Hur Blockchain-tekniken förändrar diamantindustrin

Blockchain-teknik är säkert framtiden eftersom den är säker, pålitlig och snabbare än någon av de nuvarande teknikerna som fungerar just nu. En blockchain är en växande lista med poster, så kallade block, som länkas med hjälp av kryptografi. Varje block innehåller en kryptografisk hash av det tidigare blocket, en tidsstämpel och transaktionsdata.

I den här artikeln ska vi prata om utvecklingen och implementeringen av Blockchain-teknik som antingen föreslås eller sker i diamantindustrin just nu.

    För att verifiera och spåra naturliga diamanter med hjälp av Blockchain-teknik

Enligt en färsk rapport har forskare utvecklat en ny metod baserad på blockchain-teknik för att verifiera och spåra naturliga diamanter och helt garantera deras äkthet.

Forskarna från National University of Science and Technology i Ryssland nämnde att i en situation där det finns naturliga, syntetiska och falska stenar på diamantmarknaden kan systemet skydda marknadsaktörernas finansiella tillgångar.

Moderna syntetiska diamanter är nästan lika bra som naturliga diamanter när det gäller kvalitet och kemisk sammansättning. Med dessa trender kan gemologer ofta inte skilja en bra syntetisk diamant från en naturlig. Lösningen som föreslås av ryska kryptografer och medlemmar av den ryska startup Bitcarat.com är ett unikt system för spårbarhet av naturliga diamanter.

Systemet spårar hela historien om överföring av rättigheter för enskilda stenar, från det ögonblick det bryts. Dessutom är det absolut omöjligt att förfalska denna historia.

Enligt konceptet kommer varje naturlig diamant att förses med en speciell digital kod medan den bryts. Denna kod kommer att matas in i en distribuerad databas, det vill säga en databas som lagras av alla marknadsaktörer.

Därefter kommer hela historien om överföringen av rättigheter till stenen att blockkedjas och bli 100 procent spårbar. Denna garanti kommer från själva blockchain-principen – det är omöjligt att förfalska denna kod på grund av dess fullständiga transparens.

    Accepterar digital valuta för säkra och spårbara betalningar

Det finns redan ett växande antal företag som accepterar digital valuta som betalningsmedel från kunder för diamant- och smyckköp. Många pärlahandlare har också börjat erkänna kryptovalutan som lagligt betalningsmedel.

Varje gång en ädelsten, smyckeskomponent eller ett helt smycken byter händer från en diamant online-återförsäljare till en annan förlovningsring säljare, registreras överlåtelse av äganderätt eller vårdnad som ett annat block i kedjan.

De Beers utvecklar för närvarande en branschomfattande blockkedja som spårar ädelstenar varje gång de byter händer från det ögonblick de först bryts. Företaget har lovat att det kommer att vara öppet för alla i verksamheten och skulle erbjuda potentialen för övervakning av varje sten. Den sa att man tänker sig ha en opartisk tredjepartsorganisation som hanterar projektet, och det kommer att göra det möjligt för utvecklare att bygga applikationer ovanpå det.

Andra företag undersöker också Blockchain-system. De inkluderar Alrosa, som enligt uppgift också undersöker ett blockchain-system med funktioner som de som diskuteras av De Beers, och även den kanadensiska diamantgruvaren Lucapa.

    För att hålla koll på diamanterna

Blockchain har också föreslagits som medel för att hålla reda på diamanter i rörledningen som tjänar som säkerhet för lån som emitterats av finansinstitut till branschen, utan att behöva ta bort dem från produktionsprocessen. Detta kan ge en lösning på den allvarliga bristen på bankfinansiering som för närvarande upplevs av mindre och medelstora diamantföretag.

Förra året tillkännagav det internationella diamantföretaget De Beers planer för Tracr, den första branschövergripande blockkedjan. Med hjälp av Ethereum-plattformen utvecklade De Beers Tracr tillsammans med Boston Consulting Groups Digital Ventures och fem ledande diamanttillverkare.

Varje sten tilldelas ett unikt globalt diamant-ID, en digital post som innehåller stenens nyckelattribut, såsom karat, klarhet och färg. De är inloggade på en oredigerbar digital storbok, med Tracr som verifierar data i varje steg i försörjningskedjan. När en diamant hamnar i en butik kan återförsäljaren sedan dela denna information med konsumenten.

Diamantindustrigiganter som Signet, världens största diamanthandlare och Alrosa, ett ryskt företag som står för cirka 25% av den globala produktionen, har sedan gått med.

Blockchain, med sin förmåga att ersätta tjänster från en tredjepartsreferens, möjliggör utveckling av oberoende finansiella system. Blockchain har potential att höja diamantindustrin i dessa konsumenters ögon.

Relaterade Artiklar

Back to top button