HP: HÀr Àr varför en sammanslagning med Xerox Àr en dÄlig idé

HP: HÀr Àr varför en sammanslagning med Xerox Àr en dÄlig idé

HP pressade i helgen tillbaka Xerox fientliga övertagande bud i ett brev som karakteriserar skrivartillverkaren som dödvikt som riskerar att dra ned HPs verksamhet. Samma brev undrar ocksÄ om Xerox ens kan samla in pengar för att köpa HP.

“HPs styrelse Ă€r engagerad i att tjĂ€na HP: s aktieĂ€gares intressen, inte Xerox och dess aktieĂ€gare,” sade företaget i brevet, som tillade: “Vi kommer inte att lĂ„ta aggressiv taktik eller fientliga gester distrahera oss frĂ„n vĂ„rt ansvar att följa den mest vĂ€rdeskapande vĂ€gen. “

Ett av HP: s frĂ€msta klagomĂ„l Ă€r Xerox sĂ€nkta intĂ€kter, som har minskat jĂ€mfört med Ă„ret innan de senaste ekonomiska kvartalen. “Xerox intĂ€kter har minskat frĂ„n 10,2 miljarder dollar till 9,2 miljarder dollar (efterföljande tolvmĂ„nadersbasis) sedan juni 2018, och detta förvĂ€ntas fortsĂ€tta”, noteras i brevet.

PC-tillverkaren hÄller inte med Xerox viktigaste anledning för att föreslÄ fusionen: att det kommer att spara bÄda företagen 2 miljarder dollar i kostnader under tvÄ Är. HP tillkÀnnagav redan förra mÄnaden att man minskade upp till 16 procent av sin personal, sÄ företaget förvÀntar sig inte att en fusion med Xerox ger stora besparingar.

Det andra problemet Ă€r Xerox senaste beslut att sĂ€lja företagets andel i Fujifilm för 2,3 miljarder dollar. Enligt HP “intecknade Xerox i huvudsak sin framtid för en kortvarig kontantinfusion”, samtidigt som det lĂ€mnade ett “stort strategiskt hĂ„l” i skrivartillverkarens teknikportfölj, hĂ€vdade företaget i brevet.

“Dessutom har vi oro över lĂ€get för Xerox tekniska resurser, forsknings- och utvecklingspipeline, framtida produktprogram och leveranskontinuitet och kapacitet,” tillade HP. “Slutligen noterar vi att Xerox mĂ„ste fĂ„ tillgĂ„ng till den snabbast vĂ€xande regionen i StillahavsomrĂ„det.”

Hittills har Xerox inte svarat pÄ brevet. Men förra veckan hotade skrivartillverkaren HP med ett fientligt uppköpserbjudande sÄvida inte de tvÄ höll ett möte den 25 november för att gÄ igenom detaljerna för ett potentiellt förvÀrv. Xerox erbjuder att köpa HP till 22 dollar per aktie, eller 33,5 miljarder dollar.

“Det övervĂ€ldigande stödet som vĂ„rt erbjudande kommer att fĂ„ frĂ„n HP: s aktieĂ€gare bör lösa alla ytterligare tvivel du har angĂ„ende visdom att snabbt gĂ„ vidare för att slutföra transaktionen”, skrev Xerox vid den tiden.

HP dödar inte helt tanken pĂ„ en sammanslagning. Men företaget hĂ€vdar att Xerox inte har nĂ„got intresse av att gĂ„ igenom de fina detaljerna om huruvida affĂ€ren Ă€r affĂ€rsvetligt. Enligt HP tog Xerox upp den potentiella fusionen i privata diskussioner redan i augusti och september. Men under hela den tiden vĂ€grade Xerox att lĂ„ta HP utföra “due diligence” och granska skrivarens tillverkares verksamhet.

“Vi tog upp vĂ„ra frĂ„gor upprepade gĂ„nger. Du misslyckades med att ta itu med dem och gick istĂ€llet bort och valde att föra en fientlig strategi snarare Ă€n att fortsĂ€tta pĂ„ en mer produktiv vĂ€g”, sa HP i brevet. “Men dessa grundlĂ€ggande frĂ„gor har inte försvunnit, och din nu offentliga brĂ„dska att pĂ„skynda mot en affĂ€r, fortfarande utan att ta itu med dessa frĂ„gor, förstĂ€rker bara vĂ„r oro över ditt företag och dina framtidsutsikter.”