och dela allt från Google, inklusive länkar till nyhetsrapporter, väderprognoser och sportresultat. Jaga och sätt in emoji och GIF i dina textmeddelanden. Skriv snabbare genom att skjuta fingret från ett tecken till ett annat. Och använd en översättningsfunktion för att översätta texten du skriver till ett annat språk.

Snag Gboard för iOS via Apples App Store eller för en Android-enhet från Google Play. De två smakerna delar flera kärnfunktioner gemensamt, men Android-versionen har några överraskningar som inte hittades på iOS. Så här ställer du in och använder Gboard-tangentbordet.

Annons

Gboard på iOS

För att ställa in Gboard på iOS, öppna appen. En introduktionsskärm Komma igång visas. Klicka på Kom igång-knappen för att ställa in ditt nya tangentbord. Gå till Inställningar> Allmänt> Tangentbord. Klicka på posten Lägg till nytt tangentbord.

Lägg till nytt tangentbord

I fönstret Lägg till nytt tangentbord trycker du på Gboard från listan över tangentbord från tredje part.

Tillåt fullständig åtkomst

Tryck på posten för Gboard och slå sedan på knappen för att tillåta fullständig åtkomst. Ett meddelande dyker upp och frågar om du vill tillåta full åtkomst för Gboard. Tryck på Tillåt.

Gboard på Android

Installera Gboard på en Android-enhet varierar beroende på din enhet och version av Android. I vissa fall konfigureras appen automatiskt. ingen åtgärd krävs från din sida. I andra fall måste du aktivera tangentbordet. För att göra detta, öppna appen och tryck på knappen “Aktivera i inställningar”.

Aktivera appen

På inställningsskärmen slår du på Gboard-tangentbordet. Google blinkar ett meddelande om att appen kan samla all text du anger. Om du fortfarande vill aktivera det trycker du på OK.

Välj inmatningsmetod

Tryck sedan på knappen för att välja inmatningsmetod.

Välj Tangentbord

På skärmen för att välja tangentbord, tryck på posten för Gboard.

Avsluta

Tryck sedan på Klar för att slutföra processen.

Testa appen

På iOS eller Android öppnar du en app som kräver typning, till exempel e-post.

Aktivera tangentbord

På en Android-enhet bör Gboard automatiskt bli aktivt. På en iOS-enhet måste du växla till Gboard-tangentbordet. Tryck och håll ned jordgloben () och tryck på posten för Gboard. Ditt standardtangentbord skiljer sig åt Gboard.

Ställ in meddelande

Fyll i fälten för mottagare och ämne och tryck sedan på i meddelandets kropp. Låt oss nu kolla in några av de coola verktygen i Gboard.

Sök URL

Tryck på Google-ikonen (ja, den med stora bokstaven G). Låt oss säga att du vill inkludera en URL till en webbsida om ett visst ämne. Du kan nu starta en sökning direkt från tangentbordet. Skriv ett sökord i sökfältet och tryck på Sök-knappen.

Klistra in länk

Resultaten visas längst ner på skärmen. Tryck på ett visst resultat för att klistra in länken i din e-post.

Sök i bilder

Du kan söka efter andra objekt, till exempel videor via YouTube eller vägbeskrivning via Maps. Du kan också söka efter lokala restauranger, väderprognoser, nyheter och andra intressanta saker. Du kan till och med byta sökning till bilder eller GIF. Klicka på bildikonen längst ner på skärmen för att visa bilder relaterade till din sökterm.

Sök i GIF

Klicka på GIF-ikonen så visas animerade GIF-filer relaterade till din sökterm. Tryck på en bild eller GIF för att infoga den i din text.

Sök efter Emoji

Vill du stärka ditt meddelande med den perfekta emoji? Tryck på Emoji-knappen på tangentbordet. Du kan bläddra igenom hela sortimentet av tillgängliga emoji, klicka på de olika emoji-kategorierna längst ner eller söka efter en viss typ av emoji. När du hittar den trycker du på den för att infoga den i din text.

Glidning

Trött på jakt- och plockmetoden för att skriva på tangentbordet? Du kan istället använda en funktion i Gboard som heter glide typing. Istället för att lyfta fingret från varje tangent och sedan knacka på en annan, flyttar du bara fingret från en tangent till en annan. Om du till exempel vill skriva ut ordet “Hej” håller du ned H-tangenten, flyttar sedan till e-tangenten, sedan l-tangenten och igen till l-tangenten och slutligen till o-tangenten. När du rör ditt finger ser du en blå linje visas på tangentbordet som spårar din väg från en tangent till en annan.

Rösttypning med iOS

Känner du för att prata istället för att skriva? Du kan göra just det i både iOS- och Android-versionerna av appen, men uppgiften är lättare via Android-utgåvan. Håll ner mellanslagstangenten i iOS-versionen för att aktivera mikrofonen. Gboard ringer upp en separat Google-app som lyssnar på ditt tal. När du är klar återvänder du till Gboard där din talade text visas.

Röstskrivning med Android

I Android-versionen trycker du på mikrofonikonen och dikterar din text så visas den när du talar den.

Översättningar

Android-utgåvan erbjuder också inbyggd översättning. Tryck på Google-ikonen för att visa verktygsfältet och tryck på mittikonen. Välj ditt målspråk. All text du skriver i översättningsfältet översätts till det språk du väljer.

Flytta text

En särskilt praktisk ikon är den för att välja text. Med piltangenterna kan du flytta markeringen åt vänster, höger, upp eller ner, en mer exakt metod än att använda fingret. Du kan sedan klippa ut eller kopiera den markerade texten.

Oavsett om du använder en iOS-enhet eller Android-enhet är Gboard ett effektivt och funktionspackat alternativ till det inbyggda tangentbordet, men det är lite mer effektivt och funktionspackat på Android-sidan.

Vidare läsning

Mobilapprecensioner

Mobilappens bästa val

Relaterade Artiklar

Back to top button