Huawei kommer att leda global laddning till 5G-nätverk

Huawei 5G-teknik, 5G-tjänster, Nokia, Mobile World Congress, 5G MoUs, Ericsson, Samsung 5G-tjänster, ZTE, nätverksavtryck, cybersäkerhet, trådlösa nätverk 5G-nätverk, nu i testfasen, kommer att förlita sig på tätare matriser med små antenner och molnet för att erbjuda datahastigheter upp till 50 eller 100 gånger snabbare än nuvarande 4G-nätverk och fungera som kritisk infrastruktur för en rad branscher. (Filfoto)

Kinas Huawei knyter närmare kommersiella band med stora teleoperatörer över hela Europa och Asien, vilket sätter företaget i främsta position för att leda den globala loppet för nästa generations 5G-nät trots amerikanska anklagelser att det utgör ett säkerhetshot.

Huaweis dominerande ställning i Kina – som kommer att bli världens största 5G-marknad – är väldokumenterad. Det har dock också gjort vägar i resten av världen för att konkurrera med konkurrenterna Ericsson och Nokia på flera lukrativa marknader, inklusive länder som är USA: s länge allierade. 5G-nätverk, nu i testfasen, kommer att förlita sig på tätare matriser med små antenner och molnet för att erbjuda datahastigheter upp till 50 eller 100 gånger snabbare än nuvarande 4G-nätverk och fungera som kritisk infrastruktur för en rad branscher.

Erbjudanden för att börja bygga 5G-nätverk är fortfarande i stort sett ett år borta, men Huawei har undertecknat 25 Memorandums of Understanding (MoU) med teleoperatörer för att testa 5G-utrustning, en Reuters-granskning av företagsrapporter och meddelanden som hittats. Dessa samförståndsavtal – föregångare till potentiella kommersiella kontrakt – inkluderar avtal med Storbritanniens BT, Bell Canada (BCE), Frankrikes orange Tysklands Deutsche Telekom och den globala aktören Vodafone. Huawei ligger efter Sveriges Ericsson, med 38 MoU, och Finlands Nokia, med 31, enligt uppgifterna, som inte inkluderar erbjudanden som inte har offentliggjorts.

Det kinesiska företagets befintliga partnerskap med operatörer kan dock ge det en extra fördel. Från och med 2016 sa Huawei att de hade levererat mer än hälften av 537 4G-nätverk globalt och 59 av de 90 4,5G-näten – ett mellansteg före 5G. “Det befintliga nätverksavtrycket är viktigt eftersom operatörerna fortfarande behöver behålla sina äldre nätverk och kan spara pengar genom att använda samma leverantörer”, säger Stefan Pongratz, en ledande branschanalytiker med forskningsföretaget Dell’Oro.

Huawei 5G-teknik, 5G-tjänster, Nokia, Mobile World Congress, 5G MoUs, Ericsson, Samsung 5G-tjänster, ZTE, nätverksavtryck, cybersäkerhet, trådlösa nätverk Samsung Electronics använde vinter-OS PyeongChang som en plattform för att visa upp sina 5G-funktioner. (Bildkälla: AP)

Huawei har också hemmafördelen: den fasta och mindre, inhemska fokuserade peer-ZTE garanteras var och en ungefär en tredjedel av Kinas 5G-nätverksavtal, enligt Pekings politik, medan utländska aktörer måste tävla om marknadssprång. År 2025 kommer 1,2 miljarder människor över hela världen att ha tillgång till 5G-nät – en tredjedel av dem i Kina, enligt GSMA, en global handelsgrupp med nästan 800 mobiloperatörer.

Det finns dock potentiella risker framöver; Huawei, precis som sina konkurrenter, har spenderat miljarder dollar på att utveckla 5G-nätverksteknik, det finns inga garantier för när operatörer runt om i världen kommer att anta den nya tekniken.
Många kontantbandsoperatörer vill se en stor efterfrågan på konsumenter och företag innan de tilldelar kapital, något utanför Huaweis kontroll. Vissa tillväxtmarknader har ännu inte infört 4G, vilket innebär att stora 5G-rörelser har gått minst ett decennium.

