Huawei tillkännager HarmonyOS

Den kinesiska smarttelefontillverkaren Huawei har officiellt meddelat HarmonyOS, det plattformsoperativsystem som företaget har utvecklat sedan dess tillgång till Googles Android sattes i fara av Trump-administrationen.

Huawei säger att operativsystemet kommer att lanseras på smartklockor, smarta skärmar, fordonssystem och smarta högtalare – så småningom blir det ett integrerat operativsystem som liknar Googles Fuchsia OSs ambitioner. Företaget gör också systemet öppen källkod för att uppmuntra utvecklare att bygga på plattformen.

“Utvecklare kan koda sina appar en gång och distribuera dem över flera enheter, vilket skapar ett tätt integrerat ekosystem över alla användarenheter”, säger Huawei.

För närvarande finns det inga enheter som kör HarmonyOS, även om det förväntas bli användargränssnittet för Honors kommande smart-TV (Honor är ett dotterbolag till Huawei.) Huawei säger att det kommer att lägga grunden för operativsystemet i Kina innan det utvidgas ytterligare. till det globala ekosystemet.

I ett pressmeddelande sade Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business Group, att HarmonyOS är “helt annorlunda än Android och iOS” på grund av dess helhetssyn. “Du kan utveckla dina appar en gång och sedan distribuera dem flexibelt över en rad olika enheter.”

En modulerad #HarmonyOS kan kapslas för att anpassas flexibelt till vilken enhet som helst för att skapa en sömlös upplevelse över olika enheter. Utvecklat via det distribuerade kapacitetspaketet, det bygger grunden till ett delat utvecklarekosystem # HDC2019 pic.twitter.com/2TD9cgtdG8

– Huawei Mobile (@HuaweiMobile) 9 augusti 2019

För närvarande är det oklart id Huawei kommer att kräva ett Android-alternativ för sina smartphones. Google har sagt att avskärning av Huawei kommer att vara en säkerhetsrisk för miljontals användare med Huawei-smartphones, backas upp av Intel och Qualcomm som också vill att handelsförbudet upphävs. Enligt rapporter planerar Huawei att sin första smartphone med HarmonyOS ska vara en budgetenhet snarare än sitt kommande Mate-flaggskepp eller dess (fördröjda) hopfällbara smartphone.

Enligt Bloomburg överväger för närvarande den amerikanska regeringen om den kommer att tillåta amerikanska företag att börja arbeta med Huawei igen efter att den kinesiska regeringen sa att den inte längre skulle köpa amerikanska jordbruksvaror. Amerikanska senatorer är övertygade om att restriktionerna ska stanna på plats och kallar företaget en “front för det kinesiska kommunistpartiet” och berättar oro över de kinesiska regeringarnas inflytande på Huaweis 5G-teknik och de risker som den kan medföra för nationell säkerhet. Bloombergs rapport föreslår att svartlistan är en annan del av handelskriget mellan USA och Kina.

Huawei är villiga att underteckna ett “no-spy” -avtal med regeringen, och Storbritanniens underrättelsetjänst (som arbetar nära USA) har föreslagit att det finns liten risk för utländskt inflytande vid användning av Huaweis teknik.

Relaterade Artiklar

Back to top button