Huawei ordförande attackerar ‘slutna’ amerikanska lagstiftare

Huawei, handelskrig mellan USA och Kina, teknik i Kina, Kina-USA-relationer, Huawei Kina, Huawei USA, Eric Xu, Huawei ordförande Företaget är också världens största tillverkare av smartphones efter Samsung och Apple Inc och har hällt miljarder dollar på utvecklingen av femte generationens trådlösa. (Bild: Bloomberg)

Huawei Technologies Co har nyligen blivit ett framstående mål för amerikanska fraktioner som försöker väcka larm över påstådd kinesisk spionage och teknikstöld. Nu slår Huawei tillbaka. Eric Xu, bolagets nuvarande roterande ordförande, slog inga ord i en ovanligt spetsig riposte till amerikanska lagstiftare som väckte oro över Huaweis band till amerikanska högskolor. Han utpekade kongressledamoten Jim Banks och senator Marco Rubio och sa att de övertalade kamrater att skriva till utbildningssekreteraren och kräva en utredning om Huawei stjäl amerikansk forskning genom projekt med dussintals universitet.

”De två kongressmedlemmarna är ganska slutna och dåligt informerade. Det verkar som om deras kroppar är i informationsåldern, men deras sinnen är fortfarande i jordbruksåldern, säger Xu enligt ett företagsuttalande. “Deras beteende visar inte bara en okunnighet om hur vetenskap och innovation fungerar idag, utan också deras egen brist på förtroende.” Han tillade att Huawei bara försökte bidra till akademisk forskning och delade öppet sina resultat.

Amerikanska politiker har i åratal märkt Huawei – en av världens största tillverkare av telekomutrustning – som ett potentiellt säkerhetshot på grund av uppfattade band till den kinesiska regeringen, något som företaget upprepade gånger förnekat. Det beror delvis på grundandet av den tidigare militära ingenjören Ren Zhengfei. Men den granskningen har skärpt i år då Trump-administrationen hotade att ta ut straffavgifter på miljarder dollar i kinesisk import och slog ett livshotande förbud mot ZTE Corp, en Huawei-rival.

Läs också: Amerikanska lagstiftare vill att Google ska ompröva länkar till Kinas Huawei

Företaget är också världens största tillverkare av smartphones efter Samsung och Apple Inc och har hällt miljarder dollar på utvecklingen av femte generationens trådlösa – ett försök som placerar det i främsta position för att dra nytta av nästa generation mobilteknik. Vid samma forum i Shanghai lovade Xu att inte pressa andra företag på 5G-royalty.

Relaterade Artiklar

Back to top button