Hur jÀmförs iPhone 11 Pro med 2013: s bÀsta kameratelefon?

Hur jÀmförs iPhone 11 Pro med 2013: s bÀsta kameratelefon?

IPhone 11 Pro har en av de bÀsta smarttelefonkamerorna som finns idag. Vi har jÀmfört det med andra populÀra telefoner som Google Pixel 3 och till och med dedikerade digitalkameror som Nikon Z 7. Men hur jÀmför det med 2013 Ärs bÀsta kameratelefon, frÄgar du? Lyckligtvis fick vi tag i en gammal Nokia Lumia 1020 för att ta reda pÄ det.

VĂ€nta, va?

Nokias 808 PureView- och Lumia 1020-kameratelefoner var absoluta mirakel redan 2013. Tillbaka nÀr ledande telefoner hade 8-megapixelkameror, gungade de 41 megapixelsensorer och Zeiss-optik. I ett möte med TCL: s Jason Gerdon förra veckan nÀmnde han utan tvekan att han hade en Lumia 1020. Med iPhones kamera som ett av de hetaste Àmnena i telefonvÀrlden bad jag lÄna den sÄ att jag kunde jÀmföra 2013: s bÀsta mobilkamera med mest omtalade idag.

Lumia 1020 hade en hÀrlig, klassledande kamera för tillfÀllet: en 41,3-megapixel, 2/3-tums sensor med 1,12 tum pixlar bakom f / 2.2 Carl Zeiss-optik. Det lÄter det ta 38MP-bilder, vilket möjliggör ett 5MP-resultat med upp till 2,7 gÄnger förlustfri digital zoom.

Idag har iPhone 11 Pro tre 12 MP-sensorer med tre linser: ett 26mm f / 1.8-objektiv, ett 2x f / 2-objektiv och ett ultrabrett f / 2.4-objektiv. Teardowns visar att iPhone 11-serien anvÀnder tre Sony-sensorer för sina bakre kameror, med 1 mikron pixlar pÄ vanliga kameror och zoomkameror, och 1,4 mikron pixlar pÄ vidvinkelkameran. Halide har mer information om kamerorna.

Lumia 1020 kostar 699 dollar i kontrakt och 299 dollar i kontrakt; iPhone 11 Pro börjar pÄ $ 999. Flaggskeppstelefoner har blivit dyrare genom Ären, speciellt sedan Samsung Galaxy Note 8 och Apple iPhone X först slog det $ 999-priset. Smartphones Àr den enda tekniska kategorin jag kan tÀnka mig dÀr de mest sÄlda produkterna har blivit mer, inte mindre, dyra med tiden.

JÀmförelse av iPhone Lumia

En resa tillbaka i tiden

Du mÄste komma ihÄg, 2013 var Apples senaste release iPhone 5s. Specifikt sÄ passade det inte upp till Lumia. SkÀrmen pÄ 1136 gÄnger 640 hade lÀgre upplösning, den hade hÀlften av RAM-minnet och dess 8 megapixel, f / 2.2-kamera med dubbla LED-blixtar röktes absolut av Lumias hÀrliga 41-megapixelsensor med xenonblixt.

Men Ă€ven 2013 fick Apple saker som Nokia inte hade – sĂ€rskilt lyhördhet. Lumia 1020: s akilleshĂ€l Ă€r hur lĂ„ng tid det tar för kameran att faktiskt ta ett skott. En fördröjning pĂ„ cirka 0,5 sekunder för processorn och operativsystemet för att rĂ€kna ut ett foto Ă€r som att sitta för en fĂ€rgton jĂ€mfört med iPhones omedelbara svar. Ibland vet du inte nĂ€r slutaren har klickat; ibland saknar du ditt skott medan kameraappen laddas, eller mellan att trycka pĂ„ knappen och spela in bilden.

Det hĂ€r Ă€r inte nyheter. Vid den tiden sa Jim Fisher (PCMags ledande kameraanalytiker) och jag detta i vĂ„r recension av telefonen: “Lumia 1020 Ă€r ett stort steg framĂ„t för kameratelefoner, men steget Ă€r inte komplett. Nokias sensor- och linsframsteg mĂ„ste paras ihop med en processor och bildprocessor tillrĂ€ckligt snabbt för att göra fotografering enkelt och Windows Phone: s kreativa app-luckor mĂ„ste fyllas i. “

Med det i Ätanke, lÄt oss se hur det hÄller i dag.

