Hur jämförs iPhone 11 Pro med 2013: s bästa kameratelefon?

IPhone 11 Pro har en av de bästa smarttelefonkamerorna som finns idag. Vi har jämfört det med andra populära telefoner som Google Pixel 3 och till och med dedikerade digitalkameror som Nikon Z 7. Men hur jämför det med 2013 års bästa kameratelefon, frågar du? Lyckligtvis fick vi tag i en gammal Nokia Lumia 1020 för att ta reda på det.

Vänta, va?

Nokias 808 PureView- och Lumia 1020-kameratelefoner var absoluta mirakel redan 2013. Tillbaka när ledande telefoner hade 8-megapixelkameror, gungade de 41 megapixelsensorer och Zeiss-optik. I ett möte med TCL: s Jason Gerdon förra veckan nämnde han utan tvekan att han hade en Lumia 1020. Med iPhones kamera som ett av de hetaste ämnena i telefonvärlden bad jag låna den så att jag kunde jämföra 2013: s bästa mobilkamera med mest omtalade idag.

Lumia 1020 hade en härlig, klassledande kamera för tillfället: en 41,3-megapixel, 2/3-tums sensor med 1,12 tum pixlar bakom f / 2.2 Carl Zeiss-optik. Det låter det ta 38MP-bilder, vilket möjliggör ett 5MP-resultat med upp till 2,7 gånger förlustfri digital zoom.

Idag har iPhone 11 Pro tre 12 MP-sensorer med tre linser: ett 26mm f / 1.8-objektiv, ett 2x f / 2-objektiv och ett ultrabrett f / 2.4-objektiv. Teardowns visar att iPhone 11-serien använder tre Sony-sensorer för sina bakre kameror, med 1 mikron pixlar på vanliga kameror och zoomkameror, och 1,4 mikron pixlar på vidvinkelkameran. Halide har mer information om kamerorna.

Lumia 1020 kostar 699 dollar i kontrakt och 299 dollar i kontrakt; iPhone 11 Pro börjar på $ 999. Flaggskeppstelefoner har blivit dyrare genom åren, speciellt sedan Samsung Galaxy Note 8 och Apple iPhone X först slog det $ 999-priset. Smartphones är den enda tekniska kategorin jag kan tänka mig där de mest sålda produkterna har blivit mer, inte mindre, dyra med tiden.

Jämförelse av iPhone Lumia

En resa tillbaka i tiden

Du måste komma ihåg, 2013 var Apples senaste release iPhone 5s. Specifikt så passade det inte upp till Lumia. Skärmen på 1136 gånger 640 hade lägre upplösning, den hade hälften av RAM-minnet och dess 8 megapixel, f / 2.2-kamera med dubbla LED-blixtar röktes absolut av Lumias härliga 41-megapixelsensor med xenonblixt.

Men även 2013 fick Apple saker som Nokia inte hade – särskilt lyhördhet. Lumia 1020: s akilleshäl är hur lång tid det tar för kameran att faktiskt ta ett skott. En fördröjning på cirka 0,5 sekunder för processorn och operativsystemet för att räkna ut ett foto är som att sitta för en färgton jämfört med iPhones omedelbara svar. Ibland vet du inte när slutaren har klickat; ibland saknar du ditt skott medan kameraappen laddas, eller mellan att trycka på knappen och spela in bilden.

Det här är inte nyheter. Vid den tiden sa Jim Fisher (PCMags ledande kameraanalytiker) och jag detta i vår recension av telefonen: “Lumia 1020 är ett stort steg framåt för kameratelefoner, men steget är inte komplett. Nokias sensor- och linsframsteg måste paras ihop med en processor och bildprocessor tillräckligt snabbt för att göra fotografering enkelt och Windows Phone: s kreativa app-luckor måste fyllas i. “

Med det i åtanke, låt oss se hur det håller i dag.

Apple iPhone 11 Pro vs Nokia Lumia 1020

I standardläget tar Lumia 1020 5MP-foton; iPhone 11 Pro tar 12MP-foton. Sparka Lumia uppåt och det tar 38MP-foton till iPhones 12MP-foton. Det mest intressanta med denna jämförelse är dock att ta reda på var beräkningsfotografering verkligen betyder något.

Telefonkameror är inte bara kombinationer av sensorer och linser. De handlar alltmer om deras bildbehandlingsprogram. När mobiltelefonföretag lutar om AI är den primära användningen för den tekniken idag i kamerorna: förbättring av prestanda i svagt ljus, porträttläge och kombination av olika ramar för HDR.

Moderna bilder är inte bara snabbare att ta: de är mer exakta, med bättre exponeringsbalans och dynamiskt omfång. Titta på dessa två kamelskott. Den vänstra bilden är från iPhone; den högra är från Lumia i dess 5-megapixel pixelbinning-läge. IPhone kan kombinera flera ramar för HDR på ett sätt som en äldre telefon inte kan.

Klicka på någon av dessa bilder för större versioner.

Jämförelse av iPhone Lumia

Det betyder inte att Lumia inte klarar ljusa bakgrunder. Det kan bara inte hantera ljusa bakgrunder med en skuggig förgrund. Om du uppgraderar från en äldre telefon är det en av de stora förbättringar som nyare modeller har gjort.

Jämförelse av iPhone Lumia

Titta nu på dessa två makrobilder, i pixel-för-pixeldetalj. Lumias bild, 7 712-by-4,352, har mycket mer information i sig än iPhones 4,032-by-2,268-skott, men ändå verkar den mjuk och disig.

Jämförelse av iPhone Lumia

Här verkar Lumias färger vara övermättade till orealitet.

Jämförelse av iPhone Lumia

Och varför är jag så rosa?

Jämförelse av iPhone Lumia

Lumias super-duper-upplösning ska möjliggöra en 2,7x förlustfri digital zoom. Men här, jämfört med Apples 2x-objektiv, finns det samma förlust av detaljer i Lumia som vi såg ut.

Jämförelse av iPhone Lumia

Kickern är svagt ljus. Detta jämför iPhones nattläge med Lumias pixelbinning 5MP-läge, som kombinerar pixlar för att samla mer ljus när det behövs. IPhone: s förmåga att kombinera flera olika exponeringar och intelligent beräkna hur bilder ska se ut, är en del av en ny trend som började med Pixel 3: s “smart HDR” -läge.

Jämförelse av iPhone Lumia

Programvara är nyckeln

Så iPhone 11 Pro tar bättre bilder än den sex år gamla Lumia 1020. Naturligtvis gör den det. Den verkliga thrillern är hur bra Lumia 1020 håller. Det är långsamt, men dess stora sensor, stora bilder och stöd för att ta RAW-bilder betyder att dess bilder inte är så dåliga i jämförelse. Och kom ihåg att när den var ny kostade den här telefonen $ 300 mindre än vad iPhone 11 Pro gör.

Tyvärr var Lumia 1020 en återvändsgränd. Windows Phone, så härligt som det var, brusade av brist på tredjepartsappsstöd. Nokia köptes av Microsoft och sedan slutade Microsoft att göra telefoner. Nu är Nokia-telefoner Android-telefoner tillverkade av ett nytt företag, HMD.

Kameror handlar inte främst om sensorer längre; upplevelsen börjar bara med att samla ljus. Denna jämförelse visar hur, med orden från Netscape-skaparen Marc Andreesen, “Programvara äter världen.” När vi tänker på iPhones fortsatta framgång är det det vi behöver fokusera på.

Relaterade Artiklar

Back to top button