Huawei väljer Linux på sina bärbara datorer

Huawei skapade sitt eget operativsystem som heter HarmonyOS för att eventuellt ersätta Android på smarpthones, men för bärbara datorer väljer det kinesiska företaget Linux.

Som TechRepublic rapporterar fortsätter Huawei att möta handelsrestriktioner med USA, vilket innebär att det måste ompröva programvarans frakt på sina enheter. För telefoner betyder det HarmonyOS istället för Android om det behövs. Nu används samma tänkande på bärbara datorer eftersom Windows 10 är utvecklat av Microsoft, ett amerikanskt företag.

Huaweis Windows-alternativ är ganska uppenbart och det ser ut att använda det redan. Tre listor har dykt upp i Kina för MateBook 13, MateBook 14 och MateBook X Pro, som alla kör Deepin Linux. Och eftersom det inte finns någon Windows-licens att betala, kostar de bärbara datorerna mellan $ 42- $ 84 billigare beroende på vilken modell som väljs.

Deepin kallades tidigare Linux Deepin och Hiweed Linux. Den är baserad på Debian, använder sin egen skrivbordsmiljö som heter Deepin DE och är utvecklad av det kinesiska företaget Wuhan Deeping Technology Co.

Enligt Linux Foundation är operativsystemet med öppen källkod ett “måste försöka” tack vare hur effektiv, användarvänlig och vacker skrivbordsmiljön ser ut. Eftersom det körs ovanpå Debian kommer det också att vara mycket tillförlitligt.

För närvarande ser Huawei-bärbara datorer som kör Linux ut att vara begränsade till Kina. Det faktum att de existerar alls är positivt för Linux-användare. Huawei måste ha säkerställt att Linux-drivrutiner fanns för hårdvaran som används i sina bärbara datorer, vilket kommer att gynna samhället i stort. Det finns också en chans att dessa Windows-fria bärbara datorer kan lanseras utanför Kina, även om den valda Linux-distributionen sannolikt skulle ändras till ett mer känt namn som Ubuntu.

Relaterade Artiklar

Back to top button