Hur du ser dina ramar per sekund (FPS) i spel

Så du har precis fått ett glänsande nytt grafikkort och du vill se hur det fungerar. Eller kanske är dina spel trögare än du förväntat dig, och du vill försöka diagnostisera problemet. Övervakning av spelets framrate kan hjälpa till, och det finns ett antal verktyg du kan använda för att få jobbet gjort.

Vad är Framerate och varför ska jag bry mig?

Din bildfrekvens, mätt i bildrutor per sekund (fps), beskriver hur smidigt ett visst spel går på din dator. Ju fler ramar du kan packa i en sekund, desto mer jämn rörelse visas på skärmen. Lägre bildfrekvenser – det vill säga bildfrekvenser lägre än 30 bilder per sekund – kommer att se hackiga eller långsamma ut. Det är ett användbart mått för att utvärdera din hårdvaras spelprestanda, och ofta spioneras av PC-entusiaster som vill skryta med sitt system.

FPS

Det handlar inte bara om att skryta rättigheter – att veta att din framerate kan också hjälpa dig att få bästa möjliga prestanda. Om ditt spel till exempel körs långsamt kan visning av framerate hjälpa dig att räkna ut vilka grafiska inställningar som ska avvisas för den mest meningsfulla boost.

Att känna till din framerate kan hjälpa dig att bestämma vilken bildskärm du ska köpa – trots allt finns det ingen anledning att springa för en 144Hz bildskärm om ditt grafikkort bara är tillräckligt kraftfullt för att producera 60 fps i de spel du spelar. Övervakning av framerate tillsammans med annan hårdvarustatistik, som CPU-, GPU- och VRAM-användning, kan till och med berätta vilken komponent som är flaskhalsen i ditt system – och var du skulle ha mest nytta av en uppgradering.

Övertygad? Här är några sätt att mäta din framerate, beroende på hur mycket information du behöver.

Snabbt och smutsigt: Använd Steams inbyggda FPS-räknare

Om du startar ett spel på Steam – även om det är ett spel som du inte gjorde på Steam – kan du använda startprogrammets framerate-räknare för att mäta prestanda. För att aktivera den här funktionen, gå till Steam’s Inställningar> In-Game> In-Game FPS Counter. Välj en plats i rullgardinsmenyn för att aktivera den.

Ånginställningar

Nästa gång du startar ett spel ser du din bildruta visas i hörnet med mörkgrå text (men du kan markera rutan Hög kontrastfärg för att visa den i mer läsbar text).

Steam FPS-räknare

Det här alternativet är lätt att aktivera, men det är ganska grundläggande – det finns ingen snabbtangent för att aktivera och inaktivera det i spelet, och du har inte möjlighet att visa någon annan statistik som verktyg från tredje part kan erbjuda. Men för något snabbt och diskret är det en perfekt lösning.

Om du använder en annan spelstartare, som Epic Games eller EAs Origin, ska du kontrollera dess inställningar eftersom det kan ha något liknande.

För mer detaljerad information: Installera MSI Afterburner

Ibland är det inte riktigt tillräckligt att övervaka din framerate. Annan hårdvarustatistik kan visa om en komponent maximeras. Om din processor alltid är 100 procent i spelet medan din grafikprocessor till exempel slår med 40 procent, är det bättre att du lägger dina uppgraderingspengar mot en ny processor. Eller kanske är din CPU- och GPU-användning bra medan VRAM-användningen är maximerad, vilket skulle indikera att texturupplösningen är inställd för hög för smidig prestanda.

För att se den här andra statistiken gillar jag att använda ett verktyg som heter MSI Afterburner. Tekniskt sett är dess huvudsyfte att överklocka ditt grafikkort, men det ger också ett otroligt detaljerat, anpassningsbart overlay med mer statistik än du kan skaka på. Och det fungerar med alla grafikkort, inte bara de som tillverkas av MSI.

Installera MSI Afterburner och se till att du inkluderar den medföljande RivaTuner Statistics Server-applikationen (som krävs för att visa prestandainformation). Öppna Afterburners inställningar och gå till fliken Övervakning. Du ser en enorm lista över mätvärden som du kan visa, inklusive framerate, GPU-användning, minnesanvändning, CPU-användning, fläkthastighet och mer.

MSI Afterburner

Gå igenom listan och klicka på bocken bredvid vilken stat du vill övervaka – markera den och markera rutan Visa i skärmvisning under listan. När du har gjort detta för varje stat du vill övervaka, klicka på fliken Skärmvisning och tilldela en genväg för att växla skärmvisningen.

När du är klar klickar du på OK och startar ditt val av spel. Slå till tangentbordsgenvägen du valde i inställningarna, och du bör se skärmdisplayen visas i hörnet av din skärm, full av saftig statistik om datorns prestanda.

FPS-spelstatistik

Kontrollera inställningarna för ditt spel

Om du inte vill engagera dig i någon extra mjukvara har många spel faktiskt sina egna bildskärmar inbyggda. Dessa är särskilt användbara för onlinespel, eftersom de kan visa statistik som latens. Här är några populära exempel:

FPS-spelstatistik

Fortnite: Titta under Inställningar> Video> Visa FPS.
Övervakning: Kontrollera Alternativ> Video> Visa resultatstatistikoch expandera menyn Avancerat för att aktivera extra statistik.
League of Legends: Tryck på Ctrl + F i spelet för att visa framerate och latensstatistik.
Dota 2: Bege sig till Inställningar> Alternativ> Avancerade alternativ> Visa nätverksinformation.

Kontrollera spelets inställningar för att se vad som är tillgängligt. I vissa fall kan det döljas bakom ett konsolkommando, som i Counter-Strike: Global Offensive, och du kan behöva Google runt om en inställning inte är lättillgänglig.

FPS-spelstatistik

Det finns otaliga andra verktyg om inget av ovanstående alternativ passar dig. Till exempel har din grafikprogramvara också en inbyggd bildskärm. Nvidias GeForce Experience har en grundläggande, som Steam, medan AMDs Radeon-inställningar innehåller en som är lite mer detaljerad och anpassningsbar.

Tredjepartsverktyg som Fraps och FPS Monitor är också populära, men de kan kosta pengar för vissa funktioner. Oavsett dina behov finns det antagligen något där ute om du är villig att se dig omkring. Men för de flesta bör dessa ovanstående alternativ täcka dina baser.

Relaterade Artiklar

Back to top button