Onoterade Huawei är tredubbla så stora som antingen Nokia och Ericsson när det gäller dess årliga intäkter, som uppgick till cirka 92 miljarder dollar förra året, varav hälften från Kina. Det sålde 32 procent av globala mobilradioaccessoarer – antenner och basstationer – under det senaste kvartalet, mot Ericssons 30 procent och Nokias 25 procent, enligt marknadsundersökningsföretaget Dell’Oro. Ericsson har varit under hårt tryck för att sänka kostnaderna under de senaste åren i en tid med minskande vinster, medan Nokia har varit tvungen att integrera flera förvärv i sin nätverksverksamhet.

Nokia sa att de var övertygade om att dess breda 5G-portfölj, som också inkluderar programvara och tjänster för att hantera nätverk, skulle göra det möjligt för den att vinna en större bit av telekommarknaden. Ericsson sa att dess långvariga band med kunder och den avancerade 5G-patentportföljen skulle hålla den konkurrenskraftig. “Alla våra kunder tittar på 5G”, säger en talesman.
Huaweis 5G-MoU inkluderar icke-bindande avtal med stora teleoperatörer i Sydkorea, Japan och Australien, Italien, Turkiet och Saudiarabien, ovanpå Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada.

Huawei 5G-teknik, 5G-tjänster, Nokia, Mobile World Congress, 5G MoUs, Ericsson, Samsung 5G-tjänster, ZTE, nätverksavtryck, cybersäkerhet, trådlösa nätverk Onoterade Huawei är tredubbla så stora som antingen Nokia och Ericsson när det gäller dess årliga intäkter, som uppgick till cirka 92 miljarder dollar förra året, varav hälften från Kina. (Filfoto)

Bortsett från potentiella kommersiella fördelar indikerar dessa avtal att många länder som är allierade med USA inte delar Washingtons säkerhetsproblem. Ett lagförslag som infördes i den amerikanska senaten tidigare denna månad skulle hindra utrustning från Huawei från alla amerikanska regeringsnätverk för att förhindra kinesisk spionering. En läckt presentation från en medarbetare från det amerikanska säkerhetsrådet tidigare i år föreslog att den amerikanska regeringen skulle bygga sitt eget 5G-nätverk – ett förslag som brett förlöjligades av branschexperter. Huawei avvisar kategoriskt amerikanska spioneringsproblem.

“Huawei litar på regeringar och kunder i 170 länder över hela världen och utgör ingen större cybersäkerhetsrisk än någon (kommunikations) leverantör, och delar som vi gör gemensamma globala leveranskedjor och produktionskapacitet”, säger en talesman. Bruce Rodin, vice president för trådlösa nätverk för Bell Canada, sa att hans företag använde ett externt cybersäkerhetsföretag för att genomföra omfattande tester av Huawei-produkter. “Vi har gjort det i ungefär tio år och har aldrig sett skadlig kod eller bakdörrar”, sa Rodin till Reuters och karakteriserade USA: s drag som ett försök att skydda amerikanska företag. ”Det är en kommersiell sak. De skyddar sin bransch, sade han.

Deutsche Telekom sa att de samarbetar med Huawei på många nivåer och fann inga bevis för säkerhetsrisker. “Maskinvaran är byggd enligt Deutsche Telekoms specifikationer och granskas av vår egen säkerhetsavdelning”, sade en talesman. Orange berättade för Reuters att det är försiktigt med Huawei ‘som med alla leverantörer.’ Thomas Jarzombek, ledamot av det tyska parlamentet och digital talesman för Angela Merkels kristdemokrater, sade att amerikanska teknologiföretag inte nödvändigtvis skulle lita på i kölvattnet av avslöjanden om den amerikanska spioneringen av den tidigare NSA-entreprenören Edward Snowden.

Den här månaden inkluderade ett handelsuppdrag av den brittiska premiärministern Theresa May till Kina ett glödande godkännande av Huawei för sitt engagemang för Storbritannien. Debatter om tidpunkten för 5G-distribution kommer att vara högst upp på agendan vid Mobile World Congress, Europas största årliga teknologikonferens som äger rum nästa vecka i Barcelona. Branschen räknar med att den nya tekniken kommer att utlösa en våg av tillväxt inom utrustningsförsäljning och mobila tjänster från och med 2020.

Relaterade Artiklar

Back to top button