Huawei tillkÀnnager HarmonyOS

Huawei tillkÀnnager HarmonyOS

Den kinesiska smarttelefontillverkaren Huawei har officiellt meddelat HarmonyOS, det plattformsoperativsystem som företaget har utvecklat sedan dess tillgÄng till Googles Android sattes i fara av Trump-administrationen.

Huawei sĂ€ger att operativsystemet kommer att lanseras pĂ„ smartklockor, smarta skĂ€rmar, fordonssystem och smarta högtalare – sĂ„ smĂ„ningom blir det ett integrerat operativsystem som liknar Googles Fuchsia OSs ambitioner. Företaget gör ocksĂ„ systemet öppen kĂ€llkod för att uppmuntra utvecklare att bygga pĂ„ plattformen.

“Utvecklare kan koda sina appar en gĂ„ng och distribuera dem över flera enheter, vilket skapar ett tĂ€tt integrerat ekosystem över alla anvĂ€ndarenheter”, sĂ€ger Huawei.

För nÀrvarande finns det inga enheter som kör HarmonyOS, Àven om det förvÀntas bli anvÀndargrÀnssnittet för Honors kommande smart-TV (Honor Àr ett dotterbolag till Huawei.) Huawei sÀger att det kommer att lÀgga grunden för operativsystemet i Kina innan det utvidgas ytterligare. till det globala ekosystemet.

I ett pressmeddelande sade Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business Group, att HarmonyOS Ă€r “helt annorlunda Ă€n Android och iOS” pĂ„ grund av dess helhetssyn. “Du kan utveckla dina appar en gĂ„ng och sedan distribuera dem flexibelt över en rad olika enheter.”

En modulerad #HarmonyOS kan kapslas för att anpassas flexibelt till vilken enhet som helst för att skapa en sömlös upplevelse över olika enheter. Utvecklat via det distribuerade kapacitetspaketet, det bygger grunden till ett delat utvecklarekosystem # HDC2019 pic.twitter.com/2TD9cgtdG8

– Huawei Mobile (@HuaweiMobile) 9 augusti 2019

För nÀrvarande Àr det oklart id Huawei kommer att krÀva ett Android-alternativ för sina smartphones. Google har sagt att avskÀrning av Huawei kommer att vara en sÀkerhetsrisk för miljontals anvÀndare med Huawei-smartphones, backas upp av Intel och Qualcomm som ocksÄ vill att handelsförbudet upphÀvs. Enligt rapporter planerar Huawei att sin första smartphone med HarmonyOS ska vara en budgetenhet snarare Àn sitt kommande Mate-flaggskepp eller dess (fördröjda) hopfÀllbara smartphone.

Enligt Bloomburg övervĂ€ger för nĂ€rvarande den amerikanska regeringen om den kommer att tillĂ„ta amerikanska företag att börja arbeta med Huawei igen efter att den kinesiska regeringen sa att den inte lĂ€ngre skulle köpa amerikanska jordbruksvaror. Amerikanska senatorer Ă€r övertygade om att restriktionerna ska stanna pĂ„ plats och kallar företaget en “front för det kinesiska kommunistpartiet” och berĂ€ttar oro över de kinesiska regeringarnas inflytande pĂ„ Huaweis 5G-teknik och de risker som den kan medföra för nationell sĂ€kerhet. Bloombergs rapport föreslĂ„r att svartlistan Ă€r en annan del av handelskriget mellan USA och Kina.

Huawei Ă€r villiga att underteckna ett “no-spy” -avtal med regeringen, och Storbritanniens underrĂ€ttelsetjĂ€nst (som arbetar nĂ€ra USA) har föreslagit att det finns liten risk för utlĂ€ndskt inflytande vid anvĂ€ndning av Huaweis teknik.