Huawei vÀljer Linux pÄ sina bÀrbara datorer

Huawei vÀljer Linux pÄ sina bÀrbara datorer

Huawei skapade sitt eget operativsystem som heter HarmonyOS för att eventuellt ersÀtta Android pÄ smarpthones, men för bÀrbara datorer vÀljer det kinesiska företaget Linux.

Som TechRepublic rapporterar fortsÀtter Huawei att möta handelsrestriktioner med USA, vilket innebÀr att det mÄste ompröva programvarans frakt pÄ sina enheter. För telefoner betyder det HarmonyOS istÀllet för Android om det behövs. Nu anvÀnds samma tÀnkande pÄ bÀrbara datorer eftersom Windows 10 Àr utvecklat av Microsoft, ett amerikanskt företag.

Huaweis Windows-alternativ Àr ganska uppenbart och det ser ut att anvÀnda det redan. Tre listor har dykt upp i Kina för MateBook 13, MateBook 14 och MateBook X Pro, som alla kör Deepin Linux. Och eftersom det inte finns nÄgon Windows-licens att betala, kostar de bÀrbara datorerna mellan $ 42- $ 84 billigare beroende pÄ vilken modell som vÀljs.

Deepin kallades tidigare Linux Deepin och Hiweed Linux. Den Àr baserad pÄ Debian, anvÀnder sin egen skrivbordsmiljö som heter Deepin DE och Àr utvecklad av det kinesiska företaget Wuhan Deeping Technology Co.

Enligt Linux Foundation Ă€r operativsystemet med öppen kĂ€llkod ett “mĂ„ste försöka” tack vare hur effektiv, anvĂ€ndarvĂ€nlig och vacker skrivbordsmiljön ser ut. Eftersom det körs ovanpĂ„ Debian kommer det ocksĂ„ att vara mycket tillförlitligt.

För nÀrvarande ser Huawei-bÀrbara datorer som kör Linux ut att vara begrÀnsade till Kina. Det faktum att de existerar alls Àr positivt för Linux-anvÀndare. Huawei mÄste ha sÀkerstÀllt att Linux-drivrutiner fanns för hÄrdvaran som anvÀnds i sina bÀrbara datorer, vilket kommer att gynna samhÀllet i stort. Det finns ocksÄ en chans att dessa Windows-fria bÀrbara datorer kan lanseras utanför Kina, Àven om den valda Linux-distributionen sannolikt skulle Àndras till ett mer kÀnt namn som Ubuntu.