Huawei Mate 30 anvÀnder inte amerikanska delar

Huawei Mate 30 anvÀnder inte amerikanska delar

Huaweis Mate 30-smartphone-tillkÀnnagivande överskuggades av en politisk storm som pÄgÄr runt den. Trump-administrationen hade förbjudit amerikanska företag, inklusive Qualcomm och Intel, att göra affÀrer med den kinesiska tillverkaren och mÄnga spekulerade om företaget ens skulle kunna producera framtida enheter alls.

Den frÄgan har nu besvarats. Som rapporterats av Mate 30 byggdes utan delar frÄn USA, enligt en analys av UBS och det japanska teknologilaboratoriet Fomalhaut Techno Solutions, som demonterade telefonen för att undersöka dess komponenter.

Innan handelsförbudet anvÀnde Huawei ett antal amerikanska företag för att tillhandahÄlla strömhanteringschips, Wi-Fi och Bluetooth-chips, ljud- och effektförstÀrkare och antenner. Nu tittar den nÄgon annanstans eller tar egen produktion med HiSilicon, företagets chipdesignföretag. Ljudchips som tidigare hÀmtats frÄn Cirrus Logic har tillhandahÄllits av NXP frÄn NederlÀnderna, medan halvledare produceras av det taiwanesiska företaget MediaTek.

I ett uttalande till, sade en talesman frĂ„n Huawei att det Ă€r företagets “tydliga preferens att fortsĂ€tta integrera och köpa komponenter frĂ„n amerikanska leverantörspartners. Om det visar sig omöjligt pĂ„ grund av beslut frĂ„n den amerikanska regeringen, har vi inget annat val Ă€n att hitta alternativ frĂ„n andra kĂ€llor Ă€n USA. “

Medan Huawei inte helt har tagit bort amerikanska företag frĂ„n sin verksamhet, har Y9 Prime och andra Mate-smartphones ett minskat antal amerikanska marker som anvĂ€nds. Telefoner som lanserades sedan maj har haft “eliminerade” amerikanska marker. iFixit och Tech Insights har enligt uppgift undersökt internt i företagets smartphones och kommit till liknande slutsatser.

Brist pÄ amerikanska marker var inte det enda som konsumenterna hade med Mate 30. Det lanserades ocksÄ ökÀnt utan tillgÄng till Google Play Services, vilket innebÀr att det inte finns nÄgon tillgÄng till Googles utbud av populÀra tjÀnster som YouTube, Google Maps och Play Store.

Huawei erbjuder sin egen appbutik, kallad AppGallery, för att tillhandahÄlla alternativ till de appar som saknas pÄ sina smartphones, men mÄnga av de topprankade apparna Àr dÄliga imitationer och skulle inte inspirera till nya anvÀndare. Företaget utvecklar ocksÄ sitt eget operativsystem baserat pÄ Android med öppen kÀllkod som heter HarmonyOS, men hÄller sina kort nÀra bröstet om utvecklingen av programvaran.

Under en tid förutspĂ„ddes handelsförbudet att pĂ„verka andra delar av Huaweis verksamhet. Microsoft hade tidigare hĂ€mtat Huawei-bĂ€rbara datorer frĂ„n sin webbutik, vilket stĂ€llde frĂ„gor om huruvida det kinesiska företaget skulle kunna anvĂ€nda operativsystemet Windows 10, sĂ€rskilt nĂ€r enheter enligt uppgift kör Linux. Förra mĂ„naden gav dock USA: s handelsavdelning Microsoft en licens att Ă„terigen “exportera massmarknadsprogramvara” till Huawei.