Hongkongs internetanvändare strömmar till VPN när Kina förbereder ny säkerhetslag

En föreslagen kinesisk regeringslag som syftar till att stärka protesterna för demokrati i Hong Kong har gett upphov till en kraftig nedladdning av VPN-tjänster, vilket kan kringgå Kinas internetcensur och också hjälpa till att anonymisera internettrafik.

Den skyhöga efterfrågan började torsdagen den 21 maj, när Kina meddelade att de förberedde sig för att anta det kontroversiella lagförslaget, som förväntas kriminalisera handlingar av uppror, avskiljning och subversion. Nyheten skickade en kraftig ökning av Hong Kong-baserad internettrafik till Atlas VPN, som upplevde en 520 procent dag-till-dag-ökning av VPN-klientinstallationer den 21 maj.

Grafik som visar ökningen av VPN-installationer för Atlas VPN
(Kredit: Atlas VPN)

Ökningen av installationer fortsatte att öka under helgen. “Atlas VPN-forskning avslöjar att antalet organiska VPN-installationer i Hong Kong ökade med mer än 150 gånger från 17 maj 2020 till 24 maj 2020,” tillade företaget i en rapport som publicerades på måndag. “Organiska installationer innebär att invånarna i Hongkong själva letade efter en VPN-tjänst. Atlas VPN spenderade inte pengar på reklam för att locka dessa användare.”

NordVPN, en annan leverantör, sa också att de bevittnade en massiv ökning av Hongkongs invånare som letade efter företagets produkt förra torsdagen när nyheterna om den kinesiska säkerhetslagen bröt ut.

”Antalet förfrågningar ökar varje timme. För närvarande är det 120 gånger högre jämfört med igår. Det är en av de största spikarna vi någonsin har observerat, säger företaget på torsdag. Det återgår nu till det normala, men är fortfarande 30 gånger högre än en vanlig dag, enligt NordVPN.

Till skillnad från Kina i Kina kan invånare i Hongkong till stor del surfa på internet utan censur. Men det kan förändras när Kina godkänner den föreslagna säkerhetslagen, som många fruktar kommer att upphäva regeln “ett land, två system” och eliminera regionens autonomi.

En annan rädsla är potentialen för övervakning. Samma lag kan öppna dörren för den kinesiska regeringen att spionera på människors webbaktiviteter för bevis för antiregeringsbeteende.

En VPN erbjuder dock invånare i Hongkong en potentiell lösning. Tekniken kommer att kryptera och omdirigera en användares dataanslutning till privata servrar baserade utanför Kina och därmed kringgå landets kontroll över det lokala internet.

Enligt Googles sökdata har Hongkong-baserade sökningar efter VPN-enheter svalnat under de senaste två dagarna efter att ha träffat en aldrig tidigare skådad volym förra torsdagen. Dock kan söktrafiken gå upp igen eftersom Kina visar mer detaljer om den föreslagna säkerhetslagen.

“Om Hong Kong faller under samma digitala begränsningar som kinesiska medborgare inom en snar framtid kan vi förvänta oss ett ännu högre intresse för VPN-tjänster”, tillade Atlas VPN. ”Många människor i Kina är vana vid begränsad tillgång till internet; detta är dock inte fallet i Hong Kong. ”

Relaterade Artiklar

Back to top button