Apple iPhone 11 Pro vs Nokia Lumia 1020

I standardlÀget tar Lumia 1020 5MP-foton; iPhone 11 Pro tar 12MP-foton. Sparka Lumia uppÄt och det tar 38MP-foton till iPhones 12MP-foton. Det mest intressanta med denna jÀmförelse Àr dock att ta reda pÄ var berÀkningsfotografering verkligen betyder nÄgot.

Telefonkameror Àr inte bara kombinationer av sensorer och linser. De handlar alltmer om deras bildbehandlingsprogram. NÀr mobiltelefonföretag lutar om AI Àr den primÀra anvÀndningen för den tekniken idag i kamerorna: förbÀttring av prestanda i svagt ljus, portrÀttlÀge och kombination av olika ramar för HDR.

Moderna bilder Àr inte bara snabbare att ta: de Àr mer exakta, med bÀttre exponeringsbalans och dynamiskt omfÄng. Titta pÄ dessa tvÄ kamelskott. Den vÀnstra bilden Àr frÄn iPhone; den högra Àr frÄn Lumia i dess 5-megapixel pixelbinning-lÀge. IPhone kan kombinera flera ramar för HDR pÄ ett sÀtt som en Àldre telefon inte kan.

Klicka pÄ nÄgon av dessa bilder för större versioner.

JÀmförelse av iPhone Lumia

Det betyder inte att Lumia inte klarar ljusa bakgrunder. Det kan bara inte hantera ljusa bakgrunder med en skuggig förgrund. Om du uppgraderar frÄn en Àldre telefon Àr det en av de stora förbÀttringar som nyare modeller har gjort.

JÀmförelse av iPhone Lumia

Titta nu pÄ dessa tvÄ makrobilder, i pixel-för-pixeldetalj. Lumias bild, 7 712-by-4,352, har mycket mer information i sig Àn iPhones 4,032-by-2,268-skott, men ÀndÄ verkar den mjuk och disig.

JÀmförelse av iPhone Lumia

HÀr verkar Lumias fÀrger vara övermÀttade till orealitet.

JÀmförelse av iPhone Lumia

Och varför Àr jag sÄ rosa?

JÀmförelse av iPhone Lumia

Lumias super-duper-upplösning ska möjliggöra en 2,7x förlustfri digital zoom. Men hÀr, jÀmfört med Apples 2x-objektiv, finns det samma förlust av detaljer i Lumia som vi sÄg ut.

JÀmförelse av iPhone Lumia

Kickern Ă€r svagt ljus. Detta jĂ€mför iPhones nattlĂ€ge med Lumias pixelbinning 5MP-lĂ€ge, som kombinerar pixlar för att samla mer ljus nĂ€r det behövs. IPhone: s förmĂ„ga att kombinera flera olika exponeringar och intelligent berĂ€kna hur bilder ska se ut, Ă€r en del av en ny trend som började med Pixel 3: s “smart HDR” -lĂ€ge.

JÀmförelse av iPhone Lumia

Programvara Àr nyckeln

SÄ iPhone 11 Pro tar bÀttre bilder Àn den sex Är gamla Lumia 1020. Naturligtvis gör den det. Den verkliga thrillern Àr hur bra Lumia 1020 hÄller. Det Àr lÄngsamt, men dess stora sensor, stora bilder och stöd för att ta RAW-bilder betyder att dess bilder inte Àr sÄ dÄliga i jÀmförelse. Och kom ihÄg att nÀr den var ny kostade den hÀr telefonen $ 300 mindre Àn vad iPhone 11 Pro gör.

TyvÀrr var Lumia 1020 en ÄtervÀndsgrÀnd. Windows Phone, sÄ hÀrligt som det var, brusade av brist pÄ tredjepartsappsstöd. Nokia köptes av Microsoft och sedan slutade Microsoft att göra telefoner. Nu Àr Nokia-telefoner Android-telefoner tillverkade av ett nytt företag, HMD.

Kameror handlar inte frĂ€mst om sensorer lĂ€ngre; upplevelsen börjar bara med att samla ljus. Denna jĂ€mförelse visar hur, med orden frĂ„n Netscape-skaparen Marc Andreesen, “Programvara Ă€ter vĂ€rlden.” NĂ€r vi tĂ€nker pĂ„ iPhones fortsatta framgĂ„ng Ă€r det det vi behöver fokusera pĂ„.